Strelec masaker začel v gejevskem klubu

Na Norveškem v strahu pred novimi napadi, tveganje opredelili kot »izredno« visoko

R.T.
25. 6. 2022, 08.17
Posodobljeno: 25. 6. 2022, 18.47
Deli članek:

V nočnem strelskem pohodu v norveški prestolnici Oslo sta bili ubiti dve osebi. Še več kot 20 jih je ranjenih, med njimi nekateri huje.

dpa/STA
Območje napada ostaja zaprto.

Groza v Oslu se je začela ob približno 1. uri ponoči v priljubljenem gejevskem klubu London Pub, strelec pa je nato svoj pohod nadaljeval po ulicah Osla. Po poročanju norveške državne radiotelevizije NRK sta bili ubiti dve osebi, še najmanj 20 jih je ranjenih. Storilca so po dejanju aretirali, pri čemer so zasegli dva kosa orožja. Policiji naj bi pri pridržanju napadalca pomagali tudi civilisti. Norveška policija domneva, da je deloval sam, a motiva še ne poznajo. Med zaslišanjem naj bi se branil z molkom, a naj bi šlo za osebo, ki je bila policiji znana. Po poročanju norveških medijev naj bi šlo za 42-letnega norveškega državljana iranskih korenin Zaniarja Matapourja.

»Videl sem moškega s torbo, poprijel je za pištolo in začel streljati,« je za NRK pojasnil novinar Olav Roenneberg. Pri NRK so še navedli, da so po zločinu v gej baru v središču prestolnice streli odjeknili še v bližini nekega jazz kluba na bližnji ulici, isti storilec pa je na koncu streljal še ob enem od lokalov s hitro prehrano.

Po navedbah ene od očividk, ki je spregovorila za časnik Verdens Gang, si je strelec vzel čas in pazljivo meril v svoje tarče. »Ko mi je postalo jasno, da gre zares, sem zbežala. Na tleh je v mlaki krvi negibno ležal nek moški.« Še eden od očividcev je za časnik pojasnil, da je na tleh videl ležati veliko ljudi, ki so bili ustreljeni v glavo.

Zločin iz sovraštva?

V Oslu bi sicer morala danes potekati vsakoletna parada ponosa, a so jo organizatorji v skladu s priporočili policije odpovedali. Norveški premier Jonas Gahr Stoere je v izjavi za javnost tragedijo označil za »grozljiv in nezaslišan napad na nedolžne osebe. Ne vemo še, kaj je ozadje tega grozljivega dejanja, a homoseksualcem, ki jih je strah in ki žalujejo, sporočam, da jim stojimo ob strani.«

»Obstajajo razlogi z domnevo, da je šlo za zločin iz sovraštva,« so še danes navedli policisti, ki zdaj preiskujejo, ali je bila tarča napada »parada ponosa, ali pa so v ozadju še drugi motivi.« Po navedbah policijske komisarke Benedicte Bjornland bodo norveški policisti, ki so sicer običajno neoboroženi, do nadaljnjega preventivno nosili orožje.

Dvig stopnje pripravljenosti

Norveška notranja obveščevalna služba je po smrtonosnem napadu stopnjo pripravljenosti na nevarnost terorističnih napadov dvignila na najvišjo raven, poroča STA. Nevarnost vnovičnega terorističnega napada so opredelili kot »izredno« visoko. Kot je na novinarski konferenci dejal predstavnik norveških obveščevalcev Roger Berg, je bil storilecna njihovem radarju od leta 2015 naprej. Napadalca so namreč opazovali zaradi skrbi o njegovi radikalizaciji in članstvu v islamističnih ekstremističnih omrežjih.

Berg je še dejal, da so pripadniki obveščevalne službe z napadalcem pred komaj mesecem dni opravili pogovor, a naj ta takrat ne bi kazal »nasilnih namenov.« Obveščevalna služba je bila sicer seznanjena z njegovimi težavami v duševnem zdravju, je še dodal Berg.

»V mestu še vedno odmeva zvok siren, ljudje na ulicah jočejo, helikopterji redno preletavajo območje, na terenu pa je tudi vojska,« je v pogovoru za STA dejala mladinska delavka in vodnica Špela Težak, ki je trenutno v Oslu. Pohvalila je hiter odziv policije, pa tudi ljudi v lokalu, saj naj bi ti ob napadu hitro reagirali in vhodna vrata zaklenili. Kljub temu da je bila parada ponosa prepovedana, pa je dejala, da se je ob 15. uri v mestu zbralo manjše število ljudi, ki so pozvali k miru. Območje napada ostaja zaprto.