Humanitarna kriza

Za begunce iz Ukrajine pripravili tudi 300 mest v Logatcu

G.G./STA
1. 3. 2022, 16.30
Posodobljeno: 1. 3. 2022, 16.34
Deli članek:

Prvi begunci iz Ukrajine so že v Sloveniji.

Profimedia
Iz Ukrajine je pobegnile že več kot 600.000 ljudi.

Minister za obrambo Matej Tonin je povedal, da so za begunce iz Ukrajine pripravili 300 mest v Logatcu, ministrstvo za delo pa je lociralo 80 različnih mest za otroke, ki bi morda prišli v Slovenijo brez staršev. Ministrstva in službe iščejo tudi potencialne nove kapacitete za namestitev beguncev.

V Velenje v sredo prihaja nova skupina ukrajinskih beguncev, in sicer pet odraslih in trije otroci. Gre za poslovne partnerje in prijatelje velenjskega Zavoda Kssena, je povedal direktor zavoda Boštjan Krajnc. Podjetje Esotech, ki je v ponedeljek v Velenje pripeljalo dve družini, pa pričakuje še eno družino iz Ukrajine.

Krajnc je še povedal, da je podjetje Esotech posodilo kombi za prevoz, velenjska občina pa je zagotovila voznika in gorivo. Te begunce bodo prevzeli v Romuniji. Potem ko bodo prečkali mejo, jih bodo pripeljali v Velenje, kjer bodo nastanjeni pri slovenskih družinah. Na voljo jim bo tudi velenjski mladinski hotel.

Direktor predstavništva Esotecha v Kijevu in častni konzul Ukrajine v Sloveniji Robert Hudournik pa je danes za STA povedal, da pričakujejo še eno družino iz Ukrajine, povabilo imajo tudi kolegi njihovih partnerskih podjetij, ki se še odločajo. Vsi upajo, da ne bo potrebe po prihodu v Velenje.

Skupaj z velenjsko občino urejajo namestitvene kapacitete, tako v objektih Esotecha kot tudi drugih podjetij, je dejal Hudournik. Kot je dodal, so Ukrajinci izredno ponosni in se težko odločajo za beg. Večina ima tudi sorodnike na ruralnih področjih in so družine preselili k njim. "Čeprav so absolutne številke beguncev velike, pa na celotno prebivalstvo Ukrajine, ki šteje 46 milijonov ljudi, to prestavlja le en odstotek," je pojasnil.

Že v ponedeljek je Esotech v Velenje po 55 urah potovanja pripeljal dve družini svojih delavcev, ki v kraju Žitomir gradijo čistilno napravo. Obe družini z leto in pol ter dve leti starima otrokoma so namestili v enem od velenjskih hotelov.