Leto se počasi izteka

Silvestrovanje od 50 evrov pa vse do poldrugega tisočaka

Jurij Pajk
18. 12. 2022, 07.33
Deli članek:

Maja je bil končan dolg niz ukrepov za zajezitev epidemije covida-19. Spomnimo, 24. decembra lani je takratna vlada prepovedala silvestrovanja na prostem in omejila število oseb na druženjih na člane iz največ treh gospodinjstev. Ob izpolnjevanju pogojev je bilo mogoče silvestrsko noč preživeti v restavraciji, nekatere med njimi so imele tudi živo glasbo.

Bobo
Ste se že odločili, kje boste silvestrovali letos?

A to je za nekatere le še davni spomin. Kar je razvidno tudi iz ponudbe slovenskih turističnih agencij in promocij, ki so že v polnem razmahu.

Ne za domačimi štirimi stenami, a še vedno doma

Če najprej pogledamo ponudbo slovenskih turističnih agencij znotraj meja Slovenije, kjer bi pričakovali, da bo silvestrovanje za denarnico, če se že ne odločimo, da ostanemo doma, najbolj prijazno, brez Obale ne gre. Cene na osebo za nočitev z zajtrkom in dostop do bazenov s termalno vodo v nekaterih portoroških hotelih se začnejo pri 50 evrih oziroma 255 evrih za tri nočitve s polpenzionom. V enem od izolskih hotelov boste za dve nočitvi s polpenzionom odšteli najmanj 124 evrov na osebo.

Kaj pa zdravilišča in toplice? Cene za dve nočitvi s polpenzionom v Laškem se začnejo pri 143 evrih, v Moravskih Toplicah pri 398 evrih in v Zrečah pri 285 evrih za tri nočitve.

A to seveda ni vse, kar Slovenija premore. Za tri nočitve s polpenzionom v organizaciji turistične agencije v Bovcu bi morali odšteti vsaj 288 evrov, za tri nočitve s polpenzionom na Rogli pa vsaj 411 evrov.

Skoraj domača Hrvaška

Zdaj pa še pogled k našim južnim sosedom in turistični ponudbi tam. Za dve nočitvi z zajtrkom v hotelu v Selcah bi morali odšteti vsaj 193 evrov, za dve nočitvi z »all inclusive« v hotelu v Petrčanah pa vsaj 419 evrov. Če bi želeli na Veliki Lošinj, ki ga ima v ponudbi ena od slovenskih turističnih agencij, se cene za to konkretno ponudbo, ki vključuje tri nočitve s polpenzionom, uporabo notranjega in zunanjega bazena, savn, fitnesa ter novoletni program vsak dan, začnejo pri 320 evrih.

Nočitev z zajtrkom v hotelu v Poreču vas bo prišla najmanj 83 evrov na osebo, tri nočitve z zajtrkom v hotelu v Rovinju pa najmanj 223 evrov.

Za bolj pustolovske je na voljo silvestrovanje v obliki štiridnevnega potovanja po severni Dalmaciji, ki vključuje obiske Zadra, Gospića, Paga, Biograda in Karlovca. Tri nočitve s polpenzionom v dvoposteljnih sobah, spremljevalni program z vodenjem in prevoz z avtobusom stanejo najmanj 345 evrov.

Streljaj (ali dva) čez mejo

Na voljo je tudi silvestrovanje v kateri od okoliških prestolnic. Trije dnevi v Beogradu, ki ga v eni od slovenskih turističnih agencij oglašujejo kot najživahnejšo prestolnico Balkana, z dvema nočitvama z zajtrkom v hotelu, avtobusnim prevozom in vodenjem stanejo vsaj 289 evrov na osebo. Prav tako tridnevna dogodivščina v Bratislavi s postankom na Dunaju z dvema nočitvama z zajtrkom, avtobusnim prevozom in spremstvom stane vsaj 229 evrov na osebo. Pri 279 evrih na osebo pa se začne novoletna Budimpešta, ki vključuje dve nočitvi z zajtrkom v hotelu, zunanje oglede, spremstvo in avtobusni prevoz. Izpustiti ne gre niti Sarajeva; za tri dni z dvema nočitvama z zajtrkom v hotelu, ogledom, spremstvom in avtobusnim prevozom je treba odšteti vsaj 229 evrov. Če vas vleče v Budvo, je pri eni od slovenskih turističnih agencij na voljo štiridnevno potovanje z avtobusom, ki vključuje tri nočitve s polpenzionom in več obrokov, med drugim silvestrsko večerjo z več hodi – vse to za najmanj 535 evrov. Tu sta še Praga in Brno, do kamor bi vas popeljal avtobus. Za tri nočitve z zajtrkom v hotelu, zunanje oglede in spremstvo bi odšteli najmanj 339 evrov na osebo.

