PO POŽARU NA KRASU

Večina interventno posekanega lesa na Krasu pospravljena, lastniki bodo dobili odškodnino

STA
19. 8. 2022, 17.24
Posodobljeno: 19. 8. 2022, 17.30
Deli članek:

Večina lesa, ki so ga gozdarji interventno posekali z namenom preprečevanja širjenja požara na Goriškem Krasu, bo odstranjena do konca tedna. Rok za pospravilo je sicer v skladu z uredbo poveljnika Civilne zaščite 20. avgust.

Primorske novice
ob požaru so preventivno sekali drevje, da bi preprečili širjenje ognja.

Družba Slovenski državni gozdovi, ki bo odstranila večino lesa, bo z delom predvidoma končala v nedeljo, je za STA povedal vodja sežanske območne enote Zavoda za gozdove Slovenije Boštjan Košiček.

Nekaj več težav pri spravilu imajo nekateri zasebni lastniki, ki so želeli posekan les odpeljati sami. Le redki so namreč svoje parcele pospravili v celoti, večina z delom še ni končala. Spet drugi so odpeljali le del posekanega lesa, saj ga za lastne potrebe več niso potrebovali. "V teh primerih še ne vemo, kaj bomo naredili. Z lastniki smo nenehno v stiku in jih opozarjamo na kratke roke," je dejal Košiček. Za samostojno spravilo lesa se je sicer odločilo 35 lastnikov gozdov na 40 parcelah.

V primeru, da se lastniki za spravilo lesa in čiščenje interventne poseke niso odločili, so to namesto njih storili delavci družbe Slovenski državni gozdovi in les odpeljali v predelavo. Precej poškodovanega lesa je bilo ali še bo predelanega v sekance, iz gozdov so odpeljali tudi več zdrave hlodovine, ki bo služila za druge namene.

Za spravilo in predelavo lesa bo država tudi plačala, po prodaji predelanega lesa pa bodo lastniki, ki se niso odločili za samostojno spravilo, dobili del kupnine. Po besedah Košička se trenutno ukvarjajo tudi s tem, kolikšna bi bila pravična odškodnina za posekan in predelan les.

Do konca septembra bodo pripravili tudi sanacijski načrt za ponovno oživitev gozdov po požaru. Še pred sprejetjem ga bodo dali v javno obravnavo, da bodo lahko tudi sami prebivalci okoliških krajev povedali svoje mnenje. Gozdovi se bodo na Krasu lahko obnavljali tudi desetletje ali več.