Pogovor s hipnoterapevtko

Terapija, ki pomaga pri hujšanju, tesnobi in odvajanju od kajenja

Dženana Kmetec
2. 3. 2023, 06.23
Deli članek:

V današnjem hitrem, neusmiljenem tempu življenja je še kako pomembno, da se znamo umiriti in ustaviti. Eden izmed načinov umirjanja uma in duha, ki je v svetu zelo uveljavljen, je hipnoza. Na pot hipnoterapije se je lansko leto podala Ptujčanka Aleksandra Čeh. Po stournem tečaju in opravljenem izpitu je pridobila naziv praktik hipnoze. Pot do tja pa je tudi njej osebno izjemno veliko pomagala do drugačnega življenja.

Profimedia
Čehova je prepričana, da je hipnoza primerna za vse, ki želijo izboljšati svoje življenje, razrešiti probleme.

Osebni arhiv
Ptujčanka Aleksandra Čeh je praktik hipnoze.

Čehova je magistrica nemščine, na OŠ Markovci dela že od leta 1998, kot zunanja predavateljica pa občasno poučuje še na VSŠ Doba, in sicer strokovno terminologijo v tujem jeziku. Lansko leto so jo študentje izbrali za naj predavateljico. Z željo popestriti pouk nemščine pripravlja z osnovnošolci kratke gledališke uprizoritve in lutkovne igrice. Ker je vedoželjna, obiskuje različna izobraževanja v tujini, na enem izmed seminarjev je spoznala osnove nevrolingvističnega programiranja. S pomočjo pridobljenega znanja izvaja tehnike, ki učencem pomagajo, da bolje spoznavajo sebe, svoje kvalitete, močne strani, se slišijo in postajajo samozavestnejši. Čehova je tudi zaprisežena športnica, v Centru aerobike že vrsto let izvaja pilates. Kljub polnemu in aktivnemu življenju pa je lansko leto začutila potrebo po spremembah: "Poletje je bilo zame prelomno obdobje. Vse se je nakopičilo in enostavno je bilo vsega preveč. Padla sem v depresijo. Vedela sem, da se moram čimprej pobrati, ker imam še dva mladoletna otroka. Bila sem utrujena in brez energije. Takrat sem na Facebooku videla oglas izobraževanja hipnoterapije Mindology Institute pri Ireni Kahne. Takoj sem začutila, da bi to bilo zame." Kot pravi, se je učila od najboljše možne mentorice, pri kateri je zaključila stourno izobraževanje hipnoze in opravila izpit po standardih ABH ter pridobila naziv praktik hipnoze. To izkušnjo opisuje kot čudovito potovanje odkrivanja hipnoze, tehnik, indukcij, transformacij, pozitivnih sugestij, odkrivanje čudovitih izjemnih ljudi, odkrivanje sebe.

Pot do sprememb skozi samega sebe ...

"Spoznala sem, da se v bistvu nisem posvečala sebi dovolj, nisem se imela rada, ne spoštovala. Če bi kdo takrat vprašal, ali se cenim in ali se imam rada, bi odgovorila 'seveda se imam'. Ampak v bistvu to ni bilo res. Moje življenje se je izboljšalo. Sedaj se znam umiriti in ustaviti. Vsak večer se vprašam, kaj dobrega se mi je danes zgodilo. Zahvalim se za ta dan. Resnično postajam vsak dan bolj hvaležna. In vsako jutro se vprašam, kako me lahko danes dan preseneti na najbolj pozitiven način. V konfliktnih situacijah sem bolj potrpežljiva in ohranim trezno glavo, kar pripomore h konstruktivnemu pogovoru," o spremembah, do katerih je prišla s pomočjo znanja o hipnozi, pravi Čehova. Posebej zadovoljna je, da je navdušenje prenesla tudi na sodelavce, prijatelje in znance. Od konca lanskega leta dela kot praktik hipnoze in pomaga tudi drugim na poti do sprememb. Prejela je veliko pozitivnih povratnih sporočil, kar jo izjemno veseli, zato želi v prihodnje pomagati širši množici ljudi. Prepričana je, da je hipnoza primerna za vse, ki želijo izboljšati svoje življenje, razrešiti probleme. Pomagala naj bi pri hujšanju, odvajanju od kajenja, odpravi tesnobe, spreminjanju odnosa do sebe in drugih ...

Kako poteka hipnoza in kje to počne?

Čehova hipnoterapijo izvaja doma. Interesenti najprej izpolnijo vprašalnik, na podlagi odgovorov pa se lahko pripravi na prvo srečanje. Priporoča vsaj štiri srečanja, enkrat tedensko. "Ko spoznam, s katero težavo se sooča oseba, izberem določeno tehniko. Seansa traja približno 60 minut. Najprej osebo preizkusim s testi sugestibilnosti, da vidim, kako je odprta do celotne zadeve. Sledi popolna sproščenost telesa in uma, pa izbrana tehnika za določeno »težavo«. Čisto na koncu pa se doda osebna transformacija (pozitivne sugestije). Po prvem srečanju pripravim tudi personaliziran posnetek, ki ga oseba posluša vsak dan vsaj 21 dni," potek terapije predstavlja Čehova. Cene hipnoterapij se gibljejo med 60 in 75 evri, celoten paket več srečanj pa je ugodnejši. In kaj odgovarja skeptikom: "Ljudje niso vsi za vse. Vsak naj si sam poišče svojo pot. Vse se zgodi ob svojem času in vse potrebuje svoj čas."

Kaj je hipnoza?

Čehova se zaveda predsodkov in dejstva, da imajo številni napačno predstavo glede hipnoze. Opaža, da je prisotna predvsem bojazen mnogih, da ne bodo imeli kontrole nad sabo: "Ampak ni tako. Torej, kaj je hipnoza oz. hipnoterapija? Hipnoterapija je učinkovita in v rešitev usmerjena terapija, ki se izvaja s pomočjo hipnoze. Hipnoza je najbolj naravno stanje naših misli in je varna. V bistvu gre za fokusirano zavest. Gre za globoko sprostitev, s pozornostjo, usmerjeno navznoter, ob ustreznih navodilih hipnoterapevta, sugestije pa naj bi pomagale narediti pozitivne spremembe. Med procesom hipnoterapije imate popoln nadzor nad seboj in nihče vas ne more prisiliti, da bo počel karkoli, česar nočete početi. Hipnoza je misel, ki deluje s spreminjanjem stanja zavesti na način, da izključi analitično levo stran možganov in poveča zaznavanje neanalitične desne strani. To je zelo pomembno, saj čustva vedno zmagajo na koncu," še doda naša sogovornica.