NADZOR IN ZAGOTOVILO

Račune moramo hraniti najmanj eno leto

Mare Koren
25. 6. 2022, 10.15
Deli članek:

Komaj se mesec obrne in končno plačamo vse račune, ko so na poti do nas že novi. Stroški, ki jih moramo poravnati zmeraj znova. Plačane položnice dostikrat romajo v koš ... Toda, ali bi jih bilo treba hraniti?

STA
Račun je dokazilo tako za vas kot za podjetje. Zato ga je vredno hraniti vsaj eno leto, razen če garancija zahteva drugače.

Žal je tako, da stroškom nikdar ni videti konca, in nekatere obveznosti moramo poravnati zgolj zato, ker pač smo. Ob vseh obveznostih pa lahko včasih v naglici kaj spregledamo, preplačamo ali celo pozabimo plačati. Že res, da lahko do osebnega računa dostopamo tudi prek mobilnika in tako hitro preverimo stanje svojih financ, a kljub vsemu se lahko znajdemo v težavah, zato je račune vredno spravljati, saj služijo kot dokaz, še posebno pa, kadar zagotavljajo garancijo.

Ali je treba račune shranjevati?

Odgovor je – da. Račune praviloma moramo hraniti do zastaralnega roka, ki ga določa Obligacijski zakonik. Zastaralni rok je časovno določen rok ali datum, ko lahko podjetje od plačnika zahteva plačilo terjatve, in se lahko razlikuje od drugih dokumentov. Če govorimo o mesečnih stroških gospodinjstva, kot so voda, elektrika, komunalni odpadki, plin, javna radio in televizija, je dobro, da plačane položnice hranimo vsaj eno leto. Pri tem je treba upoštevati, da zastaralni rok začne teči šele po poteku tekočega leta ter je bistveno daljši od plačilnega roka.

Dokazila hranimo

Račune je dobro hraniti tudi zaradi lastne evidence, saj boste tako lažje dokazovali svoj prav. To je še posebej priporočljivo zaradi morebitnih nesporazumov, neupravičenih opominov ali izvršbe, včasih zgolj zaradi zapleta. Tako boste imeli pri sebi dokazilo, da ste račun ali položnico plačali, kar bo zadostovalo tako za vas kot za podjetje. Pogosto se namreč zgodi, da se zmotimo pri vpisovanju sklica ali namena, včasih kaj pozabimo plačati ali pa kak račun celo preplačamo. Napake se vsekakor dogajajo in so človeške, zato naj računi še zmeraj veljajo kot »varovalka«, tako vas kot za podjetja. Prav tako po izvedeni transakciji, če plačujete prek spleta, vedno preverite, ali se je plačilo izvedlo.