Hrvaška v solzah

Poslovila se je deklica Kiara, s katero je upala vsa Hrvaška

Ž.K.
26. 7. 2022, 16.42
Posodobljeno: 26. 7. 2022, 17.45
Deli članek:

Sedemletna Kiara Goršić je lansko leto združila srca vse Hrvaške. Tako kot znamo v podobnih primerih tudi Slovenci pokazati človekoljubno plat, so tudi naši sosedje storili vse, da bi bila bolni deklici omogočena najboljša zdravstvena oskrba na svetu.

Facebook
Kiara je združila Hrvaško.

Kiara se je še lansko poletje brezskrbno igrala s svoji vrstniki in vrstnicami, se kopala s sestro in z nedolžno otroško razigranostjo občasno »kravžljala« živce svojima staršema mami Matei in očetu Valentinu. Ob koncu poletja pa se je življenje družine Goršić spremenilo v nočno moro. Nenadoma je deklica dobila visoko vročino, zaradi slabosti je bruhala. Sprejeta je bila v bolnišnico, kjerpa vzroka težav niso uspeli odkriti. Po petih dneh je deklica pričela tožiti, da jo neznosno boli glava. Nato se ji je spustila veka in zdravniki so menili, da gre za konjunktivitis. Nato ji zatekla polovica obraza. Zdravniki so jo poslali na magnetno resonanco, ki je pokazala, velik tumor v možganih. Ker se je nahaja ob samem možganskem deblu ga z operacijo niso uspeli v celoti odstraniti. Staršem so sporočili, da lahko z obsevanji deklici podaljšajo le za kakšen mesec.

Žarek upanja je za Kiaro posijal, ko je bila sprejeta na eksperimentalno terapijo, ki jo izvajajo v San Franciscu. Da je lahko odšla na pot so državljani in državljanke Hrvaške v humanitarni akciji zbrali neverjetnih 18 milijonov kun (2,4 milijona evrov).

Terapija je družini vrnila upanje. Februarja je iz Amerike prišla vest, da se je rast tumorja ne samo ustavila, ampak se je maligna tvorba zmanjšala v vseh smereh. A žal je bilo veselje kratke daha. Pred nekaj urami je dobrodelna organizacija Agenti dobrote iz Šibenika sporočila, da je deklica izgubila boj z boleznijo. »Nebesa so bogatejša za še enega angela.«, so zapisali.