Ni še obvezno

Maske v lekarnah? Nosijo jih le redki

R.T.
24. 7. 2022, 07.25
Posodobljeno: 22. 3. 2023, 19.05
Deli članek:

Ljudje še ne upoštevajo priporočil posvetovalne skupine.

Dreamstime
/

Posvetovalna skupina za spremljanje koronavirusa, ki deluje na NIJZ pod vodstvom epidemiologa Maria Fafangla, je v petek izdala več priporočil, kako naj se ljudje obnašajo v času poletnega vala omikronskega koronavirusa.

Med drugim so priporočili nošenje mask v vseh zaprtih javnih prostorih, na primer trgovinah, kinodvoranah, nakupovalnih centrih. Vlado pa so pozvali, naj se uvede obveza nošenja mask znotraj zdravstvenega sistema, in sicer v skupnih zaprtih prostorih v bolnišnicah, zdravstvenih domovih, lekarnah, pa tudi v domovih za starejše in drugih socialnovarstvenih zavodih.

Že nekaj obiskov lekarn v Ljubljani je pokazalo, da v soboto ljudje še niso upoštevali priporočil, saj so si le redki ob vstopu v lekarno nadeli masko.

Član posvetovalne skupine in antropolog Dan Podjed je v petek pozval, da je treba nemudoma preprečiti stigmatiziranje tistih, ki nosijo masko v javnih prostorih in "se jih kar naenkrat, kot pravimo, po strani gleda". "Takšno stigmatiziranje je nedopustno, saj je uporaba maske znak skrbi zase in za skupnost," je dejal. Tudi sicer je izpostavil pomen solidarnosti pri obvladovanju epidemije, za katero smo Slovenci po njegovi oceni že večkrat dokazali, da jo premoremo.