Delnice potonile

Pretres v nemški industriji: Odstopila "najmočnejša ženska v nemškem gospodarstvu"

S.R./STA
24. 4. 2023, 17.44
Posodobljeno: 24. 4. 2023, 17.49
Deli članek:

Po odstopu glavne izvršne direktorice nemškega industrijskega konglomerata Thyssenkrupp Martine Merz so delnice družbe potonile.

Profimedia
Inženirka Martina Merz je bila na čelu konglomerata Thyssenkruppa od leta 2019.

Nemško industrijo je danes presenetila vest o odstopu vodje Thyssenkruppa Martine Merz, ki je kadrovsko komisijo nadzornega sveta zaprosila za predčasno prekinitev pogodbe. Komisija je želji ugodila in nadzornemu svetu predlagala naslednika, vodjo avtomobilskega dobavitelja Norma Lopeza Borrega, ki bo vodenje Thyssenkruppa prevzel 1. junija.

Merz, po izobrazbi inženirka, je vodenje koncerna prevzela oktobra 2019, maja lani so ji pogodbo podaljšali do 2028. Vodila je kompleksno prestrukturiranje konglomerata, ki se je soočal s finančnimi težavami in krizo svoje prihodnje usmeritve. Konglomerat je pod njenim vodstvom med drugim prodal področje proizvodnje dvigal za več kot 15 milijard evrov, v okviru zniževanja stroškov so poleg tega odpustili okoli 11.000 ljudi. Finance koncerna so si opomogle in v poslovnem letu 2021/2022 je zabeležil čisti dobiček.

Ni pa Thyssenkrupp uspel najti kupca za svojo osnovno dejavnost, jeklarstvo, in Merz, ki so jo v zadnjih letih označevali za najmočnejšo žensko v nemškem gospodarstvu, se je v zadnjih mesecih soočala s kritikami svojega dela.

Odločitev o odstopu je presenetila trge. Na borzi v Frankfurtu so bile delnice Thyssenkruppa okoli 17. ure več kot 14 odstotkov pod petkovo zaključno ravnjo.