Že podpisano

Slovenska policija bo prejela nov helikopter za gašenje in reševanje

S.R./STA
22. 7. 2022, 16.03
Posodobljeno: 22. 7. 2022, 17.01
Deli članek:

Na požarišče na Krasu se je danes skupaj z v. d. generalnega direktorja policije Boštjanom Lindavom podala tudi notranja ministrica Tatjana Bobnar, ki je med drugim napovedala nakup novega helikopterja.

STA
Boštjan Lindav, Marjan Šarec, Mauricij Humar, Srečko Šestan, Tatjana Bobnar.

Nov helikopter bo po pojasnilih Bobnarjeve, ki je izrazila zadovoljstvo, ker pri gašenju pomaga tudi helikopter 169 slovenske policije, namenjen za pomoč pri gašenju, nujno medicinsko pomoč in reševanje v gorah. Dejala je še, da je v četrtek že podpisala sklep o investicijski dokumentaciji za nakup novega helikopterja.

Zatrdila je, da bo vlada bo storila vse, kar je v njeni moči, da podprejo tako gasilce kot civilno zaščito, policiste, pripadnike Slovenske vojske, reševalce in vse ostale, ki bijejo bitko z ognjem. Bobnarjeva je v Kostanjevici na Krasu vsem, ki se borijo s požarom, izrekla "moralno podporo, občudovanje in tudi vso ostalo podporo". Zelo pomembna je tudi pomoč pri gašenju iz zraka, ki jo zagotavljajo policija, Slovenska vojska in ekipe iz tujine, je spomnila ministrica. Po njenih besedah to dokazuje, kako je pomembna solidarnost, ne samo znotraj naše skupnosti, ampak tudi znotraj EU in širše.

V uporabi je tudi vodni top, in sicer tako za dovažanje vode gasilcem, kot tudi za gašenje. Po odpravi manjše okvare je tako vodni top v polnem delovanju, je povedala ministrica. Sicer upa, da se vodni top v prihodnje ne bo uporabljal kot prisilno sredstvo in da bo tudi njegova uporaba v primerih, kot je sedaj, potrebna čim manjkrat.

V zvezi z ugibanji, ali bi lahko šlo pri tokratnih požarih za nameren požig, je ministrica odgovorila, da policija preveri vsako informacijo in poziva vse, ki karkoli opazijo ali imajo informacije, to sporočijo policistom.