Koalicija

SMC in NSi sta se odzvali na pismo Janeza Janše

J.P./STA
15. 3. 2021, 17.14
Posodobljeno: 15. 3. 2021, 17.19
Deli članek:

SDS ne bo več dopuščala rušenja usklajenih koalicijskih odločitev.

Bobo
V SMC v odzivu na Janševo pismo poudarjajo liberalno držo, v NSi pa uresničevanje dogovorov.

Prvak SDS in premier Janez Janša je minuli konec tedna v pismu članom stranke med drugim napovedal, da SDS ne bo več dopuščala rušenja usklajenih koalicijskih odločitev. Mehanizem usklajevanja ne dopušča soliranj, je navedel ter dodal, da je koalicija lahko le ena, tako v vladi kot v DZ.

"Od koalicijskih partnerjev pričakujem, da sprejmejo in razumejo našo liberalno držo," pa je v današnjem odzivu na navedene Janševe besede poudaril predsednik SMC Zdravko Počivalšek. Dodal pa je, da je po demokratičnemu sprejemu odločitve to treba izvesti. "Strinjam se, da je po demokratično doseženi odločitvi čas za njeno učinkovito izvedbo in ne za nadaljevanje diskusije," je še dal vedeti. In izpostavil liberalno in demokratično držo SMC. "Liberalci smo pač zahteven koalicijski partner, ker gojimo in spoštujemo pluralnost v naših vrstah. In tako bo tudi v prihodnje," je poudaril.

Spomnil je, da se je koalicija v nekaterih točkah razhajala, in ocenil, da je se temu v prihodnje mogoče izogniti z več predhodnega komuniciranja. "Z več internega komuniciranja vseh partnerjev se bomo izognili nervozi na eni in na drugi strani," je poudaril.

V NSi pa so poudarili, da se dogovorov držijo. "V Novi Sloveniji beseda velja. Kar se dogovorimo, tudi uresničimo, pa čeprav je pot usklajevanja in iskanja soglasja izjemno zahtevna in mučna," so zapisali v stranki.

Tudi poslanka NSi Iva Dimic je dejala, da je za dobro delo koalicije pomembna dobro zapisana koalicijska pogodba. "Mislim, da ni nobenih težav, ker smo vsi zavezani k temu, da bomo te zadeve izpeljali," je dejala ob robu seje DZ. Ocenila je še, da v njihovi stranki nimajo večjih težav, niti niso imeli "večjih soliranj".