Vedno bližje

Močnejši potres na Krku, čutili smo ga tudi v Sloveniji

M. T. V.
16. 2. 2023, 10.51
Posodobljeno: 16. 2. 2023, 12.31
Deli članek:

Ob 10.47 je naše kraje stresel potres magnitude 5,5. Njegovo žarišče je bilo na Hrvaškem v bližini otoka Krk, čutili smo ga tudi po skoraj celotni Sloveniji.

EMSC
Žarišče potresa naj bi bilo na otoku Krk.

Po prvih podatkih je bil epicenter potresa nekje v bližini otoka Krk, njegova globina je bila približno deset kilometrov. Hrvaški mediji poročajo, da naj bi tla streslo z močjo 4,8 po Richterjevi lestvici, oziroma po nekaterih podatkih celo z močjo 5,3. ARSO pa je objavil, da gre za potres magnitude 4,8, katerega žarišče je bilo 35 kilometrov jugovzhodno od Reke oziroma 111 kilometrov južno od Ljubljane.

Epicenter potresa naj bi bil po podatkih EMSC prav v mestu Punat na Krku, hrvaški mediji poročajo, da je bil epicenzer v kraju Baščanska Draga. Prebivalci Krka poročajo o daljšem in močnem tresenju, podatkov o večji materialni škodi ni. Se je pa na Krku sprožil podor kamna v uvali Sršćica, Jutranji list pa poroča o manjši škodi na področju Jurandol.

V Sloveniji se je potres čutili po celotni državi. Na aplikaciji EMSC in družbenih omrežjih lahko beremo pričevanja, da so tresenje čutili v Ljubljani, na Koroškem, Štajerskem, Notranjskem, Primorskem ...

Nekaj odzivov iz Slovenije:

- "Črnomelj je kar konkretno streslo."

- "Ljubljana Center - v četrtem štuku nas je fajn zatreslo."

- "Nova Gorica: kar konkretno a kratko."

- "V Luciji je fajn treslo in škripalo."

Poročila prihajajo iz celotne Hrvaške, pa tudi iz Italije in BiH.

Najmočneje so potres občutili na otoku Krku. Eden od prebivalcev mesta Krk je za 24Sata povedal: "Zelo se je zatreslo in nismo vedeli, kaj storiti. Zelo močno je treslo in grmelo." Tudi na Baški na Krku so potres kar konkretno občutili: "Najprej je zagrmelo, potem pa se je nekaj sekund vse treslo. Po hiši se je malce vzdihnil prah, ampak škode ni."

Nekdo iz Reke pravi: "Bil sem v petem nadstropju in vsa stavba se je tresla kakih pet sekund, sledila je kratka pavza, nato pa še manjše dvosekundno tresenje."


Treslo se je tudi na Rabu: "Trajalo je kakšnih 15 sekund, najprej smo ga občutili precej milo, nato pa se je kakšnih pet sekund pošteno treslo. Na tla je padla vaza, v trgovini je nekaj artiklov končalo na tleh. Zelo neprijeten občutek."

Iz Pulja: "Konkretno tresenje okoli 15 sekund v petem nadstropju."

Prebivalec bloka v Zagrebu: "Nihanje v smeri sever-jug. Malo so zaškripala okna."

gov.si
Tako morate ravnati ob potresu.