Računajo na jutrišnje padavine

Gasilci na goriškem Krasu bodo tudi danes skrbno opazovali območje

E.J./STA
25. 7. 2022, 06.25
Posodobljeno: 25. 7. 2022, 06.36
Deli članek:

Na goriškem Krasu bodo tudi danes bdeli nad velikim območjem, ki ga je minuli teden zajelo več obsežnih požarov. Čez noč je na celotnem območju skupaj dežuralo okoli 700 gasilcev, potem ko so v nedeljo s helikopterji in letali iz Slovenije in tujine ogenj le uspeli spraviti pod nadzor. Tleča tla bi lahko dokončno pogasile morebitne jutrišnje padavine.

Vestnik.si
Ker so na Zavodu za gozdove Slovenije zaradi postopnega umirjanja razmer ocenili, da pomoč prostovoljcev v naslednjih dneh ne bo več potrebna, danes ukinjajo zbirno mesto pri osnovni šoli v Komnu.

Vremenoslovci napovedujejo, da bo danes jasno in spet bolj vroče, v torek pa bo spremenljivo do pretežno oblačno, padavine z nevihtami pa bi se lahko razširile nad večji del Slovenije. Vročina bo popustila, na Primorskem pa naj bi popoldne zapihala šibka do zmerna burja.

Vestnik.si
Na Primorskem je še vedno razglašena zelo velika požarna ogroženost v naravi, velika nevarnost pa je tudi drugod po Sloveniji.


Še vedno velika požarna ogroženost
Ob tem na Agenciji za okolje opozarjajo, da je na Primorskem še vedno razglašena zelo velika požarna ogroženost v naravi, velika nevarnost pa je tudi drugod po Sloveniji. Znova pa opozarjajo ljudi, naj ne prihajajo na ta del Krasa na izlete in oglede požarišča. Na terenu so še vedno gasilci, gozdni delavci, vojaki, nevarnost predstavljajo tudi ožgana drevesa, predvsem pa še vedno neeksplodirana ubojna sredstva iz I. svetovne vojne, so še opozorili.

Nedeljo ocenjujejo optimistično
Nedelja je bil po nekaj napetih dneh na Krasu vendarle nekoliko bolj mirna in optimistična. Ves dan je potekalo gašenje manjših žarišč, večjega širjenja požara pa ni bilo. Enote na tleh so izvajale predvsem čiščenje in zalivanje robov požarišč, bolj aktivno pa je bilo gašenja iz zraka.
Pri tem so sodelovale zračne enote iz Slovenije, Srbije, Madžarske, Italije, Slovaške in Avstrije, popoldne pa sta prelet izvedli tudi letali Spartan iz Romunije. Zračne enote so tako izvedle prek 150 ur naletov, sicer pa je bilo po še največ težav na severnem delu požarišča, v smeri Vipavske doline.
Ob skoraj 1500 gasilcih je včeraj na intervenciji sodelovalo še okoli 260 gozdnih delavcev oziroma sekačev, 144 pripadnikov Slovenske vojske ter pripadniki civilne zaščite, policije, nujne medicinske pomoči, rdečega križa, Darsa in drugih služb.
Ukinjajo zbirno mesto v Komnu
Ker so na Zavodu za gozdove Slovenije zaradi postopnega umirjanja razmer ocenili, da pomoč prostovoljcev v naslednjih dneh ne bo več potrebna, danes ukinjajo zbirno mesto pri osnovni šoli v Komnu. Kot so sporočili, bo koordinacija nujnih gozdarskih del odslej potekala v centralnem štabu v Kostanjevici na Krasu.