Kolaps in gneča na primorskih cestah

Turisti množično oblegajo ceste, ki so namenjene le za lokalni promet

Nataša Hlaj, Alenka Penjak, Jan Klokočovnik
24. 7. 2022, 07.36
Deli članek:

Nekatere odseke istrskih lokalnih cest tudi to turistično sezono obremenjujejo turisti, ki v želji, da bi se izognili zastojem na glavnih cestah, sledijo priporočilom navigacijskih naprav in uberejo bližnjice po stranpoteh, kjer pa je vožnja dovoljena le za lokalni promet.

Dreamstime
Število prehodov čez slovensko-hrvaško mejo se je močno povečalo že med prvomajskimi počitnicami.

Občinski redarji sicer ugotavljajo, da večina voznikov postavljeno prometno signalizacijo upošteva, a niso vsi tako disciplinirani. »Stanje na naših lokalnih cestah je kaotično, nesprejemljivo in ponavljajoče iz leta v leto. Naše vasi niso prilagojene za tranzit. Takšne razmere onemogočajo normalno življenje naših krajanov,« je nezadovoljen predsednik sveta KS Šmarje Andrej Medved. Pravi, da kljub temu, da že več let opozarjajo na enako problematiko, učinkovitih ukrepov ni na vidiku. Krajani jim redno poročajo o razmerah na terenu. Najpogostejše so težave na cesti Koper–Grinjan–Šmarje, odsek Pomjan–Šmarje, nič drugače ni na cesti za Gažon. »Zaradi ozkih cest, kjer ni možnosti umika, prihaja do poškodb vozil. Še huje je, ko se na te odseke podajo turisti z avtodomi in prikolicami s plovili, ki se nato zagozdijo v ozkih grlih. V središču Šmarij pa se soočajo z objestno in nevarno vožnjo turistov, ki se želijo čim prej prebiti do morja,« našteva Medved.

Glob niso izdali, le ustna opozorila

V Medobčinski upravi Istre pojasnjujejo, da občinski redarji občasno nadzorujejo promet na najbolj problematičnih odsekih lokalnih cest, kjer je vožnja dovoljena le za lokalni promet. Kot ugotavljajo, se kršitve najpogosteje dogajajo ob koncu tedna. Občinski redarji voznike le opozorijo, da je cesta namenjena za lokalni promet, in jih preusmerijo nazaj na glavno cesto. Lani in letos občinski redarji niso izdali glob zaradi neupoštevanja prepovedi uporabe lokalnih cest, so pa izrekli večje število ustnih opozoril. »Običajno zadostuje že fizična prisotnost občinskega redarstva, policista ali reditelja informatorja, da vozniki z glavne ceste ne zavijejo proti omenjenim odsekom,« pravijo v koprski občini. Ob tem dodajajo, da je stalno prisotnost občinskega redarstva zaradi izvrševanja drugih nalog in povečanega števila obiskovalcev v času turistične sezone težko zagotavljati. Vseeno napovedujejo, da bodo poskušali v poletnih mesecih, zlasti ob koncih tedna, povečati nadzor, po potrebi tudi v mešanih patruljah s policisti Policijske uprave Koper.

Brez oznake ne smejo in ne morejo ukrepati

Medved pravi, da so policijo in občinsko redarstvo pozvali h konkretnejšemu ukrepanju, a so jim odgovorili, da brez oznake, da je vožnja dovoljena le za lokalni promet, ne smejo in ne morejo ukrepati. Za zdaj je na območju koprske občine takšna signalizacija le na odcepu za Bošamarin v bližini Dinosa. »Nujno bi morali takšne oznake namestiti tudi na krožišču za Šmarje in Gažon. Zelo nas čudi utemeljitev koprske občine, da tega ne morejo narediti, ker je to območje tranzitno in povezuje druge občine. Kako to, da so v piranski občini brez težav postavili takšne oznake na odcepih za Padno, Novo vas in Sveti Peter, pa ti kraji prav tako povezujejo drugo občino,« se sprašuje Medved. V občini na drugi strani pojasnjujejo, da za zdaj niso predvideli kakšnih sprememb prometne ureditve oziroma preureditve dodatnih odsekov v dovoljene samo za lokalni promet. »Ukrepi občine bodo odvisni od prometnih obremenitev občinskih cest in ob morebitnih preusmerjanjih prometa ob izrednih dogodkih na državnih cestah,« pojasnjujejo v koprski občini.

