Že danes o ministrstvih?

Med Golobom, SD in Levico stekla prva koalicijska pogajanja

R.T./STA
3. 5. 2022, 06.08
Posodobljeno: 3. 5. 2022, 11.10
Deli članek:

Že danes naj bi bil na mizi predlog koalicijskega sporazuma, ki so ga spisali v Gibanju Svoboda.

Bobo
Vodje strank SD, Levica in Gibanje Svoboda Tanja Fajon, Luka Mesec in Robert Golob

Najverjetnejši kandidat za mandatarja predsednik Gibanja Svoboda Robert Golob je s potencialnima koalicijskima partnericama, SD in Levico, začel pogajanja o kadrovskem razrezu in sestavljanju ministrske ekipe. Operativno vlado si namreč želi sestaviti še pred počitnicami, da se bo lahko pripravila na morebiten ponoven izbruh epidemije covida-19 in energetsko draginjo.

Na pogajanja sta s predsednikom Gibanja Svoboda Robertom Golobom prišla nekdanja namestnica direktorja vladne službe za razvoj in evropsko kohezijsko politiko v času vlade Marjana Šarca Sanja Ajanović Hovnik, sicer nekdanja vidna članica SAB, in nekdanji državni sekretar na ministrstvu za infrastrukturo v času vlade Alenke Bratušek Bojan Kumer.

S predsednico SD Tanjo Fajon sta prišla glavni tajnik SD Dejan Levanič in predsednik strokovnega sveta SD Milan M. Cvikl.

Predstavniki Levice so potencialne koalicijske partnerje pričakali v državnem zboru. Pogajanja potekajo v eni od sejnih sob DZ. Prvaki strank so bili pred začetkom pogajanj redkobesedni.

Bodoči koalicijski partnerji naj bi danes na mizo dobili predlog koalicijskega sporazuma, ki so ga spisali v Gibanju Svoboda, vsebinski del je koordinirala Sanja Ajanović Hovnik, poroča N1.

V preteklem tednu je Golob že opravil neformalne pogovore s predsednico SD Tanjo Fajon in koordinatorjem Levice Luko Mescem.

Fajon je sicer že takoj po volitvah izrazila željo, da pogovori stečejo čim prej, saj da Slovenija potrebuje stabilno in močno vlado. Mesec pa je po izglasovani zaupnici in mandatu za vstop v vlado Roberta Goloba, ki jo je vodstvu Levice po ponujenem odstopu podelil svet stranke, dejal, da danes pričakuje že konkretne korake na poti v novo vlado.

Po pričakovanjih naj bi bila tako danes že znana tudi groba razdelitev resorjev med koalicijskimi partnericami.