NOVI SAD

Iščete vikend oddih? Oglejte si teh top 10 znamenitosti

Promocijska vsebina
13. 7. 2022, 16.15
Posodobljeno: 19. 7. 2022, 13.11
Deli članek:

Ob reki Donavi je zraslo eno najlepših srbskih mest Novi Sad, poznano kot svobodno mesto glasbe, kulture, umetnosti, zgodovine in zabave.

Aleksandar Milutinović
Petrovaridanska trdnjava

Novi Sad je mesto, kjer so opuščene tovarne postale živahna umetniška prizorišča, zgodovinska trdnjava prizorišče najboljšega glasbenega festivala Exit in mesto, kjer živa ulična umetnost popestri tudi najbolj skrite kotičke. Drugo srbsko mesto je bilo imenovano tudi za Evropsko prestolnico kulture 2022, kar je zagotovo še en razlog več, da izkoristite vikend oddih in si ogledate čim več znamenitosti. V nadaljevanju si preberite, česar ne smete izpustiti, ko obiščete Novi Sad.

1. Doživite slikovito mestno jedro Novega Sada

Utrip mesta najbolj spoznate, ko obiščete njegov glavni trg, zato vam priporočamo, da začnete svojo pot po Novem Sadu prav s Trga Slobode. Tu boste lahko doživeli tudi raznolika kulturna dogajanja. Poleg Gradske kuće - Mestne hiše se nad vsemi ostalimi stavbami dviga mogočna rimsko katoliška cerkev Marijinega imena, zgrajena v v neogotičnem slogu, med 1893 in 1895 letom. Izjemno boste uživali na sprehodu po Zmaj Jovini ulici, ki se izlije v Dunavsko ulico. Tu stoji Vladičanski dvor Eparhije bačke Srbske pravoslavne cerkve (sedež škofa Bačke škofije), zgrajen daljnega leta 1741. Vzdolž Dunavske ulice so ena ob drugo stisnjene nekatere izmed najstarejših zgradb v Novem Sadu: stavba Kod Belog lava - Pri belem levu je zgrajena v prvi polovici 18. stoletja, prav tako tudi Gradska biblioteka - Mestna knjižnica. V tej ulici se boste pomudili tudi v Zbirki strane umetnosti - Zbirka tuje umetnosti, pa tudi v številnih dobro založenih trgovinah, restavracijah, slaščičarnah, pasažah...

2. Raziščite Nacionalni park Fruška gora

Izven mestnega jedra se lahko podate na raziskovanje Nacionalnega parka Fruška gora z ohranjenimi ekosistemi, ki imajo okoli 700 različnih zdravilnih rastlin. Poleg odlične narave je gora tudi zakladnica kulture. Na njej se skriva 16 pravoslavnih samostanov, za katere so značilni specifična arhitektura, bogata samostanska dediščina, knjižnice in fresko slikarstvo. Podate se lahko tudi v smeri ene od štirih piknik poti: Čenejske poti, ki se nadaljujejo naprej proti Fruški gori, poti okoli Futoga in okolice ter nazadnje poti okoli Kovilja in okolice. Ob tem lahko izkoristite prednosti lokalnega javnega prevoza ali storitev rent-a-car, pri čemer upoštevajte, da boste potrebovali en dan, da opravite vsako od zgoraj omenjenih poti. V neposredni bližini Novega Sada je polno podeželskih in vinskih predelov, kar vse skupaj prispeva k temu, da bo vaše doživetje Novega Sada kar se da raznoliko in popolno.

3. Sprostite se na čudoviti plaži Štrand

Svoje čare skriva tudi mestno dogajanje ob levem bregu reke Donave, kjer lahko v poletnih mesecih uživate na plažah, med njimi pa je najbolj priljubljena plaža Štrand, kjer se poleti odvijajo koncerti, športna tekmovanja in festivali. Popoln dan lahko zaključite v prijetnem ambientu ribjih restavracij ali z okušanjem tradicionalnih jedi.

