Kako to poteka v turističnih krajih?

Na teste tudi sredi noči, ti pa lahko stanejo dobrih 100 evrov

novinarji Primorskih Novic
7. 8. 2021, 07.11
Deli članek:

Za turistične kraje je zlasti pomembno, da se gostje lahko testirajo čim bliže nastanitvi in da je urnik prijazen. V najbolj turističnih občinah na Primorskem so možnost testiranja prilagodili potrebam gostov.

Promocijsko gradivo
»Gostje so zadovoljni, saj jim je covid točka priročna – brez težav uredijo testiranje pred odhodom v domovino ali v druge namene,« pravijo v Lifeclassu.

Za turiste je možnost čim prijaznejšega in priročnega testiranja zelo pomembna. Nekateri teste že zdaj potrebujejo za vrnitev v domovino, zaradi ponovne hitre rasti števila okužb pa se bo režim vstopa v posamezne države verjetno še zaostril.

V piranski občini je organizirano testiranje v zdravstvenem domu v Luciji (ob torkih, sredah in petkih), vendar ne za samoplačnike. Za tuje turiste je testiranje s hitrimi testi na voljo vsak torek in četrtek v Piranu pri gasilskem domu med 9. in 17. uro. Naročanje ni potrebno, cena je 20 evrov.

Covid točka v Portorožu 24/7

V Portorožu je junija zaživela covid točka. Domuje v stavbi Lifeclassa, tik ob Cafe centralu, pobudo zanjo pa je dal njihov medicinski center. Želeli so ugoditi domačim in tujim gostom ter vsem drugim, ki zaradi takšnih ali drugačnih razlogov potrebujejo test. To pomeni, da se k njim lahko pride testirat kdorkoli, a testiranje ni brezplačno.

»Gostje morajo za testiranje plačati sami. Testiranje za zdaj še ni vključeno v ceno prenočitve, so pa v pripravi paketi, v katere bi bilo testiranje vključeno,« so povedali v hotelih Lifeclass. V tej točki testirajo tudi zaposlene, ki test potrebujejo pri svojem delu. Cene se gibljejo med 20 in 110 evri, odvisno od vrste testa in želene ure testiranja. Poleg brisa iz nosu po novem ponujajo tudi test iz vzorca sline. Najnižja cena je v času delovnika covid točke (vsak dan med 9. in 11. uro). Izven tega pa je cena višja. Sto deset evrov je tako treba odšteti za test iz vzorca sline, če ga opravite med 22. in 7. uro.

Na test pred vrnitvijo domov

Seveda je največ obiskovalcev v času, ko je cena najnižja. »Po dopustu se vračava domov in sva se prišla testirat,« je povedal nemški turist, ki je prišel na testiranje skupaj s soprogo. »Nastanjena sva bila v hotelu, danes se odpravljava domov in potrebujeva test. Dobro je, da ga lahko opraviva tu, v bližini hotela,« pa je povedala Nizozemka Monica. »Nisem cepljena, taka je pač moja izbira, zato potrebujem test. Vračava se z avtom, prečkava veliko evropskih držav.«

Na covid točki v Portorožu je test mogoče opraviti 24 ur na dan, in to vsak dan v tednu. Med 9. in 11. uro se lahko gost ali drug samoplačnik oglasi na tej točki brez najave, cena je v tem primeru 20 evrov. Izven tega časa se je treba naročiti, cena pa je višja. »Smo eni redkih, ki testiranje zagotavljajo 24 ur na dan,« pravijo v Lifeclassu in dodajajo: »Gostje so zadovoljni, saj jim je covid točka priročna – brez težav uredijo testiranje pred odhodom v domovino ali v druge namene.« V ceno testiranja je vključen pisni izvid v treh jezikih.

V dolini Soče za testiranje dobro poskrbljeno

V zgornjem Posočju izvajata testiranje Zdravstveni dom Tolmin in Dializni center Kobarid, in sicer na različnih lokacijah v občinah Tolmin, Kobarid in Bovec, in to vsak dan od ponedeljka do nedelje. PCR-teste, za katere je treba odšteti 98 evrov, izvajajo le v Zdravstvenem domu Tolmin tudi ob sobotah in nedeljah, a na podlagi predhodne najave od ponedeljka do petka.

Hitri testi, ki jih brez potrebe po predhodni najavi izvajajo v kobariškem in bovškem kulturnem domu, v Športni dvorani Tolmin in Dializnem centru Kobarid, ki ob nedeljah izvaja testiranje tudi v Gasilskem domu Bovec, so, ko gre le za izvid prek SMS, brezplačni. Test s pisnim potrdilom izvida pa stane pri Zdravstvenem domu Tolmin 20 evrov, pri Dializnem centru Kobarid pa je za vse z zdravstvenim zavarovanjem brezplačen. »Kakšnih zapletov pri testiranju po naših informacijah ni. Vse poteka normalno. Tudi pretirane gneče na teh točkah ni,« je povedal direktor Zavoda dolina Soče Viljam Kvalič.

V novogoriški družbi Hit so že pred časom omogočili testiranja za zaposlene in goste. Kot so pojasnili v Hitovi upravi, testiranja po utečenem sistemu in povsem nemoteno potekajo v centru Perla in Park s pomočjo pooblaščenega zunanjega izvajalca. Testiranja gostov potekajo po predhodni najavi, cena hitrega testiranja znaša 20 evrov, za goste, včlanjene v Hitov program zvestobe Privilege club, pa veljajo posebne ugodnosti.