Volitve v državni svet

Prišel je račun za sodelovanje s Počivalškom, Kovšca ne bo več svetnik

M.K.
25. 11. 2022, 13.39
Posodobljeno: 25. 11. 2022, 14.29
Deli članek:

Podpredsednik stranke Konkretno Alojz Kovšca in aktualni predsednik državnega sveta na volitvah v državni svet ni dobil novega mandata. Član državnega sveta je od leta 2007.

Sašo Švigelj
Alojz Kovšca - predsednik državnega sveta

Predsednik državnega sveta Alojz Kovšca, sicer velik podpornik lika in dela predsednika SDS Janeza Janše, je z nekdanjim gospodarskim ministrom Zdravkom Počivalškom sodeloval pri "pokopu" nekdanje največje parlamentarne stranke SMC.

Kovšca je bil do konca lanskega leta predsednik Gospodarsko aktivne stranke (GAS), ki je na državnozborskih volitvah 2014 zbrala vsega 0,05 odstotka glasov, leta 2018 pa je Kovšci uspelo podporo dvignit na 0,35 odstotka. Na izrednem kongresu novembra lani so delegati GAS podprli združitev s stranko SMC. Decembra lani, le nekaj mesecev pred parlamentarnimi volitvami, je potekal združitveni kongres obeh strank in nastala je nova stranka pod imenom Konkretno.

Predsednik Konkretno je postal tedanji gospodarski minister Zdravko Počivalšek, podpredsednik pa Kovšca. "Mi bomo tisti, ki bomo odločali, kakšna bo vlada," je Počivalšek zatrjeval marca letos. Njegove fantazije se niso uresničile.

Konkretno je na aprilskih parlamentarnih volitvah nastopil v koaliciji Povežimo Slovenijo, v kateri so bili še Zeleni, SLS Nova Ljudska stranka Franca Kanglerja ter Novi Socialdemokrati. Koalicija Povežimo Slovenijo je na volitvah dobila 3,41 odstotka glasov.