glasovanje zunaj kraja stalnega prebivališča

Pobudniki referenduma o začasnem izpadu E-uprave: "To je nedopustno"

A.S./STA
7. 7. 2021, 15.58
Posodobljeno: 7. 7. 2021, 17.30
Deli članek:

Portal eUprava ponovno deluje, potem ko je zaradi tehnične napake danes prišlo so izpada delovanja, so sporočili iz ministrstva za javno upravo. Pobudniki referenduma pa so opozorili, da se je to zgodilo prvič v zgodovini.

Bobo
Predčasno glasovanje na referendumu o vodah.

Portal eUprava sicer že deluje, potem je do izpada prišlo zaradi tehnične napake, so sporočili iz ministrstva za javno upravo.  Tehnično napako na portalu eUprava je strokovna ekipa po pojasnilih ministrstva nemudoma zaznala in jo v najkrajšem možnem času odpravila. "Šlo je za namestitev baznih sprememb, kar je bilo testirano na testnem okolju in je tam delovalo brez težav. Ob nameščanju na produkcijsko okolje se je pojavila napaka," so pojasnili. 

Pobudniki referenduma o noveli zakona o vodah, združeni v Gibanje za pitno vodo, so danes opozarjali, da je vloga za prijavo na glasovanje izven kraja stalnega prebivališča že dva dneva nedostopna. S težavami so se soočili tudi tisti, ki želijo glasovati iz tujine, so opozorili. Volivci, ki bi želeli glasovati zunaj kraja stalnega prebivališča ali na domu (na t. i. voliščih omnia), lahko to še danes sporočijo okrajni volilni komisiji.

A na Inštitut 8. marec so že od jutra prejemali sporočila ljudi, da vloge za takšno glasovanje ne morejo oddati, saj spletni portal E-uprava ni deloval, je na današnji novinarski konferenci pojasnila direktorica inštituta Nika Kovač. 

Nekateri volivci so inštitutu sicer javili, da se bodo posebej za volitve odpeljali v ustrezno mesto, a kot je opozorila Kovačeva, to ni naloga posameznika, temveč oblasti. "To se je zgodilo prvič v zgodovini, to je nedopustno in predstavlja grob poseg v pravice starostnikov," je izpostavila in dodala, da precej starostnikov živi v domovih starejših občanov izven njihovega matičnega kraja prebivališča in zato ne bodo mogli oddati svojega glasu. Kovačeva je pri tem poudarila, da je za spletno stran odgovorno ministrstvo za javno upravo in s tem minister za javno upravo Boštjan Koritnik, ki prihaja iz vrst SMC. Ta stranka pa je zakonu naklonjena.

Volivci, ki nameravajo v nedeljo glasovati zunaj kraja stalnega prebivališča (na t. i. voliščih omnia), lahko to še danes sporočijo okrajni volilni komisiji, na območju katere so vpisani v volilni imenik. V nedeljo bo po državi odprtih 56 volišč omnia. Za glasovanje na domu pa se lahko prijavijo volivci, ki se zaradi bolezni ne bodo mogli zglasiti na volišču. Ti bodo v nedeljo glas oddali pred volilnim odborom na svojem domu. Danes se izteče tudi rok za prijavo za tiste volivce, ki stalno živijo v tujini, pa bi v nedeljo želeli glasovati v Sloveniji. 

Alenka Kreč Bricelj iz organizacije Smetumet pa je opozorila, da volilni upravičenci, ki živijo v tujini in imajo tam stalno prebivališče, niso dobili nikakršnih obvestil o tem, da referendum sploh poteka. Nekateri, ki so po svojih lastnih kanalih ugotovili, da ta poteka in sami zaprosili za volilne dokumente, pa so dobili napačne podatke. Prav tako jim nekateri volivci, ki so trenutno na dopustih, javljajo, da po pošti še niso dobili lističev za glasovanje iz tujine. Kot je dejala, so nekateri celo dobili prazne ovojnice.

Miha Stegel iz civilne iniciative Danes je vsakršno omejevanje volilne pravice označil za kršenje osnovnih demokratičnih načel in slovenske ustave. Vsi, ki niso in ne bodo mogli glasovati zaradi napak, predstavljajo izgubljen glas za nujno potreben kvorum. Stegel je tako pozval vse tiste, ki lahko glasujejo, da se glasovanja udeležijo in s seboj pripeljejo še koga. Novico, da portal ponovno deluje, so sporočili tudi iz Državne volilne komisije, ob čemer so pred nedeljskim referendumom spomnili, da lahko volivci preko njega oddajajo vloge za glasovanje.