Eva Erjavec: »Mož je name vršil pritisk«

Zet Karla Erjavca od Janševe vlade dobil milijonska posla

R.T.
15. 7. 2021, 17.02
Posodobljeno: 16. 7. 2021, 08.28
Deli članek:

Politična trgovina? Zet Karla Erjavca je v času njegove vrnitve v politike od vlade Janeza Janše dobil milijonska posla. Vso dogajanje pa nakazuje na obliko korupcije, zato je sedaj na potezi Protikorupcijska komisija.

Mediaspeed
Eva Erjavec in Andrej Marčič.

V slovenski javnosti v zadnjih dneh odmeva zgodba o zasebnih težavah znanega podjetnika Andreja Marčiča in njegove soproge Eve Erjavec. Danes razkrivamo, da je do teh prišlo tudi zaradi Marčičevih pritiskov na njenega očeta Karla Erjavca, nekdanjega prvaka stranke DeSUS in kandidata za mandatarja levosredinske vlade.

Lani jeseni, ko je Erjavec prevzel vodenje stranke, je namreč Marčič na vsak način želel, da DeSUS ostane v vladi Janeza Janše, Erjavec pa prevzame eno od ministrstev. To je za necenzurirano.si včeraj potrdila Eva Erjavec. V istem času je Marčičevo podjetje Integralis od generalnega sekretariata vlade dobilo dva posla, skupaj vredna 1,4 milijona evrov. Kronologija dogajanja in pogovori z več sogovorniki nakazujejo sume, da je šlo v ozadju za poizkuse političnega trgovanja z Erjavcem in glasovi stranke DeSUS za obstoj vlade.

Eva Erjavec: Mož je pritiskal name v zvezi s politiko

Prvo pogodbo je Marčič podpisal 2. novembra, drugo pa 20. novembra, tri tedne pred kongresom DeSUS, na katerem je kandidiral Erjavec. Takrat še ni bilo znano, kakšne politične načrte ima Erjavec in ali želi DeSUS odpeljati iz koalicije. Več virov  je zatrdilo, da je Marčič v tem času pritiskal na Karla Erjavca in njegovo hči, da mora DeSUS ostati v Janševi vladi, Erjavec pa mora postati minister. To je potrdila tudi Eva Erjavec. »Mož je resnično vršil pritiske name v zvezi s političnimi odločitvami, vendar o podrobnostih ne želim govoriti,« nam je pojasnila Eva Erjavec. V tem obdobju se je Marčič potegoval tudi za posel z e-vinjetami. Karl Erjavec izjav ne želi dajati.

Medtem ko je pritiskal na Erjavca, naj ostane v Janševi vladi, je Marčič z njo delal posle. Konec oktobra je Predalič že podpisal odločitev, da prenovo podatkovnega centra odda Integralisu, sicer edinemu ponudniku. Le nekaj dni pozneje je Integralis edini oddal ponudbo tudi za nadgradnjo varnostnega arhiviranja. Prvo pogodbo je Marčič podpisal 2. novembra, drugo pa 20. novembra, tri tedne pred kongresom DeSUS, na katerem je kandidiral Erjavec.

Kot je znano, je Erjavec takoj po prevzemu vodenja DeSUS sporočil, da stranka zapušča vlado, Sam pa je postal kandidat za mandatarja Koalicije ustavnega loka (KUL). Toda celotno dogajanje na obeh razpisih generalnega sekretariata vlade nakazuje, da je zrelo za obravnavo pristojnih institucij, saj izpolnjuje nekatere znake politične korupcije.

Več na spletni strani necenzurirano.si in v današnji izdaji časopisa Novice Svet24.