Dani Mauko
Portugalski otok Madeira se ponaša z enim največjih novoletnih ognjemetov na svetu.

Ko avtobus zamenja letalo

Če oči in denarnico odpremo še bolj, pogled seže dlje od naše soseščine. Do Istanbula denimo. Letalski prevoz s pristojbinami, prevoz z letališča do hotela in nazaj, spremstvo ter tri nočitve z zajtrki v dvoposteljni sobi bi vas stali najmanj 699 evrov na osebo. Kaj pa Pariz? Za prevoz z letalom ter od letališča do hotela in nazaj, informativni ogled mesta z avtobusom, spremstvo in štiri nočitve z zajtrkom v hotelu bi morali odšteti vsaj 789 evrov na osebo. Primerljiva cena vključuje štiridnevno potovanje v Valencio, le da gre v tem primeru za tri nočitve z zajtrkom, in sicer za najmanj 768 evrov na osebo. Tu je še Sicilija z vsemi svojimi pritiklinami – Etno, Palermo in Taormino; letalski prevoz iz Benetk, avtobusni prevoz po programu, trije polpenzioni in ena nočitev z zajtrkom v hotelih, večerja na silvestrovo, zunanji ogledi in spremstvo za vsaj 849 evrov na osebo. Spregledati ne gre niti Porta in Lizbone s štirimi nočitvami z zajtrki v hotelih, ogledi brez vstopnin ter letom iz Zagreba za vsaj 959 evrov na osebo.

Seveda brez omembe Londona ne gre. Za let iz Ljubljane, štiri nočitve z zajtrkom v dvoposteljni sobi v hotelu, prevoz z letališča do hotela in nazaj ter spremstvo bi morali odšteti vsaj 699 evrov.

Prava eksotika

Če že našteto za nekatere morda ni ravno eksotika, bi morale njihovim zahtevam zadostiti naslednje destinacije. Denimo portugalski otok Madeira, ki se ponaša z enim največjih novoletnih ognjemetov na svetu. Cena na osebo za let iz Ljubljane, šest nočitev z zajtrkom v hotelu v dvoposteljni sobi, izlete, prevoze in vodenje je pri eni od slovenskih turističnih agencij vsaj 1298 evrov. Direkten let iz Ljubljane vodi tudi do Dubaja – za štiri nočitve z zajtrkom v hotelu, enodnevni ogled in spremstvo slovenskega vodnika bi morali odšteti 1279 evrov na osebo. Slovenske turistične agencije ponujajo tudi osemdnevno potovanje v Jordanijo z enega od okoliških letališč. Prevoz iz Ljubljane do tam in nazaj, vizum za Jordanijo, sedem polpenzionov v hotelih, ogledi z vstopninami ter spremstvo lokalnega vodnika bi vas stali najmanj 1459 evrov na osebo. Na voljo je tudi Oman, a za najmanj 1699 evrov na osebo. Cena vključuje prevoz do enega od okoliških letališč in nazaj, oglede po programu v spremstvu slovenskega in lokalnega vodnika, lokalne prevoze, šest nočitev z zajtrkom v hotelih in eno nočitev z zajtrkom v urejenem puščavskem kampu, večerje in obroke po programu, vožnjo s posebnimi terenskimi vozili po puščavi, vstopnine po programu ter spremstvo.

Na tem mestu velja omeniti, da nekatere slovenske turistične agencije nudijo možnost, da si stranka skroji svoj paket za katero od eksotičnih lokacij, kjer bi želela preživeti najdaljšo noč v letu. Cene so seveda temu primerno visoke – v igri so tudi petmestni zneski na osebo.

Ne spozabite se

Če boste torej silvestrovali v tujini, je primeren poziv Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ), da se v trenutni epidemiološki situaciji zaščiti ranljive skupine prebivalstva in s tem prepreči naraščanje hujše potekajočih oblik bolezni covid-19 – z vzdrževanjem medsebojne razdalje, pravilnim umivanjem rok, njihovim razkuževanjem, izogibanjem dotikanja obraza, higieno kihanja in kašlja ter učinkovitim prezračevanjem prostorov.

Preveriti velja tudi širjenje virusa in njegovo prisotnost na območju načrtovane poti ter pogoje vstopa v ciljno državo.