Kje bo drugi krog?

V Mariboru v finalu Arsenovič in Kangler, v Krškem tesno do konca

G.G./STA
20. 11. 2022, 19.00
Posodobljeno: 21. 11. 2022, 07.14
Deli članek:

V Mariboru, Celju, Novi Gorici, Kranju, Krškem in Murski Soboti bo potreben drugi krog. V Ljubljani je po pričakovanjih slavil Zoran Janković.

Sašo Bizjak/Večer
Franc Kangler: "Če sem se odločil, da kandidiram, kandidiram zato, da zmagam."

V Mariboru smo bili priča velikemu številu kandidatov, dejansko pa je šlo za troboj. Največ glasov je osvojil aktualni župan Saša Arsenovič (36,66 odstotka), za ovratnik mu diha nekdanji župan Franc Kangler (25,5 odstotka), kandidat Gibanja Svoboda Vojko Flis je z 20 odstotki izpadel iz igre.

"Mi nismo obljubljali, mi smo dejansko veliko naredili," je bil prvi Arsenovičev odziv, ki meni, da so ljudje nagradili razvojno usmerjenost občine, da se v njej o projektih ne govori, ampak se jih izvaja. O Kanglerju pravi, da je star politični lisjak, ki razume dušo ljudi, zato ima še vedno visok rezultat.

"Ne gre za obračun, gre za politično tekmo. Mi smo zadovoljni z rezultatom, ekipa je bila pridna in delala," pa pravi Kangler, ki dodaja: "Pričakujem, da bomo v Mariboru, ne glede na to, kdo bo župan, naredili močno, trdno koalicijo. Aktualnemu županu je koalicija razpadla, jaz pa imam interes, da se povežemo, združimo, predvsem pa, da konflikte rešujemo z dialogom, ne pa s problemi, kot smo bili v preteklosti deležni."

Na prejšnjih volitvah, na katerih je kljub dovolj zbranim podpisom podpore nastopil kot županski kandidat SMC, je Arsenovič v prvem krogu zbral dobrih 38 odstotkov glasov, njegov glavni tekmec Kangler (NLS) pa 31. V drugem krogu je za Arsenoviča glasovalo 58 odstotkov volivcev in za Kanglerja 42 odstotkov.

Sašo Bizjak/Večer
Saša Arsenović je rezultate volitev pričakal v svojem volilnem štabu.

Bojan Šrot mora prvič v drugi krog

V Celju Bojan Šrot (46,72 odstotkov) ne bo tako zlahka prišel do sedmega mandata. V drugem krogu mu bo družbo delal neodvisni kandidat Matija Kovač (33,28 odstotkov). Šrot, ki tokrat nekoliko presenetljivo prvič ni zmagal v prvem krogu volitev, je izrazil razočaranje nad volilno udeležbo. Dejal je, da še ima veliko energije ter pripravljenosti za drugi krog volitev. V nadaljevanju kampanje pa bo stavil na vsebino in kreativnost. Kovač je dejal, da je Celje zrelo za spremembe. "Hvala volivcem, ki so prepoznali pomen vrednot znanja, spoštovanja in sodelovanja. Naslednji dnevi so nova priložnost, da vsem, ki še dvomijo, dokažem, da je naš pogled v prihodnost prava pot za Celje - zeleno, urbano in skupno," je še dejal Kovač.

SHERPA
Bojanu Šrotu tokrat ni uspelo v prvem krogu.

V Novi Gorici Turel proti Miklaviču

V Novi Gorici je bil v prvem krogu najbolj prepričljiv kandidat Gibanja Svoboda Samo Turel z dobrimi 41 odstotki. V finalu se bo z njim pomeril aktualni župan Klemen Miklavič (25 odstotkov). "Pričakovali smo drugi krog, je pa ta rezultat res odličen in smo zelo veseli, da so volivci prepoznali, kaj ponujamo," je dejal Turel.

Bobo
Matjaž Rakovec bo moral zmago iskati v drugem krogu.

Tudi v Kranju v prvem krogu niso dobili zmagovalca. V poznih večernih urah je bilo znano, da bo v finalu trenutni župan iz vrst SD Matjaž Rakovec (na koncu je prejel 48,22 odstotkov). Z njim se bo v drugem krogu kosal Ivo Bajec - prejel je 19,50 odstotka glasov. Podprli so ga SDS, NSi, SLS in Zeleni Slovenije. Zoran Stevanović, Državljanso gibanje Resni.ca, pa jetretjeuvrščeni, dobil je 17,44 odstotka glasov.

V Murski Soboti se bosta v drugem krogu pomerila Damjan Anželj iz SD (41,86 odstotka) in Andrej Mešič iz SDS (32,72 odstotkov).

Izjemno tesno je bilo v Krškem; tam se obeta drugi krog, v katerem se bosta za glasove borila nekdanji poslanec SNS Dušan Šiško (24,63 odstotka) in Janez Kerin (19,75 odstotka), ki je kandidiral s podpisi volivcev in podporo društva Modra smer. Odstotek je zmanjkal kandidatu Gibanja Svoboda Alešu Zorko.

Odločeno v prvem krogu

Bobo
V Novem mestu je prepričljivo zmagal Gregor Macedoni.

V prvem krogu so do zmagovalcu prišli v Novem mestu, kjer je okoli 74,50 odstotka dobil trenutni župan Gregor Macedoni, preveč je zaostal kandidat SD Srečko Vovko (25,50 odstotkov). Na Ptuju bo vladavino podaljšala kandidatka SD Nuška Gajšek (64 odstotkov), še najbliže ji je prišel nekdanji poslanec Andrej Čuš (16 odstotkov).

Marko Vavpotič
Zoran Jankovič je bil razočaran zaradi nizke volilne udeležbe. "Vedel sem, da bo nizka udeležba, nisem pa vedel, da bo tako nizka. Po mojem mnenju sta razloga dva, vsako nedeljo imamo volitve, hkrati pa so razlog javnomnenjske ankete, ki so kazale, da premočno vodim."

Po pričakovanjih je v Ljubljani slavil Zoran Janković, ki je osvojil dobrih 61,84 odstotka glasov. Bolj tesno bo v mestnem svetu. "Ne glede na rezultat v mestnem svetu, pa bomo delali sporazum o sodelovanju tako z Gibanjem Svoboda kot SD," je napovedal aktualni župan prestolnice.

Tudi v Velenju se je štetje zavleklo, po več dveh tretjinah preštetih glasovnic je bilo jasno, da bo novi stari župan  Peter Dermol (68,84 odstotkov) iz vrst SD.

V Kopru je slavil aktualni župan Aleš Bržan. Prejel je 53,61 odstotka,njegov rival Boris Popovič pa je s37,71 odstotka moral priznati poraz.

Naš Čas
Peter Dermol bo najverjetneje nadaljeval delo župana v Velenju.

V Slovenj Gradcu bo Tilen Klugler nadaljeval z delom župana, saj ni imel protikandidata.

V Sloveniji so danes potekale osme lokalne volitve v zgodovini samostojne države. Na več kot 3200 voliščih, so volivci odločali, kdo bo v prihodnjih štirih letih vodil 212 slovenskih občin. Poleg županov smo volili tudi člane mestnih svetov in ponekod tudi svete krajevnih, vaških in četrtnih skupnosti. Za položaj župana oziroma županje se je potegovalo 618 kandidatov in kandidatk, največ (15) v Mariboru, za občinske in mestne svete pa je kandidaturo vložilo kar 18.000. V 35 občinah je rezultat že znan, saj je kandidaturo vložil samo en kandidat oziroma kandidatka.