Maske se vračajo

VIDEO: Taki ukrepi bodo veljali tudi jeseni

G.G./Ž.K.
22. 7. 2022, 11.04
Posodobljeno: 22. 7. 2022, 12.01
Deli članek:

Število dnevno okuženih s koronavirusom se je v zadnjih tednih dvignilo in morebiti že doseglo »poletni« vrh. Kakšni pa bodo poteze stroke, kaj bodo priporočili, kakšni bodo ukrepi?

Bobo
Mario Fafangel pravi, da je njihov cilj preprečevanje hudih potekov bolezni in hospitalizacij. "Število dnevno okuženih ne bi smelo biti novica na naslovnici medijev".

Na današnji tiskovni konferenci je prvi spregovoril minister za zdravje Danijel Bešič Loredan»Po dveh letih smo prišli na točko, ko epidemijo vodi stroka in usmerja, politika pa sledi stroki«, je začel Bešič Loredan in dodal, da je naloga ministrstva ustrezno uzakoniti in pripraviti pravne podlage ter jih ustrezno implementirati. »Ne želimo ustvarjati izrednih razmer, če jih ni. Razmere pa spremljamo iz dneva v dan, zato se zavedamo, da smo v novem valu epidemije. Ne bomo zapirali, ne bomo počeli stvari, kot so jih naši predhodniki. Ne bo represije, « poudarja minister in dodaja, da bo covid ostal med nami in hkrati živimo normalno življenje, zato upa, da bo čim prej postal endemska bolezen, o kateri bodo imeli glavno besedo strokovnjaki. Ključna naloga je torej zaščititi ranljive skupine in v zdravstvenem sistemu enakomerno obravnavati vse skupine prebivalstva.

Vodja posvetovalne skupine za spremljanje koronavirusa Mario Fafangel je poudaril, da v javnost stopa kot predstavnik stroke, 101 člana strokovne skupine, ki je pripravila nova priporočila in nabor ukrepov. Kot je dejal, se število okužb že umirja in bo vrh dosegel verjetno v naslednjem tednu, vprašanje pa je, ali se bo krivulja obrnila navzdol, ali bomo vztrajali na nekem platoju, kar bo pomenila daljšo povišano obremenitev bolnišnic.

Maske znova obvezne

Ob upoštevanju splošnih, že dobro poznanih priporočil, kot so vzdrževanje medosebne razdalje, pravilno umivanje rok, razkuževanje rok, izogibanje dotikanju obraza (oči, nosu in ust), higiena kihanja in kašlja ter učinkovito prezračevanje zaprtih prostorov, posebej izpostavljamo tudi naslednja priporočila:

CEPLJENJE PROTI COVIDU-19

  • cepljenje je enostaven, varen in učinkovit ukrep za zaščito pred težko obliko covida-19
  • drugi poživitveni odmerek se trenutno priporoča predvsem za osebe s povečanim tveganjem za težji potek (posebej ranljivi kronični bolniki), oskrbovance domov za starejše in vse osebe, stare 80 let in več, priporočljiv pa je tudi za osebe stare 60 let in več
  • osebam, ki so prejele osnovno cepljenje, se za podaljšanje zaščite priporoča prvi poživitveni odmerek
  • osebam, ki še niso pristopile k cepljenju proti covid-19, svetujemo, da to storijo čimprej

PRIPOROČILA GLEDE NOŠENJA MASK

  • uporaba maske je znak skrbi zase in za skupnost
  • nujna je uporaba maske v okoljih z večjim tveganjem za okužbo s SARS-CoV-2, v katerih se zadržujejo osebe iz ranljivih skupin (skupni zaprti prostori zdravstvenih ustanov in socialno varstvenih zavodov, vključno z domovi za starejše občane)
  • priporočena je dosledna uporaba maske osebam iz ranljivih skupin pri dejavnostih, kjer do oseb izven njihovega gospodinjstva ne morejo vzdrževati priporočene medosebne razdalje oz. se z njimi zadržujejo v skupnem zaprtem prostoru in tudi vsem osebam pri uporabi sredstev javnega prevoza in na zaprtih javnih mestih (npr. trgovine, trgovski centri, knjižnice, kinodvorane…)
  • priporočamo uporabo medicinske obrazne maske tipa IIR ali masko tipa FFP2/N95
  • pomembno je, da masko pravilno namestimo in odstranimo ter upoštevamo načelo ne-dotikanja maske med njeno uporabo, tesnjenje in čas nošenja maske

Strokovna skupina pod vodstvom Maria Fafangla je sklenila tudi, da je za ranljive skupine in starejše od 60 let priporočljivo delo od doma. Hkrati so pozvali odločevalce naj zato pripravijo potrebne zakonske podlage.

Izolacija se ne bo skrajšala

Članica delovne skupine za področje klinične obravnave in zdravljenja Mateja Logar je poudarila, da je še vedno pomembno testiranje, ki mora biti izvedeno 24 ur po pojavu simptomov. Primarno se še vedno izvajajo hitri antigenski testi, povečalo pa se bo tudi število PCR testov. "Najnovejša spoznanja govorijo, da je izločanje omikrona še vedno dolgo. Izolacija se ne bo krajšala in traja 7 dni od pričetka sindromov, pred zaključkom izolacije pa je potreben negativen hitri antigenski test, po desetih dneh pa se izolacija avtomatično zaključi.", je še povedala Mateja Logar. Bolniška odsotnost bo še naprej plačana kot sedaj, do 10 dni. Kot je povedala Mateja Logar, je bolnim trenutno na voljo tudi zdravilo remdesivir, ki je zelo učinkovit v zgodnji fazi okužbe, zato je pomembno, da se ljudje testirajo čimprej po pojavu simptomov. V naslednjem tednu   tudi zdravilo paxlovid v obliki tablet.

Poživitveni odmerek za starejše in imunsko oslabljene

Mikrobiolog in imunolog Alojz Ihan, ki je tudi član posvetovalne skupine, je predstavil priporočila glede cepljenja. Kljub temu, da omikron ne povzroča tako hude bolezni kot prejšnje različice, lahko necepljeni starejši in imunokompromitirani resno zbolijo. Zato posvetovalna skupina poziva ti dve skupini, naj čim prej gredo po drugi poživitveni odmerek. Tega v tej skupini ni storili še približno 40 odstotkov. Namen tega odmerka je preprečiti težji potek bolezni, torej da okuženi ne potrebuje bolnišnične oskrbe. Ni pa možno preprečiti okužbe.

Ihan je še izpostavil, da v poletnem valu zboleva bistveno manj otrok kot januarja. Kar je razveseljivo je, da pri otrocih tudi ne opažajo več vnetne simptomatike.

V jeseni naj bi prišla na razpolago tudi cepiva, ki naj bi bila učinkovita proti omikronu. Ta cepiva naj bi v veliki meri preprečevala tudi, da se ne okužimo, ne le, da ne zbolimo. Za konec je Ihan poudaril, da je pri starejših praktično vseeno katero cepivo izberejo, saj vsa preprečujejo, da bi resneje zboleli.