Močna burja

FOTO: Na Vipavskem prevnilo dve vozili. Reševali tudi osebo, ujeto na strehi

P.K.
1. 3. 2023, 13.30
Posodobljeno: 1. 3. 2023, 14.00
Deli članek:

Agencija RS za okolje je za danes izdala opozorilo in sicer, da bo na Primorskem pihala zmerna do močna burja, ki bo na izpostavljenih mestih v sunkih dosegala hitrost nad 100 km/h, klar je velika ovira tudi za promet.

Facebook
Voznik tega tovornjaka prepovedi zaradi močne burje ni upošteval.

Promet.si je danes okoli osme ure dopoldne sporočil, da so sunki vetra na Vipavskem res močni, saj piha s hitrostjo okoli 130 km/h, zaradi česar veljajo nekatere omejitve prometa. 

Po naših informacijah naj bi sunki imeli moč celo okoli 160 km/h, zaradi česar je prepovedan promet tudi za avtobuse. "Na vipavski hitri cesti med razcepom Nanos in Selom in regionalni cesti Vipava - Ajdovščina je prepovedan promet za počitniške prikolice, hladilnike, vozila s ponjavami in avtobuse, na regionalni cesti Vipava - Ajdovščina pa je prepovedan promet za počitniške prikolice, hladilnike in vozila s ponjavami," je trenutno aktualno prometno obvestilo.

Ker so ga nekateri šoferji ignorirali, so ogrožali lastno in tujo varnost. Kot je za Radio Koper povedal direktor Gasilsko reševalnega centra Ajdovščina Blaž Mlečnik, je namreč burja prevrnila dve tovorni vozili na cesti proti Mančam. 

Poškodovana tudi srednja šola

Do 13. ure so v občini Ajdovščina intervencijske ekipe posredovale šestkrat, in sicer zaradi poškodovanja strešne obrobe oz. kritine na treh stanovanjskih objektih in enem poslovnem. Odtrgalo je tudi del strehe ajdovske srednje šole. Na eni od bencinski postaj pa je veter "opravil" s kamionsko ponjavo. 

Po poročanju Primorskih novic so gasilci rešili osebo, ki je med odstranjevanjem posledic burje ostala ujeta na strehi. Zaradi burje pa so imeli težave tudi na območju Trnovske in Banjške planote, kjer je bilo dopoldan približno 80 krajanov brez električne energije, kratkotrajne izpade elektrike pa beležijo tudi na območju Lokavca pri Ajdovščini.