Arsenović, Kangler ali Flis?

V Mariboru napeto: favoriti pričakujejo dobre rezultate

G.G./STA
20. 11. 2022, 19.46
Posodobljeno: 20. 11. 2022, 19.56
Deli članek:

Kakšno je vzdušje pred v štabih županskih kandidatov v Mariboru?

STA
Franc Kangler je bil že pred prvim obvestilom o rezultatih prepričan, da bo v drugem delu zaključil z zmago.

Volilni štabi županskih kandidatov v središču Maribora so se začeli večinoma polniti po 19. uri. Kandidati Saša Arsenovič (nestrankarski), Franc Kangler (NLS) in Vojko Flis (Gibanje Svoboda), ki so jim ankete pripisovale najboljše možnosti med skupno 15 kandidati za župana Mestne občine Maribor, po zaprtju volišč ostajajo optimistični.

Javnomnenjske raziskave so najbolje kazale aktualnemu županu Arsenoviču, ki se s podpisi podpore poteguje za drugi mandat. Medtem ko je imel volilno pisarno, od koder je pred današnjimi volitvami nagovarjal volivke in volivce, v Slovenski ulici, so se njegovi podporniki nocoj preselili v stavbo njegovega podjetja Galerija Gosposka, kjer ima Arsenovič gostinski lokal Rožmarin.

Vzdušje v Arsenovičevem volilnem štabu je optimistično, ponosni so tudi na volilno kampanjo, ki so jo vodili. Med vidnejšimi imeni so bili v štabu športni funkcionar Tone Vogrinec, pesnik Andrej Brvar, političarka Jelka Kolmanič, novinar Dejan Pušenjak in kardiolog Franjo Naji.

Arsenovič je v prvih izjavah za medije po zaprtju volišč poudaril, da so volitve praznik demokracije. "Če bo kdo komu spodnesel stolček, bodo to volivci, ki imajo vedno prav," je dejal v svojem štabu, kjer rezultate pričakuje v družbi svojih podpornikov. Veseli ga, kaj so z ekipo uspeli narediti v zadnjih štirih letih, in to pot si po besedah aktualnega mariborskega župana želijo nadaljevati. Ponosen je, da z njihove strani v kampanji ni bilo nizkih udarcev, ki jih po njegovi oceni sicer ni manjkalo. "Naš koncept je bil naravnan razvojno, ne pa v iskanje negativnosti," je dodal.

Pri Kanglerju ob zvokih narodnozabavne glasbe

V pisarni NLS v Grajski ulici so se zbrali podporniki nekdanjega župana Franca Kanglerja (Lista Franca Kanglerja - NLS), za katerega je danes že tretji poskus, da se znova zavihti na čelo mesta. V njegovi družbi so ob zvokih narodnozabavne glasbe njegovi stalni sodelavci, kot so nekdanji podžupan Milan Mikl, nekdanji načelnik mariborske upravne enote Ivan Vogrin in mestna svetnica Danijela Šerbinek.

"Pričakujem dober rezultat. Po moji oceni smo imeli najboljšo kampanjo, nikogar nismo napadali, gledali smo naprej v prihodnost mesta. Res je, da nam bo Svoboda kot stranka nekaj odnesla vsem v Mariboru, a poglejte, gremo naprej za mesto Maribor, če je treba tudi z njimi," je ob zaprtju volišč Kangler povedal za STA.

Flis uspeha ni želel napovedovati

Poleg omenjenih so ankete napovedovale uvrstitev v drugi krog še županskemu kandidatu Gibanja Svoboda Vojku Flisu, ki je v javnosti znan predvsem kot nekdanji direktor Univerzitetnega kliničnega centra (UKC) Maribor. Volilne izide pričakuje v pisarni Gibanja Svoboda v Ulici 10. oktobra.

Tam mu nocoj delajo družbo med drugim njegova nekdanja sodelavka v UKC Maribor Karin Jurše, nekdanji poslanec DZ Andrej Rajh, poslanka Gibanja Svoboda Lena Grgurevič in nekdanji športni delavec Srečko Vilar.

Flis se je po zaprtju volišč zahvalil vsem tistim volivkam in volivcem, ki so prišli na volišča. Uspeha pa ni želel napovedovati, dokler ne bo prvih rezultatov. "To je pravzaprav tisti končni test, da bomo videli, koliko in kako so bili glasovi razdeljeni," je dejal v izjavi za medije. Kampanjo je ocenil kot naporno, bolj spoštljivo kot pred štirimi leti, a kot je dodal, se je med kandidati tu in tam precej zaiskrilo.

Ob morebitni uvrstitvi v drugi krog napoveduje, da se bodo v kampanji ponovno osredotočili na to, da mesto nima strateškega načrta sodobne urbanizacije in da ga je treba oblikovati ter šele na podlagi tega pripraviti občinski prostorski načrt. "Velike mestne četrti morajo dobiti svoja središčna jedra, ki niso samo upravna jedra, so tudi programska, socialna jedra," je poudaril.

Za položaj mariborskega župana se sicer poteguje 15 kandidatov. Poleg Arsenoviča, Kanglerja in Flisa so to še Lidija Divjak Mirnik (Lista za pravičen razvoj mestnih četrti in krajevnih skupnosti), Nina Beyokol (Piratska stranka), Franc Jesenek (Stranka slovenskega naroda), Igor Jurišič (Stranka mladih-Zeleni Evrope), Dejan Kaloh (SDS), Aleksander Kamenik (Stranka Aleksandra Kamenika), Boštjan Klun (SD), Matic Matjašič (Lista mladih. Povezujemo), Bernard Memon (NSi), Miha Recek (SLS in Naša dežela), Josip Rotar (Lista kolesarjev in pešcev) in Vladimir Šega (Levica). Skupno nagovarjajo 87.484 volilnih upravičencev.

Večina jih je kandidirala za župana že na prejšnjih volitvah. Leta 2018 sta se v drugi krog uvrstila takrat politični novinec Arsenovič in izkušeni politik Kangler. Prvi je v prvem krogu zbral dobrih 38 odstotkov glasov, drugi 31.