Le še žalostno pogorišče

Narava je nekoč priljubljenemu hotelu zadala še zadnji udarec

Simona Šolinič, Tina Strmčnik / Novi tednik-Radio Celje
11. 6. 2022, 07.26
Posodobljeno: 21. 3. 2023, 09.40
Deli članek:

Udar strele je bil kriv, da je nekdanji hotel v središču Šentjurja v noči z drugega na tretji junij zajel požar. Nekdaj enega vidnejših hotelov na Celjskem so ognjeni zublji v nekaj urah povsem uničili.

NT-RC
Hotel Žonta je že več let zaprt.

Dopoldne, ko se je na Celjskem že razširila vest o požaru v nekdanjem hotelu, so bili po besedah lastnika stavbe Romana Moškotevca kriminalisti že na delu. Celjski podjetnik je povedal, da sta bili tako električna energija kot plinska napeljava v stavbi izklopljeni. »Če je do nesrečnega ognja že moralo priti, se k sreči nikomur ni nič zgodilo. Zgradba je bila res v središču mesta, najbližja sosednja stavba je stanovanjski blok, medtem ko sta občinska uprava in upravna enota že precej bolj stran, na drugi strani Pešnice,« je dejal. Izrazil je hvaležnost gasilcem, ki so na kraj dogodka prišli pravočasno in ukrotili ognjene zublje, zaradi česar večje nevarnosti za širitev požara po njegovih besedah ni bilo.

Gasilci so imeli veliko dela

»O požaru smo bili obveščeni pet minut čez polnoč. Ob našem prihodu na kraj je ogenj zajel ves zgornji del stavbe in je že prebil strope med prostori.« Skratka, požar se je širil skozi vse možne odprtine. Na kraju požara je bilo 79 gasilcev iz društev Šentjur, Lokarje, Slivnica, Dramlje, Ponikva, Kalobje in Prožinska vas, ki so požar uspeli pogasiti do četrte ure zjutraj.

Vrsto let propadanja

Moškotevčevo podjetje Voc ekologija je stavbo na Cesti Valentina Orožna na dražbi kupilo leta 2019 po izklicni ceni 710 tisoč evrov. Prostori nekdanjega hotela so bili že takrat precej dotrajani, zadnja leta pa so se razmere še slabšale. Stavba že dolgo ni imela več oken in vrat, oprema je bila razbita, streha je bila v zelo slabem stanju, okolica ni bila urejena.

Iz občinske službe za odnose z javnostmi so sporočili, da se lokalna skupnost zaveda izjemnega pomena mesta, kjer stoji dotrajana, zdaj tudi pogorela stavba. »Stavba že dlje časa kazi središče mestnega jedra, prav tako predstavlja širšo higiensko, okoljsko in varnostno problematiko. Občina Šentjur ter župan mag. Marko Diaci osebno zato vseskozi opozarjata in pozivata k rušenju nekdanjega hotela, hkrati pa lastnika spodbujata, da bi območju čim prej dal nov namen.«

NT-RC
Vzrok za požar je bil udar strele.

Načrti ostajajo

Kljub požaru se načrti Moškotevca z zemljiščem niso spremenili. Tam načrtuje gradnjo nove stavbe, večinoma namenjene stanovanjem, v manjši meri pa poslovni dejavnosti. Čeprav že ima izdelane projekte, ga pri uresničitvi namere po njegovih besedah zadržuje to, da še ni sprejet občinski prostorski načrt (OPN). »Kot mi je znano, načrt še ni sprejet zato, ker je za območje potrebno pridobiti nekatera dodatna soglasja. Potrebna je presoja vplivov na okolje, kar pomeni, da bo treba priložiti nekatere dodatne študije,« je dejal.

Na Občini Šentjur odgovarjajo, da lastnik za rušitev stavbe ne potrebuje nobene pravno-formalne podlage v OPN: »Občina Šentjur ima veljavni OPN sprejet že od leta 2013 ter ga od takrat nadgrajuje s spremembami in z dopolnitvami, in sicer skladno s postopki pristojnega ministrstva. Investitorju, ki želi na območju nekdanjega hotela Žonta zgraditi novogradnjo, smo 12. oktobra lani izdali mnenje o skladnosti z odloki in s predpisi ter mu s tem omogočili začetek postopka pridobitve gradbenega dovoljenja. Tega izdaja upravna enota, torej država, in ne občina.«

V službi za odnose z javnostmi so še zapisali, da Občina Šentjur rušitve nekdanjega hotela in gradnje novogradnje nikakor ne zavira, ampak velike napore vlaga v to, da bi lastniku omogočila čim prejšnjo izvedbo zastavljenega projekta. »Ureditev tega območja je v interesu naše občine, mesta Šentjur in celotne lokalne skupnosti.«

Enkrat že pogorel

Hotela v središču Šentjurja se marsikdo spominja kot prijetnega gostinskega prostora, kjer so vrsto let prirejali plese, gostili poročna slavja in zaključene družbe. Svoja vrata je odprl decembra leta 1979 kot poslovna enota podjetja Merx Celje. Avgusta 1985 je Novi tednik poročal, da je imel tedanji motel s 15 dvoposteljnimi sobami in eno enoposteljno ob velikem zanimanju gostov premalo namestitvenih zmogljivosti, zato je bila načrtovana širitev. Restavracija je takrat lahko sprejela 135 gostov, med ponudbo so bili med drugim šentjurski zrezki, rifniški biftek in puranji zrezek z gobicami. V sklopu motela je delovalo še avtomatsko kegljišče. Zanimivo je, da je tudi v 90. letih požar enkrat že zajel motel. Dogodek se je pripetil po uspešno izvedeni poletni prireditvi Kozjanska noč, na kateri so nastopili Novi fosili. Kot se spominja ena od tedanjih zaposlenih, vzrok požara ni bil nikoli pojasnjen.