Dve leti korone v Sloveniji

Dramatično se je spremenilo naše življenje. Gremo zdaj le v normalo ali ...?

Polona Krušec
8. 3. 2022, 05.51
Posodobljeno: 8. 3. 2022, 08.49
Deli članek:

Decembra 2019 so svet dosegle vesti iz Kitajske, da njihovo zdravstvo pri nekaj državljanih obravnava skrivnostno bolezen s hudim potekom. Tedaj ni še nihče slutil, da bo svet nekaj mesecev pozneje doživel popoln kolaps.

Dreamstime
V januarju smo imeli skoraj vsak dan pozitivnih več kot 50 odstotkov testov na korono.

Globalna statistika novega koronavirusa dobre tri mesece pozneje je bila že zelo huda: več kot milijon okuženih po svetu, več kot 53 tisoč mrtvih, 210 tisoč ozdravljenih.

V Sloveniji smo imeli prvo uradno potrjeno okužbo 4. marca 2020. Novico je sporočil takratni predsednik vlade v odstopu Marjan Šarec. Povedal je, da ima korono 60-letni Slovenec, ki se je v domovino vrnil iz Maroka, kjer je potoval z motorjem.

Dober teden dni pozneje je bila pri nas že razglašena epidemija, naslednji dan je oblast prevzela nova vlada na čelu s premierjem Janezom Janšo in začela sprejemati nove ukrepe za zajezitev epidemije, ki so tako kot drugod po svetu drastično omejili javno življenje v državi.

Jesen je bila težka

Strogi ukrepi so prispevali, da smo konec maja 2020 epidemijo že preklicali. Prvi val epidemije je tako trajal 12 tednov in terjal več kot sto življenj. Drugi val epidemije je sledil avgusta poleti, vendar je bil sprva blažji, jesen pa se je odvijala precej bolj dramatično, saj so se začele številke okuženih in umrlih strmo vzpenjati. Vlada je oktobra 2020 vnovič razglasila epidemijo. Dva meseca pozneje smo v Sloveniji dobili prva cepiva, ki so jih najprej prejeli zaposleni v domovih za starejše in tamkajšnji stanovalci.

Tedaj so začeli veljati tudi strožji ukrepi, med njimi uvedba regij in njihova obarvanost glede na število okuženih. Zelenega območja jeseni 2020 v Sloveniji ni bilo več. Veljala je zapoved nošenja mask, prepovedani so bili uporaba športnih objektov, zbiranja ljudi nad deset tudi zasebno, prireditve in verski obredi, zapirale so se trgovine, razen nujnih, tudi šole. Za nekaj časa smo obstali v svojih domovih. Šele decembra so se ukrepi nekoliko sprostili.

Blažji tretji val

Do marca 2021 se je število okužb začelo spet povečevati, delno tudi zaradi širjenja bolj nalezljivih novih sevov virusa. Vlada in strokovnjaki so zato začeli govoriti o tretjem valu, zaradi katerega je bilo od 1. do 11. aprila 2021 odrejeno popolno zaprtje države. V maju je bila država že v rumeni fazi. S tem se je sprostilo precej ukrepov.

Do poletja je število okužb v Sloveniji močno upadlo, v avgustu pa spet močneje naraslo in v začetku novembra doseglo vrhunec s 4511 novimi okužbami. Začel se je četrti val. 14. decembra 2021 so v Sloveniji potrdili prvi primer različice omikron.

Znatno izboljšanje

Trenutno se v Sloveniji soočamo s petim valom, v katerem prevladuje širjenje prej omenjene različice virusa. Epidemija je v upadu, ukrepi so se precej sprostili. Tako za veliko večino dejavnosti od nedavnega ni več treba izpolnjevati pogoja preboleli, cepljeni, testirani (PCT), v šolah je odpravljeno samotestiranje, ki je na začetku v delu javnosti dvignilo veliko prahu, ostajajo pa obvezne zaščitne maske v zaprtih prostorih. Te od ponedeljka niso več obvezne za učence, dijake, študente in učitelje v prostorih vzgojno-izobraževalnih zavodov.

Infektologinja Bojana Beović pričakuje, da se bodo razmere postopno še naprej umirjale, deloma tudi zaradi spomladanske sezone. Ob tem opozarja, da je bolezen še vedno prisotna in da je še vedno treba biti pozoren na možnost okužbe.

Takšen je obračun

Necepljenih v Sloveniji po skoraj enem letu od začetka množičnega cepljenja proti covidu-19 ostaja več kot 40 odstotkov populacije. Kot kažejo zadnji podatki, je zanimanje za zaščito s cepljenjem skoraj popolnoma upadlo, v zadnjih dneh se proti covidu-19 ni cepil nihče.

V dveh letih, če potegnemo črto, smo imeli v Sloveniji že skoraj 900 tisoč okužb, 6341 smrtih, 30 tisoč hospitaliziranih bolnikov ter milijonske stroške zdravljenja, testiranja in cepljenja.