V primerjavi z navadnimi živili je ponudba ekoloških skopa

Le tretjina pregledanih ekoloških živil izhaja iz kmetijstva Slovenije

Luka Tetičkovič
31. 3. 2022, 05.51
Deli članek:

Glede na podatke na ekoloških živilih iz 13 trgovin sedmih največjih trgovcev v Ljubljani jih le tretjina izhaja iz kmetijstva Slovenije, ugotavlja ZPS. Največ takšnih izdelkov so našli v trgovinah Spar Dravlje, Mercator Črnuče, Lidl Rudnik in Tuš BTC, so sporočili.

Vanesa Jaušovec
Trgovci na police trgovin uvrščajo izdelke po ceni, ki jo je kupec še pripravljen plačati.

Zveza potrošnikov Slovenije (ZPS) je pregledala ponudbo ekološke moke, mleka, jajc, jogurta in ekstra deviškega oljčnega olja v 13 različno velikih trgovinah v Ljubljani ter jo primerjala s ponudbo istovrstnih konvencionalnih živil. Popisali so skupno skoraj 500 izdelkov različnih blagovnih in trgovskih znamk iz navedenih petih skupin živil.

V okviru pregleda je ocenjevalce zanimalo predvsem, kolikšen je delež ekološke ponudbe v izbranih skupinah živil ter med koliko posameznimi ekološkimi izdelki različnih blagovnih ali trgovskih znamk potrošnik lahko izbira.

Kot so ugotovili, je med različno velikimi trgovinami istega trgovca mogoče zaznati nekaj razlik pri ponudbi ekoloških živil. Pri tem so poudarili, da je ekološka ponudba mleka, moke, jajc, jogurta in oljčnega olja v pregledanih trgovinah še vedno dokaj skopa, saj je v povprečju predstavljala le 15 odstotkov celotne ponudbe.

Največ ekoloških živil v E.Leclercu, Mercatorju, Sparu in Hoferju

Najvišje ocene za delež ponudbe ekoloških živil so prejele trgovine E.Leclerc, Mercator Šiška, Spar BTC in Hofer Slovenčeva. Kot so pojasnili, je bila v vsaki izmed teh trgovin na voljo najmanj ena znamka ekološkega izdelka v vseh petih izbranih skupinah živil, zato so jih za celovitost ponudbe ocenili z zelo dobro.

Vanesa Jaušovec
Težave imajo z zagotavljanjem dovolj širokega nabora slovenskih ekoloških izdelkov, pravijo v Sparu.

Najmanj pri Eurospinu in Lidlu

Najslabšo oceno deleža ponudbe pa so prejele trgovine Eurospin Rudnik, Eurospin Črnuče, Lidl Rudnik in Tuš BTC. Oceno nezadostno so prejele, ker je bilo ekološke izdelke mogoče kupiti le v največ dveh od petih izbranih skupin živil.

Ekološka živila so s trajnostnega pa tudi z zdravstvenega vidika boljša izbira, pravijo pri ZPS. Ekološko kmetijstvo ima v primerjavi s konvencionalnim pozitiven vpliv na okolje, saj je prepovedana uporaba mineralnih gnojil in sintetičnih pesticidov, pozitivno pa vpliva tudi na biotsko raznovrstnost in rodovitnost tal ter ima manjši vpliv na izpuste toplogrednih plinov.

Samo tretjina ekoloških živil slovenskega porekla

Ob tem opozarjajo, da samo ena tretjina vseh pregledanih ekoloških živil izhaja iz kmetijstva Slovenije. Pri tem so ocenjevalci ZPS največji delež ekoloških živil, ki izhajajo iz kmetijstva Slovenije, zasledili v trgovinah Spar Dravlje, Mercator Črnuče ter Lidl Rudnik in Tuš BTC. Vendar tudi v nobeni od teh trgovin delež ekoloških živil iz kmetijstva Slovenije ni bil večji od polovice.

Trgovci: Izbira domačih ekoloških živil je omejena

V Lidlu na izsledke raziskave odgovarjajo, da se v prvi vrsti povezujejo z dobavitelji iz Slovenije, vendar »je izbira ekoloških živil v Sloveniji precej omejena, bodisi niso na voljo zadostne količine bodisi je raznolikost ponudbe izdelkov majhna«. Pri tem poudarjajo, da bodo v prihodnje gradili na tem delu ponudbe.

Na to opozarjajo tudi pri Sparu, ki ima prav tako težave z zagotavljanjem širokega nabora, med drugim zaradi trenutno slabega položaja slovenskih proizvajalcev in kmetov. Ob tem so ta teden podpisali dolgoročno pogodbo s kmetijsko zadrugo Agraria Koper, ki združuje 120 kooperantov in proizvaja takšne artikle. Zagotavljajo, da bodo ponudbo krepili. Podobno so nam sporočili iz Mercatorja in dodali, da širitev nabora omejuje tudi to, kakšno ceno so kupci za take izdelke pripravljeni plačati.

V Hoferju poudarjajo, da je kar četrtina njihovega sortimenta lokalnega porekla. Gre sicer za konvencionalna živila, vendar se zavedajo, da kupci vse pogosteje posegajo ekoloških živilih, temu trendu bodo sledili.