o podpori

Simonović: "Erjavec je prekršil gentelmanski dogovor"

B.K./STA
16. 2. 2021, 18.47
Posodobljeno: 16. 2. 2021, 18.51
Deli članek:

Prvak DeSUS Karl Erjavec po neuspešni konstruktivni nezaupnici napoveduje, da bosta v prihodnjih dneh zasedala vodstvo stranke in izvršni odbor. Poslanec Branko Simonovič pa priznava svojo vprašljivo podporo predsedniku.

STA
Poslanec Desusa Branko Simonovič.

Predlog konstruktivne nezaupnice aktualni vladi Janeza Janše z Erjavčevo kandidaturo za predsednika vlade je na ponedeljkovem glasovanju v DZ prejel 40 glasov, sedem poslancev je glasovalo proti, šest glasovnic pa je bilo neveljavnih. Erjavec ni prejel niti toliko glasov, kot je bilo podpisanih poslancev pod januarski predlog nezaupnice. Sam neveljavnih glasovnic v ponedeljek ni povezal s poslanci DeSUS.

Poslanci DeSUS so se sicer danes pogovarjali o nastalih razmerah in nadaljnjem ravnanju. Poslanec Branko Simonovič je že ocenil, da je bil KUL ustanovljen samo za konstruktivno nezaupnico in da je uresničevanje programa DeSUS možno tudi ob aktualni vladi. Tudi Franc Jurša se strinja, da je bil KUL ustanovljen le za to, da se v DZ preštejejo. "To se je zgodilo. Novega predsednika vlade nismo dobili in s tem tudi nimamo več KUL," je prepričan.

Simonovič je na vprašanje sodelovanja v sami stranki odgovoril z upanjem, da bo čim prej prišlo do sklica organov stranke ali klavzure, da bodo analizirali stanje ter se odločili, kako naprej. Sam podpira nadaljevanje uresničevanja programa stranke tudi kot opozicija. Sam sicer ne bi rekel, da je ponedeljkovo glasovanje nezaupnica predsedniku stranke. "To je bil projekt KUL. Bolj je nezaupnica njim," je dejal.

Je pa bolj negotov glede vprašanja, ali ima Erjavec njegovo zaupanje kot predsednik DeSUS. "Vprašanje. O tej podpori je težko govoriti, posebno takemu kot sem jaz, ki izhajam iz gospodarstva. Gentlemanski dogovor nekaj velja. On ga je prekršil," je bil jasen Simonovič.

To po njegovih besedah še ne pomeni, da se ne morejo poskušati dogovoriti, a so ti dogovori vse težji. Na vprašanje, ali bi Erjavec po njegovem mnenju moral sprejeti odgovornost oz. na svetu stranke preveriti zaupanje, je Simonovič odgovoril, da je to njegova odločitev.

Sluga: Izkazalo se je, da Erjavec podpore za mandatarja nima v svoji

Na glasovanju o konstruktivni nezaupnici se je po mnenju vodje poslancev SMC Janje Sluga izkazalo, kar so ves čas ugotavljali: da poslanci DeSUS ne podpirajo svojega predsednika za mandatarja. Kako je sama glasovala, ni razkrila.

Po besedah Sluge se je izkazalo, da je le en poslanec DeSUS podprl nezaupnico vladi. V današnji izjavi v DZ je spomnila na stališče SMC, da je predpogoj za to, da bi se sploh začeli pogovarjati o konstruktivni nezaupnici, to, da ima kandidat za predsednika vlade podporo lastnih poslancev. Po njenem mnenju je bilo dobremu opazovalcu jasno, da predlog nezaupnice Janševi vladi ne bo uspel.

Številne špekulacije gredo sicer v smeri, da je tudi Sluga oddala neveljavno glasovnico. Ob vprašanju njenega glasovanja je v današnji izjavi spomnila, da so v SMC "eni redkih" tajno glasovali in bi bilo zelo nekorektno, da bi komentirala, kako je kdo glasoval.

Poslanska skupina SMC se je po njenih besedah danes sestala na redni seji. Kot je zatrdila, so enotni in se niso pogovarjali o njeni morebitni zamenjavi na mestu vodje poslanske skupine, o čemer se dalj časa špekulira.