Google jih ne opozarja, da je kazen 200 evrov

»Skozi vasi naše krajevne skupnosti potuje vse, kar si lahko zamislite. Nonšalantno se zapeljejo mimo znaka, ki jim to prepoveduje, ustavi pa jih zgolj fizična prisotnost redarjev in rediteljev. Bistveno je, da so ti na svojem mestu zgodaj zjutraj, še preden nastane kolona skozi vasi,« svoja opažanja strne Denis Fakin, predsednik Krajevne skupnosti Sečovlje. Poudarja, da bi lahko pri reševanju težav pomagala tudi posodobitev aplikacij, ki voznikom pomagajo ob vožnji, če bi te jasno pokazale, da je vožnja po lokalnih cestah prepovedana in oglobljena z 200 evri.

Gneča na mejnih prehodih vsako leto večja

Primorske novice
Loris Čendak domačim potnikom svetuje, da se v času največje gneče raje odpravijo na mejni prehod Sočerga. Na voljo so jim tudi maloobmejni prehod Podgorje ter meddržavna prehoda Rakitovec in Brezovica.

»Že prekašamo leto 2019, ki je bilo rekordno po številu ljudi, ki so prečkali mejo,« pravi Loris Čendak, načelnik postaje mejne policije Dragonja. Pred 14 dnevi se je med vikendom čez mejni prehod Dragonja odpravilo 130 tisoč potnikov, na mejnem prehodu Sečovlje pa so zabeležili 56 tisoč potnikov, podobno je bilo tudi pretekli vikend.

»K sreči na poti nisva naletela na gnečo z izjemo slovensko-hrvaške meje,« je povedala Ana Kavcich, ki se je iz okolice Gradca na avstrijskem Štajerskem peljala na hrvaško morje. »To je že tradicionalno. Pred mejo se ves promet ustavi,« pa je dodala Evelyn Gruber, doma z Dunaja. »Kolono sva tako ali tako pričakovala. S seboj sva vzela vodo, za zdaj klima še dela,« sta smeje razložila zakonca Tone in Sonja, ki sta se na mejni prehod Dragonja pripeljala iz Kranja. »Komaj čakava, da bo Hrvaška vstopila v šengen, da bo tega enkrat že konec,« sta v en glas pristavila. Na obleganem mejnem prehodu sredi vročega dne pravzaprav ni bilo videti veliko slovenskih registrskih tablic. Prevladujejo nemške, avstrijske, nekaj je tudi italijanskih in nizozemskih. »Skoraj ves dan smo se vozili na poti s Švedske proti Hrvaški. Najhujši zastoji so bili v Nemčiji, še posebno okoli večjih mest, tam se precej čaka,« je dejal Christian Nymore iz mesta Västerås na Švedskem. S soprogo se čez Slovenijo vozita na Hrvaško že drugič.

Twitter
Vožnja po lokalnih cestah je marsikje za turiste prepovedana in oglobljena z 200 evri.

Oddiha ne pričakujejo vse do jeseni

Načelnik postaje mejne policije Dragonja Loris Čendak je povedal, da se je število potnikov, ki prečkajo slovensko-hrvaško mejo, močno povečalo že med prvomajskimi počitnicami. »Oddiha vse do jesenskih mesecev policisti tako rekoč ne bomo imeli.« Promet je zdaj tudi med tednom zelo povečan, najbolj izstopa sobota. V poletnih mesecih, ko se čakalne dobe za vstop in izstop iz države močno povečajo, lahko nadzor na mejah iz sistematičnega prehaja v ciljnega. »Takšen nadzor izvajamo tudi zdaj. Policisti ne pregledujemo vseh dokumentov, ampak samo dokumente, za katere menimo, da jih je zaradi varnostnih in operativnih razlogov treba pregledati.«

Načelnik tujim potnikom svetuje, da se v izogib globam ognejo cestam, ki so namenjene le za lokalni promet. Domačim potnikom pa svetuje, da se v času največje gneče raje odpravijo na mejni prehod Sočerga, kjer je manj prometa. »Na voljo so jim tudi maloobmejni prehod Podgorje ter meddržavna prehoda Rakitovec in Brezovica.«