Sredi belega dne

Niko Kovač napadli na Bavarskem dvoru; moški vpil, da bo ubil njenega psa, in "jeben Inštitut 8. marec, kaj izzivate"

J.V.
25. 10. 2022, 13.05
Posodobljeno: 25. 10. 2022, 19.27
Deli članek:

V zadnjih 10 dneh zaradi fizičnega napada že drugič na policiji.

Sašo Švigelj
Direktorica inštituta 8. marec Nika Kovač.

"Janševi kolaži, Nova 24 in spodbujanje sovraštva imajo tudi materialne učinke. V zadnjih desetih dnevih sem zaradi fizičnega napada drugič na policijski postaji. Na Bavarskem domu se je danes sredi belega dne z vso silo vame zaletel moški in me odrinil. Ob tem je vpil, da bo ubil mojega psa in 'jeben Inštitut 8. marec, kaj izzivate'," je zapisala direktorica Inštituta 8. marec Nika Kovač na Facebooku.

"Nisem bila sama, z mano je bila Maja. Uspeli sva mu zbežati. Vse skupaj se je zgodilo sredi belega dne. Ljudje so hodili mimo. Janševi kolaži, Nova 24 in spodbujanje sovraštva imajo realne učinke. O vsem tem nisem želela pisati, ker sem naveličana, da sem žrtev. Ker o napadih ne govorim, da mami, očija, babic in dedkov ne skrbi. Pa se mi zdi v tem trenutku pomembno, da se zavedamo kakšna je realnost. Po Evropi delam, ker doma nisem varna. Nikjer več nisem sama. Ljudje so do nas nasilni in agresivni. Vse to je sistemsko spodbujano. Sama se do referenduma za javno RTV ne bom umikala. Ker tovarne grožnje producirajo takšno obnašanje. In ker je pomembno javno RTV pred tem obraniti," je še zapisala.

S Policijske uprave Ljubljana so za STA potrdili, da so danes obravnavali tudi dogodek z znaki fizičnega nasilja na območju centra Ljubljane, več podatkov o tem pa zaradi določil zakona o varstvu osebnih podatkov in interesa preiskave trenutno ne morejo podati. Pojasnili pa so, da vsako prejeto prijavo preverijo in obravnavajo skladno z zakonodajo ter ustrezno ukrepajo. "Dogodke z elementi nasilja obravnavamo z ničelno toleranco, skrbno in z izvajanjem ukrepov za zaščito žrtev," so še zapisali.

Zvečer se je Nika znova oglasila preko družbenih omrežij, kjer je na fotografiji videti, da ima desno v opornici. "Sem okej? Ne zares. Bom pa. Fajtamo dalje," pravi.