4. Naj vas osupne mogočna Petrovaridanska trdnjava

Veličastna Petrovaradinska trdnjava, ki velja za  eno najbolj ohranjenih vojaških v Evropi je bila zgrajena med 1692 in 1780 letom, v času vladavine dinastij Habsburžanov. Danes Petrovaradinska trdnjava predstavlja prizorišče, ki ga dopolnjujejo številni umetniški ateljeji, Mestni muzej Novi Sad, Galerija in Atelje 61, Planetarij, restavracije in kavarne. Zagotovo vas bodo navdušile tudi podzemne vojaške galerije.  Štirinadstropni komunikacijsko-obrambni sistem v dolžini 16 kilometrov, je edinstvena znamenitost trdnjave. Gradnja tega zapletenega sistema je bila končana leta 1783. Del mreže hodnikov, prostorov različnih namenov, bojnih črt z vrzelmi in minskih sistemov v dolžini približno 1 km je obiskovalcem dostopen ob strokovnem vodenju vodniške službe Muzej mesta Novi Sad. Tu se v juliju tudi odvija eden najpomembnejših evropskih glasbenih festivalov - Festival Exit. Ob obisku trdnjave vam priporočamo, da si vzamete trenutek zase in uživate v razgledu s terase zgornjega nadstropja trdnjave ter si privoščite eno od specialitet, pripravljenih v kuhinji hotela Leopold Prvi.

5. Spoznajte utrip vinskih poti

Pokrajina Novega Sada in Fruške Gore ima dolgoletno zgodovino vinogradništva in za njo stoji prav zanimiva zgodba. Načrtovana zasaditev vinske trte na Fruški gori sega v čas vladanja cesarja Marka Avrelija Probusa. Kljub izginotju Rimljanov z zgodovinskega odra, to ni ogrozilo vinogradov na Fruški Gori. Še več, ti so v naslednjih stoletjih preživeli imperije, monarhije, vojne in krizo. Ljubezen do vinogradov in vina ter prizadevnost, s katero so vinarji ohranjali vinograde in znanje vinarstva, je uspešno branila fruškogorske vinograde. Danes to območje slovi po odličnih vinogradih in številnih znanih vinskih kleteh, ki so dosegla svetovno slavo. Bela vina, ki so bila nagrajena na najpomembnejših svetovnih tekmovanjih in vinskih ocenjevanjih, pričajo slavo te vinske regije. Za vse ljubitelje »pijač bogov« je na voljo šest vinskih poti, ki vam bodo pričarale neverjetno izkušnjo, zaradi katere so boste z veseljem vračali v to prekrasno vinogradniško deželo. Več informacij o vinskih poteh najdete tukaj.

6. Umetnost na enem mestu – trg galerij

Trg galerij je prava kulturna in turistična zanimivost Novega Sada, kjer se nahajajo tri izjemno pomembne kulturne ustanove - Galerija Matice srbske, Spominska zbirka Pavla Beljanskega in Galerija likovnih umetnosti - Darilna zbirka Rajka Mamuzića. Galerija Matice srpske je eden najbogatejših umetniških muzejev v Srbiji in združuje zbirko del, ustvarjenih med 16. in 20. stoletjem. Spominska zbirka Pavla Beljanskega je dobila ime po donatorju in ustanovitelju Pavlu Beljanskem, ljubitelju in občudovalcu umetnosti, ki je zbral najpopolnejšo zbirko del srbskega slikarstva iz prve polovice 20. stoletja. Galerija likovnih umetnosti - darilna zbirka Rajka Mamuzića se nahaja v eni najlepših vil v Novem Sadu in ima likovni fond, ki obsega preko 500 eksponatov.

