Pridite se podpisati

Upokojenke nesebično rešujejo priljubljeno planinsko kočo

Saša Dragoš
10. 11. 2022, 06.00
Deli članek:

Priljubljena planinska koča na Hlevišah nad Idrijo je maja ostala brez oskrbnikov. Ob vikendih jo s popolno ponudbo domače hrane oskrbujejo upokojene prostovoljke Planinskega društva Idrija. Do 25. novembra bo vpis vsakega obiskovalca koče prinesel pol evra šolskemu skladu osnovne šole v Idriji.

Saša Dragoš
Hleviška koča je še odprta, ker so za to poskrbele upokojenke prostovoljke. Zdaj dobrodelno zbirajo vpise za šolski sklad.

Planinsko društvo Idrija od maja zaman objavlja razpise za pridobitev oskrbnika svoji koči na Hlevišah. Kljub temu je, uro hoda nad Idrijo, dobro obiskana. Osem prostovoljk društva, ki v njej zagnano kuhajo in strežejo, na obisk vabi vse novembrske vikende, ko poteka akcija Vsak vpis šteje. Nič drugega ni potrebnega kot povzpeti se do koče in se podpisati v vpisno knjigo. Za vsak podpis bodo idrijski podjetniki šolskemu skladu idrijske osnovne šole namenili pol evra. Sklad pa bo denar namenil učencem za različne šolske dejavnosti ali morebitno drugo potrebno pomoč.

Akcija je pritegnila ljudi

Pred leti sta šola in planinsko društvo akcijo že izpeljala, z njo razgibala otroke, njihove družine in podjetnike. "Minuli, uvodni vikend akcije smo opazili precej družin, ki so k nam prišle namensko zaradi akcije. Seveda do 25. novembra šteje podpis vsakogar," je povedala Tinka Gantar, vsestranska prostovoljka, ena od osmih upokojenih, zagnanih planink, ki so prevzele oskrbo koče, ko sta se poslovila dolgoletna oskrbnika, zakonca Ržek iz sosednjega Logatca. "To je naša edina preostala koča in res ne bi bilo prav, da bi jo zaprli. Ko sta se nova oskrbnika, ki smo ju že pridobili, premislila prav na dan, ko naj bi junija prvič odprla kočo, smo se v društvu hitro organizirali. Uvodni mesec, ko sva bili za vse delo le dve, je šlo na tesno. Odtlej se nas menja osem, in ker je večina dobrih kuharic, se obisk ni zmanjšal," je vesela Gantarjeva.

Ponujajo za Idrijo značilno hrano

Zakonca Ržek, profesionalna kuharja, sta obiskovalce "razvadila" z odlično hrano. A obiskovalci zagotavljajo, da prostovoljke ne zaostajajo. "Pripravljamo vso za Idrijo značilno hrano, od smukavca in žlikrofov do ocvirkovce in zelševke, pa še marsikaj. Ker v planinski koči ne smejo manjkati jedi na žlico, so stalnica tudi mineštre. Letos, ob izjemni beri gob, tudi gobove juhe. 'Punce' so res dobre kuharice," je tudi Tinka pohvalila marljive kolegice.

Arhiv
V njej pripravljajo vso za Idrijo značilno hrano, od smukavca in žlikrofov do ocvirkovce in zelševke.

Sama se raje vrti okrog točilnega pulta ali v naravi. Ker je pri mladostnih 75 letih tudi edina oskrbnica spominskega Scopolijevega vrta v Idriji in imajo vsa "dekleta" ob planinarjenju še številne hobije in dolžnosti, si želijo, da bi društvu koči le uspelo najti oskrbnika. "Naši fantje so pridni, nam pomagajo pri težjih opravilih, a si vsi skupaj želimo najti trajnega oskrbnika. Koča nudi tudi 20 lepo urejenih skupnih ležišč in vsak, ki bi se znal zasukati, bi od tega dela lahko živel," meni Gantarjeva. Do zaposlitve oskrbnika dela ne bodo odložile. Odprtih rok sprejmejo vse obiskovalce in se veselijo tudi novih, ki jih bo k njim privedla dobrodelna akcija.