Lov na rumeno majico

Pogačar neuspešno napadal, nato ostal še brez pomočnika

S.R.
19. 7. 2022, 16.05
Posodobljeno: 19. 7. 2022, 17.12
Deli članek:

Slovenski kolesarski as Tadej Pogačar danes na prvi od treh etap v Pirenejih lovi trenutno rumenega Danca Jonasa Vingegaarda, ki si je v zadnjem tednu prigaral 2,22 minute prednosti.

Profimedia
Tadej Pogačar in Jonas Vingegaard

Kolesarska karavana se je na dirki po Franciji danes podala na 178,5 kilometra dolgo etapo od Carcassonna do Foixa. Gre za skupno prvo od štirih priložnosti, ki jim ima v lovu na skupno zmago na voljo Pogačar. Njegov letošnji glavni tekmec Vingegaard se je danes na cesto podal v okrnjeni ekipi , saj sta Tour zaradi poškodb predčasno končala tako Primož Roglič kot Steven Kruijswijk. UAE Team Emirates in Jumbo-Visma sta se tako s po šestimi kolesarji v vsaki ekipi danes spopadli mož na moža.

V Pogačarjevi ekipi UAE so se danes hitro začele težave. V zdravstvenih težavah se je namreč znašel še en njegov pomočnik. Marc Soler je med etapo bruhal, zaprosil za zdravniško pomoč in zaostal za glavnino. Slednja, v kateri sta se znašla tudi Pogačar in Vingegaard, je na vzponu Port de Lers za ubežniki zaostajala približno 9 minut. Med 29 ubežniki so tempo narekovali predvsem Damiano Caruso, Michael Storer in Michael Woods.

Slabih 50 kilometrov pred ciljem se je nato še pred zaključkom vzpona iz glavnine silovito izstrelil Pogačar, a ga je Vingegard hitro ujel. Pogačar je nato z napadi poskušal še dvakrat, a se od tekmeca ni uspel odlepiti. Slednji se je na spust podal kot prvi. Kolesarji so se nato podali na strm vzpon Mur de Peguere, kjer je v glavnini tempo narekoval Pogačarjev pomočnik Poljak Rafal Majka, a ga je nato na cedilu pustilo kolo, Pogačar je tako na vzponu ostal sam s svojimi tekmeci in z napadi v zadnjih 30 kilometrih spusta ni več poskušal. Razlika med vodilnima tako po današnji etapi ostaja enaka. Prve etapne zmage na dirki po Franciji se je danes veselil 31-letni Kanadčan Hugo Houle.