Odbor DZ za zdravstvo potrdil predlog

Obetajo se spremembe v minimalnem izplačilu bolniške odsotnosti

L.J./STA
23. 2. 2022, 10.55
Posodobljeno: 23. 2. 2022, 11.05
Deli članek:

Predlog zakona so v parlamentarni postopek v začetku septembra vložile poslanske skupine SD, LMŠ, Levica, SAB in NP.

STA
Dejan Židan

Odbor DZ za zdravstvo je danes soglasno podprl predlog spremembe zakona o zdravstvenem varstvu in zavarovanju. V njem skupina opozicijskih poslancev predlaga, da se nadomestilo za bolniško odsotnost odmeri na podlagi minimalne, in ne zajamčene plače. Odbor kolegiju DZ ob tem predlaga, da se obravnava predloga uvrsti na marčevsko sejo DZ.

Pravico za nadomestilo zaradi dlje časa trajajoče bolniške odsotnosti ureja zakon o zdravstvenem varstvu. V slednjem je določeno, da najnižji znesek denarnega nadomestila za bolniško odsotnost ne sme znašati manj od zajamčene plače.

A kot je opozoril poslanec SD Dejan Židan, razen v tem zakonu kategorija zajamčene plače ne obstaja več. Prav tako se od leta 2006 ni več zvišala in še vedno znaša okoli 238 evrov. Minimalna plača je po drugi strani od leta 2006 iz 522 evrov do danes narasla na 1024 evrov.

Zato predlagajo, da se v zakonu na novo določi najnižja višina denarnega nadomestila za bolniško odsotnost, ki pripada zavarovancu, in sicer v višini 60 odstotkov minimalne plače, in ne več zajamčene plače.

Člani odbora za zdravstvo so danes soglasno podprli vsa dopolnila, ki so sledila pripombam parlamentarne zakonodajno-pravne službe in predlog zakona brez glasu proti potrdili tudi v celoti.

Predlog je sicer podprla tudi pristojna komisija državnega sveta. Ob tem je državni svetnik Peter Požun predstavil podatke Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije, da to nadomestilo prejema med 115 in 130 ljudi, sprememba pa bo sicer aktualna za okoli 2300 zavarovancev.

Za zdravstveno blagajno to pomeni okoli pol milijona evrov dodatnih obveznosti, a kot ugotavljajo v državnem svetu, v primerjavi z nekateri drugimi veliko večjimi obremenitvami to ne predstavlja bistvene ovire. A hkrati pozivajo, da se za nove izdatke zdravstvene blagajne zagotovi dodaten vir financiranja, ki ne bo odvisen od vplačanih prispevkov, je še dodal Požun.

Soglasno odločitev odbora je na svojem Facebook profilu pozdravil Židan: "Odbor za zdravstvo DZ je soglasno (16 glasov ZA) podprl naš predlog spremembe ZZVZZ, da minimalno izplačilo bolniške ne bo več zajamčena plača (237 EUR), temveč 60% minimalne (644 EUR). Korist od te spremembe bo letno imelo 100 do 200 ljudi."