Hrastnik

Mesto z največjo sončno elektrarno v Sloveniji

Tea Dečman
29. 5. 2022, 16.50
Deli članek:

V Hrastniku, trajnostni in sončni energiji najbolj naklonjeni občini, dajejo na prvo mesto občane in njihovo kakovost bivanja; hkrati ustvarjajo edinstvene priložnosti tudi na področju turizma. Nekaj več o trenutnem dogajanju v Hrastniku nam je povedal župan občine Marko Funkl.

/
Od 30. junija do 2. julija bo tudi letos potekal festival delavskega filma Kamerat.

Branko Klančar
Župan občine Hrastnik Marko Funkl.

Kakšne načrte imate v občini trenutno in v bližnji prihodnosti? Katerim projektom namenjate večjo pozornost?

Občina sledi konceptu zelenega razvoja občine, s katerim smo začrtali smer razvoja in poudarili zavezanost k zelenemu trajnostnemu prehodu. S takšno usmeritvijo na prvo mesto postavljamo občane in njihovo kakovost bivanja. Od aprila tako v Hrastniku obratuje največja sončna elektrarna v Sloveniji, do konca leta bo začela delovati še največja skupnostna sončna elektrarna v državi, s čimer bomo kot prva slovenska občina svojim občanom ponudili možnost, da se vključijo v energetsko zadrugo ter proizvajajo in se oskrbujejo z električno energijo s pomočjo sonca. To nas uvršča med najbolj trajnostne in sončni energiji naklonjene občine. Pred nami je tudi največja investicija na področju gospodarstva v Hrastniku v zadnjih 20 letih in ena največjih na območju Zasavja – gradnja obrtno-industrijske cone Steklarna – TKI Hrastnik. Vrednost projekta je 4,5 milijona evrov.

Kaj pa izzivi, s katerimi se srečujete v občini?

Največji izziv je verjetno skupen vsem slovenskim občinam – pomanjkanje finančnih sredstev, ki so potrebna za realizacijo večjih investicij, svojevrsten izziv je tudi slaba prometna povezanost. Na področju turizma pa smo aktivno pristopili k izzivu povečanja namestitvenih zmogljivosti.

Če se dotaknemo področja turizma – katerih znamenitosti in zanimivosti obiskovalci ne smejo spregledati?

Hrastnik ima močno razvito industrijsko dediščino in obiskovalcem nudi edinstvene izkušnje z obiskom nekdanjih rudarskih prostorov (strojnica, kompresorska postaja, Mlakarjevo stanovanje, rudniški rov …). V njih domuje tudi Galerija Mašinhaus, v kateri je razstava Uporništvo v Zasavju: »Struna je počila«. Številne pohodne in planinske poti ter naravna stena za plezanje pa privabljajo aktivnosti željne obiskovalce. K obisku Hrastnika vse leto vabi tudi bogat festivalski program. V juniju pod vodstvom Branka Potočana poteka mednarodni festival uprizoritvenih umetnosti Rdeči revirji, v juliju edini slovenski festival delavskega filma Kamerat, kjer za izbor filmov skrbi priznani slovenski direktor fotografije Simon Tanšek, drugo soboto v septembru pa v naš kraj vabi tradicionalni festival stekla in zasavske kulinarike Funšterc.

/
Na festivalu Funšterc, ki poteka drugo soboto septembra, obiskovalci okušajo tradicionalne zasavske jedi.

Menite, da ima občina še neizkoriščene potenciale? Kje je največ možnosti za napredek?

Potencial se kaže na področju turizma, saj je kraj bogat s kulturnimi in naravnimi znamenitosti, ki se postopoma vključujejo v že zdaj bogato turistično ponudbo kraja. Razvojne priložnosti nas čakajo tudi na področju gospodarstva in infrastrukture ter stanovanjske problematike, kjer nas v naslednjih letih čaka gradnja novih stanovanjskih blokov ter vzpostavitev stanovanjske zadruge. Še več si želimo narediti tudi na področju zdravega življenjskega sloga.