drugi poživitvni odmerek

Cepili ste se četrtič, izdali pa so vam potrdilo, da ste se tretjič. Zakaj?

J.P.
6. 10. 2022, 11.38
Posodobljeno: 6. 10. 2022, 12.07
Deli članek:

Še vedno čakajo na natančne usmeritve in enotna navodila Evropske unije.

Bobo
Z drugim poživitvenim odmerkom cepiv sta po podatkih NIJZ cepljena dva odstotka posameznikov, starejših od 60 let.

Trenutno prevladujoča različica sars-cov-2 se naglo širi v vseh skupinah prebivalstva, a pri večini obolelih ne povzroča težjega poteka bolezni. Takšnega, ki bi zahteval bolnišnično zdravljenje.

Drugače je pri ranljivih skupinah prebivalstva, pri katerih bi okužba lahko pomenila razvoj težje potekajočih oblik bolezni.

Gre za podrazličico BA.5, ki je v Sloveniji že nekaj časa prevladujoča.

Dva odmerka mRNA

Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ) priporoča cepljenje kot "enostaven, varen in učinkovit ukrep za zaščito pred težko obliko covida-19". Cepljenje je prostovoljno.

Kot osnovno cepljenje sta priporočena dva odmerka mRNA cepiva, pa naj gre za otroke od petega leta starosti dalje ali odrasle, stare 60 let in več. Za podaljšanje zaščite NIJZ priporoča prvi poživitveni odmerek, drugi pa se "trenutno priporoča predvsem za osebe s povečanim tveganjem za težji potek (posebej ranljivi kronični bolniki), oskrbovance domov za starejše in vse osebe, stare 80 let in več, priporočljiv pa je tudi za osebe, stare 60 let in več". Z drugim poživitvenim odmerkom cepiv sta po podatkih NIJZ cepljena dva odstotka posameznikov, starejših od 60 let.

Cepljenje z nadaljnjimi odmerki je priporočeno ranljivim kroničnim bolnikom, oskrbovancem domov za starejše občane oziroma socialnovarstvenih zavodom in vsem starejšim od 60 let. Še posebej, če je od zadnjega cepljenja minilo več kot šest mesecev.

Prilagojena cepiva

Za poživitveno cepljenje je na voljo cepivo, ki je prilagojeno prvotni različici koronavirusa in podrazličicama omikrona BA.4 in BA.5, sicer pa težji potek preprečujejo tudi cepiva, razvita proti prvotni različici koronaviursa, je opozoril državni sekretar in vodja koordinacijske skupine za covid-19 na ministrstvu za zdravje Tadej Ostrc.

Gre za posodobljeno cepivo proizvajalca Pfizer, ki je, kot je povedala predsednica Zdravniške zbornice Slovenije in vodja posvetovalne skupine za cepljenje NIJZ Bojana Beović, registrirano zgolj za poživitvene odmerke (za cepljenje z njim morajo od zadnjega cepljenja miniti vsaj trije meseci). Gre sicer že za drugo dostopno cepivo proti covidu-19, prilagojeno različici omikron. Že prej je namreč v Slovenijo prispelo Pfizerjevo cepivo, prilagojeno prvotni različici koronavirusa in podrazličici omikron BA.1, ki pa v Sloveniji ni več prevladujoča. Prav tako je od prve polovice septembra v Sloveniji cepivo Moderne, ki je prilagojeno prvotni različici koronavirusa in podrazličici omikron BA.1.

Do srede je bilo z enim odmerkom cepljenih 1,2 milijona državljanov in državljank, z vsemi približno 40.000 ljudi manj.

Tudi zdravila

Na voljo je tudi zdravilo paxlovid, ki je v obliki tablet na voljo v lekarnah, predpisujejo pa ga tudi zdravniki v domovih za starejše. Potrebo po bolnišničnem zdravljenju zmanjša za skoraj 90 odstotkov, v še večjem deležu pa smrtnost. Gre za kombinacijo dveh protivirusnih zdravil: prvo zavira razmnoževanje virusa, drugo pa preprečuje, da bi se prvo prehitro razgradilo v telesu in tako okrepi njegovo delovanje.

Jemanje paxlovida ni združljivo z jemanjem nekaterih drugih zdravil, namenjen pa je predvsem starejšim od 60 let in bolnikom s tveganejm za težji potek covida-19. Pri tem je ključno, da bolnik zdravilo prejme v roku petih dni od okužbe s koronavirusom, saj je takrat najbolj učinkovito.

Omeniti velja še dve zdravili: remdesivir, ki ga bolniki lahko z infuzijo prejmejo v primeru potrebe po bolnišničnem zdravljenju, in evusheld, zdravilo na osnovi monoklonskih protiteles. Namenjeno je posameznikom z oslabljenim imunskim sistemom, saj šest mesecev preprečuje, da bi oseba zbolela s covidom-19, prav tako pa je namenjeno zgodnjemu zdravljenju covida-19. Bolnik ga mora prejeti v roku sedmih dni po okužbi.

Čakajo na usmeritve

A če se vrnemo k poživitvenim odmerkom. Potrdila o prejemu drugega trenutno niso na voljo, saj Evropska unija še ni podala natančnih usmeritev, so nam pojasnili na ministrstvu za zdravje. Ko bodo znane natančne usmeritve in enotna navodila, bodo na voljo tudi potrdila za četrti odmerek. Kar pomeni, da ob prejemu drugega poživitvenega odmerka ne prejmete novega potrdila 4/4, ampak potrdilo 3/3 z novim datumom zadnjega cepljenja. Sicer pa je staro potrdilo 3/3 veljavno neomejeno.