7. Oaze miru – Turistične kmetije Čenej

Če ste naveličani mestnega vrveža in hitre hrane, potem se boste zagotovo zaljubili v te male oaze miru, Čenejske Salaše – Kmetije Čenej, ki se nahajajo le nekaj kilometrov od Novega Sada. Uživate lahko v čudoviti naravi in ​​pristnem ambientu kmetij, ki vam bo pričaral duh starih časov, obarvan z modernimi elementi. Okušate lahko tradicionalno vojvodinsko hrano in domače vino ob zvokih tambure. Na voljo so različne dejavnosti: jahanje, ribolov, nabiranje sadja, izdelava ozimnic, kuhanje žganja, vožnja s kočijo in drugo. Tradicionalna gostoljubnost in domače vzdušje sta edinstvena za vse kmetije. Ne zamudite obiska teh biserov Panonske nižine in svojevrstnih spomenikov vojvodinske kulture.

8. Očarljiva in neverjetna sinagoga

Ena najpomembnejših znamenitosti Novega Sada je zagotovo sinagoga. Njena neverjetna zgodovinska in arhitekturna vrednost bo pritegnila vso vašo pozornost, še posebno, če boste imeli priložnost videti njeno notranjost, za kar pa se je potrebno vnaprej dogovoriti. Gre za sveti kraj trpljenja lokalne judovske skupnosti med drugo svetovno vojno. Ta očarljiva sinagoga se zdaj redko uporablja kot prostor za prakticiranje verskih risov, temveč bolj kot koncertna dvorana klasične glasbe. Če ste v središču mesta, ne spreglejte sinagoge in uživajte v njeni lepoti, a bodite spoštljivi do njene zgodovine.

Aleksandar Milutinović
Sremski Karlovci

9. Sremski Karlovci

To mestece zgodovinskega pomena za Srbijo se nahaja ob vznožju Fruške gore na bregu Donave.  Ohranjeno je staro baročno jedro mesta, ki je nastalo v obdobju od 17. do 20. stoletja. Sremski Karlovci so že od antičnih časov središče srbske kulture in duhovnosti, tu sta bili ustanovljeni prva srbska gimnazija in prvo srbsko semenišče. V tem mestecu so se zgodili pomembni dogodki v zgodovini srbskega naroda in v zgodovini Evrope. Sprehodite se do Kapele miru in kraja, kjer je bil leta 1699 sklenjen mir med Sveto alianso (Avstrija, Poljska in Benetke) in Turčijo. Leta 1848 je bila tu razglašena srbska Vojvodina. V Karlovcih se odvijajo številne kulturne in druge prireditve, med katerimi so najbolj obiskane tiste, ki so povezane z vinom, saj je karlovško vino poznano daleč naokrog, nekoč pa so ga pili na Dunajskem dvoru. Če boste obiskali Karlovce, morate poskusiti to njihovo odlično vino. In ne bodite presenečeni, če boste prav zaradi tega razloga v tem mestu ostali malo dlje.

10. Sprehodite se po Dunavskem parku

Najlepši in najbolj priljubljen javni park v Novem Sadu, se nahaja v samem središču mesta. V njem raste več kot 250 rastlinskih vrst in obsega več kot 33.000 kvadratnih metrov. Park spada med zaščito Zavoda za varstvo narave Srbije.

Park so prvič uredili leta 1895, pred tem pa je bil ta del mesta znan kot sejmišče. Park krasijo različni kipi in skulpture znanih srbskih osebnosti.  Zanimiva posebnost je tudi ribnik z otočkom, ki je dom rib, rac in želv. V parku rastejo tudi redka drevesa in znameniti hrast, ki je zaradi svoje redkosti in starosti uvrščen med zavarovane primerke. V zadnjem stoletju je Donavski park postal eno najbolj priljubljenih zatočišč za tiste, ki iščejo senco, tišino in umirjenost v urbanem okolju. Park je med najvidnejšimi znamenitostmi mesta in tudi eden najbolj priljubljenih motivov na novosadskih razglednicah.

Novi Sad je mesto, ki ga lahko obiščete kadarkoli v letu. Še več idej, kaj lahko vse počnete v tem prečudovitem kulturnem in zgodovinsko bogatem mestu pa najdete tukaj.