Policija pojasnjuje ...

FOTO: Na delu požigalec? Na Krasu našli napravo, kozarec za vlaganje, ki služi kot netilo?

S.R.
22. 7. 2022, 16.30
Posodobljeno: 28. 3. 2024, 08.07
Deli članek:

Policisti zaenkrat nimajo nobenih dokazov, da bi bil na Krasu dejaven požigalec.

Facebook
Domnevna netilna naprava, ki to ni.

Na družabnih omrežjih se je danes kot požar razširila vest, da so požari na Krasu delo požigalca. Temu naj bi pritrjevala najdba kozarca za vlaganje, ki naj bi služil kot netilno sredstvo požigalca. Kot je sporočil eden od uporabnikov, so improvizirano napravo, ki bi lahko vsebovala žagovino ali listje in še kaj vnetljivega, na vrhu pa lečo, predali policiji. Kozarec naj bi našli na cesti med Temnico in Renčami.

Kot so nam glede najdene "steklene posode z vsebino na kraju požara na Krasu" pojasnili pri PU Nova Gorica, so kriminalisti ugotovili, da gre za steklen kozarec z rezinami suhega sadja, in sicer brez vonja po vnetljivih tekočinah. Preizkus gorljivosti je pokazal, da rezine ne gorijo. V izogib širjenja "lažnih informacij, ki so jih gasilci celo plasirali na socialna omrežja," so kriminalisti z ugotovitvami seznanili tudi župana občine Renče – Vogrsko Tarika Žigona in prisotne gasilce.

O zadevi je danes spregovoril tudi v. d. generalnega direktorja policije Boštjan Lindav, ki je skupaj z notranjo ministrico Tatjano Bobnar obiskal požarišče. Potrdil je, da je po njegovih informacijah primer najdbe kozarca pod drobnogled vzel Nacionalni forenzični laboratorij, ki je ugotovil, da ne gre za vnetljivo snov. Pojasnil je še, da prejemajo veliko najrazličnejših informacij, "od ljudi na vespah, do nekih vozil z novomeško registracijo." Policisti jih po njegovih besedah jemljejo resno, a da so se doslej vse izkazale za neresnične. "Dobili so tega voznika, izkazalo se je, da je domačin, ki je avto kupil v Novem mestu," je dejal in dodal, da zaenkrat ni nobenih informacij, da bi na Krasu šlo za namerne požige. Ogled, ki je bil opravljen doslej, je zaenkrat pokazal, da je bila na enem od začetnih požarišč odvržena stara steklovina, tako da je verjetno zaradi samega vremena lahko prišlo do vžiga, je po poročanju STA pojasnil Lindav.

Facebook
Domnevna netilna naprava, ki to ni.