Pomenljiv molk Janše

Tako kot si Orban ne upa kritizirati Putina, si Janša ne upa kritizirati Orbana

Antun Katalenić
30. 3. 2022, 19.22
Posodobljeno: 30. 3. 2022, 20.30
Deli članek:

Slovenski predsednik vlade, ki doma vse politične oponente označuje za putiniste, je tiho glede medlega odziva Madžarske na vojno v Ukrajini.

Bobo
Janez Janša ve, da brez madžarskega kapitala ne more ohranjati provladnega medijskega aparata.

Poljska in Madžarska sta zadnjih nekaj let veljali za najbolj problematični članici znotraj Evropske unije. Združeni v protimigrantski politiki, ksenofobiji in nasprotovanju Bruslju sta si konzervativni vladi v Varšavi in Budimpešti stali ob strani in onemogočali resnejše poskuse Evropske komisije in zahodnih članic, da ju prisilijo v spoštovanje vladavine prava in svobode medijev, ki sta na hudem udaru vladajočih na Poljskem in Madžarskem.

Reuters
Madžarska ni poslala predstavnika na poljsko-češko-slovensko misijo v Kijev.

Skrhane vezi

Ta posebna vez je še pred nekaj tedni tvorila ključno zavezništvo znotraj višegrajske četvorke, ki sta ju Poljska in Madžarska tvorili skupaj s Češko in Slovaško. Tako imenovani Višegrad 4 (tudi V4) z več kot 60 milijoni prebivalcev tvori protiutež dominanci liberalnejšim strujam, ki prevladujejo med starimi članicami. Trenutna slovenska vlada zadnji dve leti ne skriva simpatij do V4. Med vsemi pa je največja parlamentarna stranka SDS spletla najtesnejše vezi ravno s Fideszom madžarskega premierja Viktorja Orbana. Te povezave so osebne, politične, in kar je najpomembnejše, finančne. Nepripravljenost madžarske vlade, da enotno podpre vse ukrepe proti Ruski federaciji, je Orbana ekspresno osamila znotraj V4. Medtem ko predstavniki poljske vlade odkrito napadajo Orbana zaradi medlega odziva na vojno v Ukrajini, pa Janez Janša, ki je morda celo najglasnejši podpornik Ukrajine znotraj EU, o tem molči.

Reuters
Viktor Orban velja za evropskega voditelja, ki je najbližje Vladimirju Putinu.

Obračunavanja znotraj V4, ki so bila do zdaj verbalna, so se včeraj materializirala, potem ko je morala madžarska vlada odpovedati srečanje obrambnih ministrov, ki bi moralo potekati danes, in sta udeležbo protestno odpovedala ministra poljske in češke vlade. Posebno ostra je bila slednja, rekoč: »Vedno sem podpirala višegrajski format in zelo mi je žal, da je poceni ruska nafta zdaj madžarskim politikom pomembnejša od ukrajinske krvi,« je dejala Jana Černochova, ob tem pa spomnila, da so v nedeljo na Madžarskem volitve in da »ne želi sodelovati v kampanji«.

Proti embargu

Madžarsko ravnanje v zvezi z največjo varnostno krizo v Evropi po koncu hladne vojne že nekaj tednov buri duhove. Vlada premierja Viktorja Orbana je sicer podprla vse štiri svežnje sankcij EU proti Rusiji, vendar je odločno proti embargu na uvoz ruskih energentov, prav tako ne dovoli prevoza zahodnega orožja v Ukrajino prek svojega ozemlja, poroča STA.

Reuters
Madžarska ni v celoti pripravljena podpreti sankcij, katerih namen je prisiliti Rusijo v ustavitev vojne v Ukrajini.

Orbana, ki velja za enega od voditeljev EU, ki je politično najbližje ruskemu predsedniku Vladimirju Putinu, država pa je tako zaradi uvoza plina in nafte kot zaradi projekta drugega reaktorja jedrske elektrarne Paks močno energetsko odvisna od Rusije, je v svojem videonagovoru na zasedanju voditeljev držav in vlad EU minuli četrtek izpostavil tudi ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski: »Tu se želim ustaviti in biti pošten. Enkrat in za vselej se morate odločiti, s kom ste,« je dejal. Državo je pozval, naj neha oklevati pri ukrepih in dopusti prevoz orožja. Orban je zahteve Zelenskega zavrnil, saj naj ne bi bile v skladu z nameni Madžarske. Pri tem v Budimpešti pravijo, da se močno trudijo zagotavljati humanitarno pomoč beguncem iz Ukrajine. Na kritike iz Ukrajine se je Orban obregnil rekoč, da od njega zahtevajo, da v celoti ustavi madžarsko gospodarstvo, kar ga postavlja v hudo zagato pred parlamentarnimi volitvami 3. aprila, kjer se bo Fidesz spopadel z združeno opozicijo, tako da zmaga nikakor ni zagotovljena.

Na vprašanje glede kritik ukrajinskega predsednika Zelenskega v zvezi z Madžarsko je Janša v Bruslju odvrnil, da je bil Zelenski kritičen do Madžarske in Nemčije. »Pri Madžarski gre za spor glede jezika in madžarske manjšine in za predvolilno vzdušje na Madžarskem, torej gre v veliki meri za politično retoriko ... Madžarska sodeluje, obžalujem pa politične spopade okoli zadeve, ki je nepomembna v trenutku, ko ljudje umirajo,« je bil razumevajoč premier.

Odvisni od Orbana

Omenjene volitve v Budimpešti bodo iz Slovenije posebno pozorno spremljali v štabu SDS. Deloma zato, ker se bodo iz zmage ali poraza političnega zaveznika lahko naučili kakšno lekcijo za domače državnozborske volitve 24. aprila, še bolj pa, ker se je SDS v petih letih močno naslonila na finančno podporo madžarski vladi naklonjenih gospodarstvenikov. Prisotnost SDS v javnem prostoru je močno odvisna ravno od madžarskih vlagateljev, v čemer bržkone lahko najdemo tudi razlog, zakaj Janša ni pripravljen stopiti na prste Orbanu.

Janševo pajdašenje z najbolj reakcionarnimi strujami se mu je maščevalo že pri povezovanju z ameriškimi republikanci. Zdaj napako ponavlja. 

Kako drugače si lahko razlagamo, da vodja slovenske vlade, ki vsevprek lastne politične oponente in novinarje označuje za putiniste ali putinove plačance, glede preračunljivosti madžarskega kolega pa je tiho kot miška. Četudi Janša zadnji mesec gradi svojo politično persono na idealiziranem liku sebe kot pogumnega državnika, pa ve, da je preprosto preveč odvisen od madžarskega kapitala, da bi si privoščil odkrito kritiko Viktorja Orbana. Ne nazadnje so ravno madžarski vlagatelji tisti, ki držijo najvrednejše orodje v arzenalu desnice, in to so mediji. Provladni hišni mediji, kot sta Nova24TV ali Demokracija, kot tudi zunanji partnerski vladi naklonjeni mediji, kot je Planet TV, so v delnem ali celotnem lastništvu madžarskih tajkunov, katerih edini namen je, da v Ljubljani ohranijo na oblasti desno vlado. Zakaj to zavreči zaradi takšne malenkosti, kot je načelnost?