Enotna cena znaša 9,5 evra

Če zdravstveni zavod za test zaračuna preveč, je v prekršku

Veronika R. Ženko / Primorske novice
1. 10. 2021, 20.20
Deli članek:

Odkar je hitro testiranje, razen za redke izjeme, ki se ne morejo cepiti, izključno samoplačniško, izvajalci opravijo manj testov. Hiter pregled cen na spletnih straneh pa kaže, da se ne razlikujejo le pri zasebnih izvajalcih, ki lahko ceno določijo sami, temveč celo v zdravstvenih domovih.

Profimedia
Enotna cena hitrega testiranja vključuje vse stroške storitve, vključno s testom in izpisom potrdila.

Samoplačniške brise s hitrimi antigenskimi testi (HAGT) za potrditev okužbe z virusom SARS CoV-2 izvaja večina primorskih zdravstvenih domov (ZD), pa tudi različni zasebni izvajalci. Podatki, ki smo jih na hitro preverili, pa kažejo na različno cenovno politiko.

Še nedavno so imeli najnižjo ceno v ZD Izola, in sicer 9,5 evra. Maja Praček, pomočnica direktorja za zdravstveno nego, nam je pojasnila, da so sledili avgustovskemu sklepu ministrstva o določitvi najvišje višine povračila stroškov odvzema brisov. Najvišje določena cena je bila takrat sedem evrov za izvedbo testiranja na lokaciji izvajalca oziroma 9,5 evra v mobilni enoti ter 2,5 evra za test. Po novem je ministrstvo postavilo enotno ceno za hitro testiranje, ki vključuje vse stroške storitve, vključno s testom in izpisom potrdila, in sicer 9,5 evra. Ta cena velja tudi za samoplačniško testiranje, kar pomeni, da cena storitve za samoplačnike ne sme preseči 9,5 evra.

Za samotestiranje, ko stroške zanj pokrije državni proračun (učenci, dijaki), pa je ministrstvo določilo najvišjo višino povračila stroškov za nabavo testa 2,5 evra, za storitev izdaje paketa petih testov oziroma petih pakiranj po en test pa 3,5 evra. Tudi cena za samoplačnike ne sme preseči na tej osnovi izračunane najvišje cene.

Na ministrstvu za zdravje potrjujejo, da ceno določajo le javnim zdravstvenim zavodom. »V primeru, da javni zdravstveni zavod postavi ceno nad določeno, je v prekršku.« Nadzor izvaja zdravstvena inšpekcija, a na njen odgovor še čakamo. Zasebni zdravstveni zavodi pa lahko ceno določijo sami.

V ZD Postojna in Ilirska Bistrica so, kot je še včeraj izhajalo s spletnih strani, za hitro testiranje doslej sicer zaračunavali 12 evrov. Toliko, sodeč po objavi na spletni strani, zaračuna tudi ZD Tolmin, ki testiranje izvaja v športni dvorani Šolskega centra Tolmin, sežanski ZD pa deset evrov.

Testiranje nekateri »oddali« zunanjemu izvajalcu

Ponekod je plačilo za hitri test možno izključno z bančno kartico na lokaciji testiranja oziroma predhodno na transakcijski račun. Nekateri pa stranke privabljajo z različnimi prijemi, Meeting Point marina lounge bar v izolski marini na primer z brezplačno kavico ob negativnem testu, ki sicer stane 11 evrov. 

Na Ajdovskem in Vipavskem hitrega testiranja ne izvaja ZD Ajdovščina, temveč zasebna izvajalca, reševalna postaja Meditrans iz Postojne, ki HAGT sicer izvaja tudi v Postojni in Sežani, in zasebna ambulanta BB dermatologija Barbara Bajc, s. p. Cena pri obeh je 12 evrov.

ZD osnovno varstvo Nova Gorica hitre teste izvaja na parkirišču pri novogoriškem sodišču, zanje od tega tedna dalje zaračunava 9,5 evra, pred tem pa je bila cena deset evrov.

»Po prvih izračunih je bila tudi pri nas cena HAGT višja. Z nižjo dobavljeno vrednostjo testov (1,48 evra na test) in racionalizacijo kadrov smo prišli na vrednost, ki je trenutno veljavna,« nam je pojasnila direktorica Petra Kokoravec, ki opaža, da po uveljavitvi samoplačniškega testiranja opravijo bistveno manj testov kot prej. »Zdaj jih opravimo med 100 in 150 dnevno, prej smo jih tudi več kot 500. Opažamo, da se vračajo nekateri, ki so v vmesnem času teste opravljali tudi pri drugih izvajalcih.«

Na 9,5 evra je ceno znižal tudi ZD Idrija. V ZD Koper testiranja ne izvajajo, pač pa na tem območju to ponuja več zasebnikov, med drugimi zdravstveni zavod Cor Medico, ki za deset evrov testira na koprski Bonifiki, v Piranu, Ankaranu in po novem tudi v Šalari.

Testiranja ne izvajajo sami niti v ZD Piran, pač pa so v ZD v Luciji brezplačno ponudili uporabo svoje lokacije zunanjemu izvajalcu, Zdravstvenemu zavodu Zdravje, ki za testiranje zaračuna 12 evrov.