Eksotična razstava

Od najbolj strupenih kač do največjega pajka

M. T. V.
17. 2. 2023, 20.21
Deli članek:

Kačo mangshanovo jamičarko v naravi zelo težko opazimo, predvsem zaradi njene kamuflažne barve, oblike telesa in dobre tehnike skrivanja – zdaj pa jo lahko prvič pri nas opazujete v terariju.

Osebni arhiv
Med največjimi na svetu so ptičji pajki.

V BTC Cityju je namreč do konca aprila na ogled razstava, na kateri je približno 30 različnih vrst kač, 25 vrst kuščarjev ter 15 vrst pajkov in škorpijonov. Poleg že omenjene redko videne mangshanove jamičarke lahko na razstavi, ki je ena od največjih v regiji, pobližje spoznamo tudi vse najbolj prepoznavne in slavne vrste kač, kot so na primer zelena anakonda (najtežja kača in druga najdaljša), taipan (najbolj strupena kopenska kača), kraljeva kobra (največja strupenjača), črna mamba (najhitrejša kača), diamantna klopotača (največja klopotača), naočarka, gabonski gad, verigasti gad ter seveda tudi kobra, gad in piton.

Osebni arhiv
Zanimiva albino naočarka.

Avtor razstave Aleš Mlinar, lastnik podjetja Reptiles Nest, opozarja tudi na številne zanimive kuščarje: »Kameleoni plen ujamejo z dolgim lepljivim jezikom. Okolico lahko gledajo iz vseh kotov, saj lahko neodvisno obračajo oči, zelo hitro pa glede na razpoloženje in okolje menjajo tudi barve. Strupeni bradavičar je zanimiv zaradi oblike in tudi zato, ker je edina vrsta kuščarjev, ki izloča strup, krokodilji varan pa je druga največja vrsta na svetu, a kljub temu živi v krošnjah dreves. Poseben je tudi največji gekon na svetu, kaledonski orjaški gekon, ki meri do 40 centimetrov.« In to še ni vse – na razstavi je mogoče videti tudi okoli 15 vrst pajkov in škorpijonov: »Med njimi je največji pajek na svetu, nekaj je vrst črnih vdov, tu so tudi pajkovci in drugi posebneži …«

Osebni arhiv
Na razstavi so številne kače, tako nestrupene kot strupene.

Skrb za vse te živali Alešu seveda vzame veliko časa. »Ko se enkrat navadiš delati z njimi, ni več tako zahtevno, vsaj z večino ne, je pa treba biti pazljiv pri živalih, ki izločajo strupe, da ne pride do ugrizov, pikov in podobno.« A brez skrbi, na razstavi so vse živali za varnimi stenami terarijev, tako da si jih lahko brez nevarnosti ogledate čisto od blizu.