Razlogi za obstrukcijo seje

Janševa vlada si mir kupuje "za ceno rušenja plačnega sistema in javnega zdravstva"

S.R.
23. 12. 2021, 12.50
Posodobljeno: 27. 12. 2021, 18.21
Deli članek:

Opozicijski poslanci strank LMŠ, SD, Levice in SAB so pojasnili razloge za obstrukcijo seje odbora DZ za finance, ki ima na mizi predlog desetega protikoronskega zakona, tako imenovanega PKP10.

STA
Alenka Bratušek, Matjaž Han in Andreja Zabret.

Poslanci KUL-a, ki nad vodenjem seje pod taktirko Roberta Polnarja iz poslanske skupine Desus, milo rečeno, niso bili niti najmanj navdušeni, so s seje odkorakali. Polnarju so očitali, da ni izločil spornih dopolnil, ki niso bila skladna s poslovnikom državnega zbora, kar je priznal tudi sam in kar je ocenila predvsem zakonodajno-pravna služba DZ.

Po poročanju STA so v zakonodajno-pravni službi danes v zvezi s predlogom zakona opozorili, da so uvodoma izdali pripombe skoraj k vsem členom predloga zakona, tudi z vidika skladnosti z ustavo. Koalicija je zato predlagala številne predloge dopolnil, a je treba ugotoviti, "da ostajajo relevantne vse pripombe" zakonodajno-pravne službe, je povedala pravnica Sonja Bien Karlovšek.

Rušenje plačnega sistema in javnega zdravstva

Kot je na novinarski konferenci pojasnila poslanka LMŠ Andreja Zabret, so se za obstrukcijo odločili zaradi samega načina vodenja seje in nezakonitosti postopkov ter ker je "predsednik odbora za finance prvič v zgodovini slovenije priznal, da je 75 odstotkov amandmajev, vloženih od koalicije, nedopustnih, neprimernih in v nobeni povezavi s covid krizo, čemur naj bi bili namenjeni PKP-ji." Polnarju je očitala tudi dvojna merila, saj da je v preteklosti dopolnila opozicije zavračal kot nedopustna, danes pa je dal prosto pot koaliciji, da si "izglasuje, kar koli si želi."

Opozorila je še na spremembe plačnega sistema, ki da jim nikakor ni mesto v PKP-jih, s tem vlada po njenih besedah ruši plačni sistem in javno zdravstvo. Koalicijske poslanske skupine SDS, NSi in SMC so namreč danes zjutraj pred začetkom seje vložile amandmaje, v skladu s katerimi želi koalicija v okviru protikoronskega zakona spremeniti plačni sistem. Govora je o dvigu najvišjega plačnega razreda, ki ga lahko dosežejo zdravniki in zobozdravniki. Kot je opozorila Zabretova, temu nikakor ni mesto v protikoronskem zakonu, temveč je treba to urejati sistemsko in v soglasju s sindikati. "Gre pravzaprav za kupovanje miru pred volitvami, tudi če za ceno rušenja plačnega sistema in javnega zdravstva."

"Veter diktature in samovšečnosti"

"Danes je vladna koalicija z njihovimi podporniki in predsedujočim zavestno negirala tako ustavo, zakonodajo in tudi poslovnik," pa je bil oster poslanec SD Matjaž Han. Poudaril je, da je PKP10 pomemben zakon, ki bi moral reševati probleme ljudi, a so se odločili, da bodo "sprejeli zakon, ki bo že v začetku v neskladju z ustavo." Han se je za obstrukcijo seje javnosti opravičil in dodal, da jim ni preostalo drugega, kot da "na simbolni način rečejo dovolj je tega." "Moram reči, da sem žalosten, razočaran in si res želim, da bi po novem letu v tej državi zavel drugačen veter, ne pa veter diktature in samovšečnosti."

STA
Andreja Zabret in Luka Mesec.

"Uničujejo vse po spisku"

Temelj države je ustava, ki jo po 30 letih, odkar je bila v v Sloveniji sprejeta, "sestreljujejo," pa je dejal prvak Levice Luka Mesec. Dodal je, da je to, kar se danes dogaja na odboru za finance, "najnižja točka slovenske države in slovenske državnosti, ker so oblastniki pokazali, da se mirno požvižgajo na to, kaj piše v ustavi in kaj pravi zakonodaja." Janševi vladi je očital vladanje z zakoni, kar po njegovih besedah pomeni, da oblast zakonov ne upošteva, ampak jih "samo sprejema in ostale državljane obravnava kot drugorazredne in jim naprtuje takšne ali drugačne omejitve, ukrepe, odredbe, odloke." Izpostavil je, da so to s PKP10 jasno pokazali, saj da 75 odstotkov stvari v njem nima "nobene veze s protikoronskimi ukrepi, so protiustavni, protizakoniti in to je opozorila zakonodajno-pravna služba, ki je zakon oziroma paket pospremila s kar 40-stranskim mnenjem." Koalicija se je po njegovih navedbah na to mirno požvigala in jim pet minut pred začetkom seje prinesla še 43 strani amandmajev, "ki uničujejo vse po spisku." Spomnil je še na zloglasni ZUJF, ki ga je pred 10 leti sprejela takratna Janševa vlada in ki so ga nato celo desetletje reševali, pa je šlo samo za "en paket ZUJFA." Dodal je, da jih je Janševa vlada v tem mandatu sprejela deset.

Ustava je zanje "papir brez pomena"

Bratuškova je prebivalcem sicer v imenu vseh štirih strank zaželela lepe praznike in jim sporočila, da je za "Slovenijo še upanje in da bo 24. aprila vsekakor prišlo do sprememb."

Z ustavo, kot "temeljem vsega," je začela tudi predsednica stranke SAB Alenka Bratušek. Dejala je, da je za vladajočo koalicijo ustava "papir brez pomena." Poudarila je, da ni nobene dileme, kako bi moral danes ravnati Polnar. Po njenih navedbah vladajoča koalicija vzpostavlja "neko zelo zelo slabo parlamentarno prakso. Vse stvari, ki so v tem njihovem desetem Zujfu z imenom PKP 10, niso slabe," je nadaljevala ter dodala, da s "takšnim delom in načinom pokvarijo vse, kar je mogoče v tem zakonu tudi dobrega." Pri tem po njenih navedbah niso mogli sodelovati. "23. december je danes, zakon so napovedali ali pa ga napovedujejo od septembra naprej, tako da je popolnoma neprimerno, da se ga sprejema dan pred prazniki in na takšen način."

Kaj predvideva PKP 10?

Predlog že desetega protikoronskega zakona je težak 180 milijonov evrov, namenjenih omilitvi posledic epidemije covida-19. V predlogu je predviden solidarnostni dodatek v višini 300 evrov upokojencem s pokojninami do 714 evrov, kmetom brez pokojnin v starosti nad 65 let ter invalidom in vojnim veteranom. Vključuje tudi mesečni dodatek pripadnikom sil za zaščito in reševanje ter dijakom in študentom, ki pomagajo pri oskrbi bolnikov v zdravstvenih ali socialno-varstvenih ustanovah.

V skladu s predlogom zakona se bodo podaljšali tudi nekateri ukrepi, ki že veljajo, hkrati bo neizkoriščeni letni dopust za leto 2020 mogoče koristiti do 1. aprila 2022. Letošnjega bo mogoče koristiti do konca naslednjega leta. Podaljala se bo tudi veljavnost turističnih bonov, in sicer do konca junija 2022.