ne želijo še sproščati

Kacin namignil, da bi "dogodki minulega vikenda" lahko podaljšali rumeno fazo

B.K.
26. 5. 2021, 12.38
Posodobljeno: 26. 5. 2021, 12.39
Deli članek:

Kljub temu, da smo danes po vladnem semaforju že v zeleni fazi, ko bi se morala sprostiti večina ukrepov za zamejevanje epidemije, je Jelko Kacin namignil, da do sproščanja najbrž še ne bo prišlo. Vlado in svetovalno skupino namreč skrbijo posledice množičnega obiska nogometnih tekem.

STA
Jelko Kacin

Vlada se bo glede možnega sproščanja ukrepov, o katerem bo odločala na današnji seji, opredelila šele, ko bo slišala priporočila in strokovni oceni svetovalne skupine na Ministrstvu za zdravje ter posvetovalne skupine za cepljenje pri NIJZ.

A kolikor je znano Jelku Kacinu, ki zdaj vodi koordinacijo cepljenja, so pogledi strokovnjakov v teh dveh skupinah “precej konzervativni, ne želijo sproščati prehitro.”

“Predvsem je bilo minuli vikend nekaj dogodkov, kjer so se zbirale velike množice ljudi in zato zelo pozorno spremljamo, kaj bi se lahko zgodilo v teh regijah, v tem in prihodnjem tednu,” je dejal Kacin, s čimer je po vsej verjetnosti mislil na finale nogometnega državnega prvenstva, ki se je minuli konec tedna odvil v Kopru. Odgovorni se zdaj bojijo, da bi se lahko zaradi množične obiskanosti tekme soočili “z novim lokalnim izbruhom”, zato “se v tem trenutku osredotočamo, da bi sproščali postopoma.”

Najbolj naj bi jih skrbelo, kaj in kako sproščati na področju športa, “kajti nekatere stvari so se pokazale za težko obvladljive, ko gre za sodelovanje na športnih prireditvah,” je pojasnil Kacin. Prepričan je sicer, da “ne bomo nič zamudili, če bomo ta vikend še v režimu, ki ga poznamo. Prihodnji teden bo še čas, da lahko realno ocenimo posledice dogajanja v preteklosti,” je dejal.