Obetajo se peklenski dnevi

Pozor, prihaja vroč afriški zrak, z njim pa že tretji vročinski val!

S.R.
15. 7. 2022, 07.55
Deli članek:

Ljubitelji bolj zmernih temperatur najverjetneje že s strahom oprezajo proti naslednjemu tednu. Šele takrat bo namreč udarila prava pripeka.

ECMWF
Najbolj vroč dan bo predvidoma četrtek.

Danes nas sprva čaka sončen dan, a se bo popoldne oblačnost s severa povečala. Glede na napovedi meteorologov pri Agenciji RS za okolje (Arso) bodo zlasti v severni, osrednji in vzhodni Sloveniji nastajale nevihte, ki se bodo ponekod nadaljevale v noč. Zapihal bo vzhodni veter, na Primorskem zvečer šibka burja. Najvišje dnevne temperature bodo od 26 do 31, na Goriškem in v Vipavski dolini do 34 stopinj Celzija.

Jutro bo na Primorskem sončno, drugod po državi pa bo deloma jasno s spremenljivo oblačnostjo. Predvsem popoldne in zvečer bodo nastale posamezne plohe in nevihte, pri čemer bodo jutranje temperature od 13 do 18, na Primorskem okoli 20, najvišje dnevne pa od 25 do 30, na Primorskem do 33 stopinj Celzija. Pri Arsu hkrati opozarjajo, da je na Krasu in v Slovenski Istri razglašena velika požarna ogroženost v naravi.

Arso
Modelska napoved za naslednjih 10 dni.

Sredi tedna prihaja vročina

V nedeljo in ponedeljek bo pretežno jasno. Najbolj vroče bo na Primorskem, v notranjosti pa bodo najvišje temperature ostale malo pod 30 stopinj Celzija. Arsova modelska verjetnostna napoved za naslednjih deset dni medtem kaže, da se bo najhujša pripeka začela sredi naslednjega tedna. V sredo bi lahko temperature že dosegle 34 stopinj Celzija, zlasti v osrednji Sloveniji ter na jugovzodu in jugozahodu pa bi lahko nato v naslednjih dneh poskočile tudi na 36 stopinj Celzija. Modelske napovedi sicer niso nujno natančne, a so pri Arsu že pred dnevi napovedali, da bo naslednji teden nad naše kraje prispel vroč afriški zrak, ki trenutno skrbi za vročinski val na Iberskem polotoku.

Da se bo naslednji teden s torkom najverjetneje pričel že tretji vročinski val letos, so napovedali tudi vremenski zanesenjaki na portalu Ciklon.si. Tudi po njihovih napovedih gre najbolj vroč dan pričakovati naslednji četrtek, ko se bi lahko temperature povzpele nad 35 stopinj Celzija.