Kdaj krajša karantena?

Omikron kaže zobe, cepilni centri pa na počitnicah

Žiga Kariž
4. 1. 2022, 15.32
Deli članek:

Cepilni centri po Sloveniji delujejo po prilagojenih urnikih, omikron pa začenja svoj pohod po naši državi. Kaj lahko pričakujemo?

Dreamstime
Naslednji teden bi lahko beležili že okoli 7000 okužb na dan. Po novem letu so si cepilni centri očitno vzeli nekaj odmora.
Simptomi omikrona Najpogostejši simptomi obolelih po okužbi z omikronom so boleče grlo, kašelj, zamašen nos, izcedek iz nosu in utrujenost. Izgube voha in okusa naj ne bi bilo. Značilni naj bi bili tudi močno znojenje, glavobol in prebavne težave.

V boju z epidemijo je vlada konec leta storila odločen korak z uvedbo cepilnega tedna, ko smo pfizerju in moderni nastavljali rame noč in dan. Na zvišanje števila cepljenih sicer cepilni dnevi niso imeli večjega vpliva, število cepljenih z enim odmerkom se je zvišalo le za 8000, število cepljenih z dvema odmerkoma pa za 13.000. Veliko bolje so se cepilni napori poznali pri zagotavljanju tretjega, poživitvenega odmerka, ki ga je do včeraj prejelo 470.000 Slovencev in Slovenk.

Počitek v cepilnih centrih

Po novem letu so si, kot kaže, cepilni centri vzeli malce odmora in šele včeraj nadaljevali delo po prilagojenih urnikih. V Ljubljani zdaj cepljenje poteka med 7. in 14. ure, zato so predvsem zaposleni v stiski, saj težko najdejo termin, ki ne bi motil ustaljenih delovnih obveznosti. Malce bolj so prilagodljivi v Mariboru, kjer cepljenje poteka med 10. in 17. uro, v Kopru je ta teden možno cepljenje le še jutri med 14.30 in 17. uro, v Kranju pa ob določenih terminih cepijo tudi nenaročene, in sicer danes med 10. in 17. ter jutri med 13. in 14. uro. V Celju včeraj sploh niso cepili, danes bodo angažirani tri ure, prav tako v četrtek, v petek bodo cepilna mesta samevala. Cepilna mesta očitno svoje aktivnosti prilagajajo zmanjšanemu povpraševanju, kar zagotovo ni dober obet ob razmahu različice omikron, ki mu bomo priča v naslednjih dneh in tednih.

Eksplozija epidemije

Včeraj so se glede na podatke izničili vsi prednovoletni napori zamejevanja epidemije. Potrjenih je bilo kar 3393 novih okužb, delež pozitivnih pa je bil kar 45-odstoten. Napovedi kažejo, da bi lahko že naslednji teden beležili okoli 7000 okužb na dan. Ob tem se število hospitaliziranih k sreči še vedno zmanjšuje, prav tako število bolnikov, ki potrebujejo intenzivno nego. Upajmo, da so predvidevanja o manjši potentnosti omikrona pravilna in se visoke številke ne bodo odrazile z zlomom zdravstvenega sistema in višjim številom smrti.

 V Združenem kraljestvu blažji potek

Podatki iz držav, kjer je omikron že nekaj časa na pohodu, kažejo, da prihajajoči val morda ne bo tako hud. V Združenem kraljestvu se je od 15. novembra število okuženih povečalo z 952.000 na 2,8 milijona, ob tem pa je bilo s covidom povezanih 5000 smrti. Tretjega januarja so ob 157.000 dnevno okuženih zabeležili 42 smrti, v bolnišnice pa na dan sprejmejo nekaj več kot tisoč ljudi. Na vrhu četrtega vala so na dan beležili 1200 smrti, ob okoli 60.000 potrjenih dnevnih okužbah. Precepljenost prebivalstva Združenega kraljestva je 76-odstotna. 

Epidemije konec v dveh mesecih

Na Danskem, kjer je z dvema odmerkoma cepljenega okoli 78 odstotkov prebivalstva, prav tako zaznavajo veliko povečanje števila okužb. Ob petih milijonih prebivalcev so v času novoletnih praznikov našteli tudi do 20.000 potrjenih okužb na dan, včeraj pa se je, kot kaže, stanje začelo umirjati. Kljub visokemu številu novih primerov je število smrti na dan okoli 15. Ob tem je v bolnišnicah le 770 ljudi, intenzivno nego jih potrebuje 73. Oblasti na Danskem napovedujejo, da naj bi se epidemija pri njih zaključila v dveh mesecih.

Manjša precepljenost

V Južni Afriki, ki ima 60 milijonov prebivalcev in od koder naj bi se omikron razširil v svet, se epidemija že umirja. Vrh so dosegli sredi decembra, ko so beležili okoli 80 smrti dnevno, intenzivno nego trenutno potrebuje 546 ljudi. Precepljenost v Južni Afriki je le okoli 30-odstotna, a naj bi imeli zelo visoko stopnjo prebolevnosti.

Krajša karantena

Kljub nizkemu številu hospitalizacij in smrti pa se odločevalci očitno bojijo predvsem zaustavitve gospodarstva, ki bi jo lahko prineslo veliko število odrejenih karanten. Če je vladna skupina za boj s covidom-19 pri sprejemanju ukrepov običajno razmeroma neodločna, so tokrat z neverjetno hitrostjo, še preden se je delta dokončno poslovila, predlagali skrajšanje karantene na zgolj pet dni. Odločitev utemeljujejo s podatkom, da naj bi bila inkubacijska doma omikrona krajša, trajala naj bi celo manj kot tri dni.