Prepoznajte, preprečite, prijavite

Pozor: "Afriška prašičja kuga, izredno nalezljiva bolezen, se širi tudi v Evropo"

P.K.
26. 7. 2022, 17.31
Posodobljeno: 26. 7. 2022, 17.53
Deli članek:

Evropska agencija za varnost hrane (EFSA) že tretje leto s kampanjo ozavešča o širjenju afriške prašičje kuge. V sodelovanju z različnimi organizacijami, ki nagovarjajo rejce, lovce in veterinarje, si prizadeva za zajezitev bolezni.

Vanesa Jaušovec
Izbruh lahko pomeni pokončanje velikega števila domačih prašičev na prizadetih območjih.

Afriška prašičja kuga (APK) je virusna bolezen domačih in divjih prašičev. Izbruh bolezni v državi povzroči obsežno gospodarsko škodo, vezano na izgubo živali, omejitev izvoza živali in mesa ter stroške ukrepov za preprečitev bolezni. Ker cepiva v Evropi še ni, izbruh lahko pomeni pokončanje velikega števila domačih prašičev na prizadetih območjih.

Da bi preprečila nadaljnjo širitev APK po Evropi, EFSA s pomočjo pristojnih organov in krovnih kmetijskih, lovskih in veterinarskih organizacij že tretje leto ozavešča o ustreznih varnostnih ukrepih za zajezitev bolezni. Kampanja poteka v 18 državah Jugovzhodne Evrope: Albanija, Bosna in Hercegovina, Bolgarija, Republika Češka, Črna Gora, Estonija, Grčija, Hrvaška, Kosovo , Litva, Latvija, Madžarska, Severna Makedonija, Poljska, Romunija, Slovaška, Srbija, tudi Slovenija.

"Afriška prašičja kuga je izredno nalezljiva bolezen, ki se širi tudi v območja Evrope, ki v preteklosti še niso bila prizadeta. Širjenje bolezni predstavlja globalno grožnjo, njene posledice pa že občutijo prašičerejci v Evropi in drugod," pravi Bernhard Url, izvršni direktor EFSA. Za človeka prašičja kuga sicer ni nevarna.

EFSA
"Širjenje bolezni predstavlja globalno grožnjo, njene posledice pa že občutijo prašičerejci v Evropi in drugod,« je povedal Bernhard Url,

Kako jo prepoznamo?

Klinični znaki pri domačih prašičih niso specifični. Na bolezen lahko posumimo, če se pojavi nenaden pogin, brez očitnih znakov. Prašiči lahko imajo povišano telesno temperaturo (40,5 do 42°C). Po koži na vršičkih uhljev, na repu in spodnjih delih okončin, prsi in trebuha se pojavijo rdečine. Živali so neješče, brezvoljne, pojavi se lahko bruhanje in driska ter motnje v gibanju. Breje živali lahko zvržejo, je pojasnjeno na spletni stran afriskaprasicjakuga.si, kjer najdete tudi mnoge druge infromacje.

Smrtnost je lahko do 100-odstotna

Pri divjih prašičih pa se bolezen kaže kot nenaden pogin večjega števila živali na določenem območju. Zaradi pojava APK se lahko populacije divjih prašičev na okuženih območjih znatno zmanjšajo ali celo izginejo.