Dobrotnik leta

VIDEO: Slovenec, ki ima dovolj velik objem za vse živali, ki mu prekrižajo pot

Polona Krušec
8. 4. 2023, 14.15
Deli članek:

Jurija Juhanta, oskrbnika Zavetišča Horjul, ki je v akciji Dobrotnik leta 2022 v osrednjeslovenski regiji prejel največ glasov naših bralcev, smo obiskali v njegovem domačem okolju, v Smrečju blizu Horjula. Tam živi z ženo in dvema otrokoma, obdan z 90 živalmi, za katere skrbi.

Sašo Švigelj
Jurij Juhant, ganjen zaradi ljudi, ki opazijo njegovo udejstvovanje na področju skrbi za živali.

Jurija Juhanta se vztrajno drži sloves enega najpriljubljenejših zaščitnikov in oskrbnikov živali v Sloveniji. Da je tako, govori tudi rezultat akcije Dobrotnik leta 2022, v kateri ste bralci časnika Novice Svet24 glasovali za različne kandidate, ki so vas navduševali s svojim humanim in dobrosrčnim udejstvovanjem.
V regijskem izboru za osrednjo Slovenijo ste
največ glasov namenili prav Juhantu. Da je dosegel tako priljubljenost, gre najverjetneje pripisati dejstvu, da je širši javnosti povsem odprl vrata Zavetišča Horjul, ki ga vodita z ženo Polono Samec, in sicer tako, da sta začela objavljati videoutrinke zavetiškega vsakdana.

Sašo Švigelj
Direktorica časnika Novice Svet24 Andreja Merhar je Juhantu podelila zahvalno listino.

Posebej dragoceni so tisti posnetki, ki iz ljudi izvabljajo ganjenost in toplino, saj prikazujejo Jurijev čut za živali in to, kako so one naklonjene njemu. O tem priča denimo posnet prizor Jurija v sobi polni muck, v družbi katerih naznanja, da bodo imele glavno vlogo v gledališki predstavi, ki jo pripravlja. Medtem ko govori, se kosmatinke sukajo okoli njega in ga druga za drugo ljubkujejo po obrazu. Spet v drugem filmčku se Jurij spravi na pasjo posteljico in uleže k leglu pasjih mladičkov, jim poklanja poljubčke, medtem ko oni prosto plezajo po njem in mu grizljajo ušesa. Posebna so tudi Jurijeva predavanja mačjemu občinstvu o teoriji števil 3, 6, 9 po Nikoli Tesli in drugih resnih vsebinah.

Družina je z živalmi prepletena

Kakšno duhovno povezanost ima z živali, ponazarja tudi razkritje njegovega notranjega doživljanja, ko pravi, da se prav z vsemi zavetiškimi varovanci lahko poveže in da vsake toliko časa sreča psa ali mačko, s katerim začuti res posebno vez. »To je tako, kot da bi se ponovno sešel z dušnim prijateljem, nekom iz prejšnjega življenja, s katerim te je vezalo veliko. Težko je to razložiti. Še najbližje temu je, ko ljudje o svojem domačem ljubljenčku rečejo, da mu je manjkalo samo še govoriti,« so Jurijeve besede.

Zanimivo je, da poprej živali v Jurijevem življenju niso imele tako pomembne vloge. Tudi njegova prva konkretna izkušnja z živaljo je bila nekoliko zahtevna; omislil si je psa, za katerega pa je povedal, da mu ni bil kos, da sta živela drug mimo drugega. »Nisem bil pripravljen nanj, ne bi ga smel imeti. To brez težav priznam. Doma so mi takrat svetovali, naj poskusim s pasjo šolo, kar sem tudi storil. To me je pripeljalo k Poloni in zavetišču, kjer sem začel pomagati kot prostovoljec. Me je kar hitro 'potegnilo noter', pri čemer sva se s Polono močno zbližala. Videla sva, da naju družijo enake vrednote, podoben pogled na svet, in od tu naprej je vse potekalo zelo hitro, tako da sem kmalu postal oskrbnik zavetišča,« je povedal v nedavnem intervjuju za naš medij. Tako danes živi v stanovanjskem delu manjšega zavetiškega poslopja in je povsem posvečen skrbi za živali, pri tem pa rada sodelujeta tudi njegova hčerka in sin.

Sašo Švigelj
Jurij Juhant ni vedel, da mu Novice Svet24 in trgovine za male živali Mr. Pet s priznanjem prinašajo tudi veliko uporabnega za njegove varovance.

Plaketa in presenečenje

Jurija Juhanta smo, da bi mu čestitali ob prejemu naziva dobrotnik leta 2022 za osrednjeslovensko regijo, obiskali v Smrečju. Direktorica časnika Novice Svet24 Andreja Merhar mu je podelila zahvalno listino in mu predala presenečenje, ki ga je naš medij za Juhanta in živali, za katere skrbi, pripravil v sodelovanju s trgovinami za male živali Mr. Pet. Tako je prejel lepo nabirko kakovostne mačje in pasje hrane, priboljškov, transportnih boksov za prevoze živali, ležišč in drugih potrebščin, kar ga je izredno razveselilo.

Sašo Švigelj
To je ta povezava!
Izid regijskega glasovanja akcije Dobrotnik leta 2022 Jurij Juhant dojema kot velik kompliment za svoje delo v horjulskem zavetišču, pa tudi na način, »da kot družba začenjamo presegati zakoreninjenost v preživele koncepte odnosa do živali«. V svojem imenu in imenu celotne zavetiške ekipe se je želel vsem glasovalcem, našim bralcem, zahvaliti za izkazan poklon.