Županski položaj

Bo predsednik državnega zbora glasoval po svoji vesti?

Mihael Korsika
15. 2. 2021, 09.35
Deli članek:

Predsednika državnega zbora Igorja Zorčiča se je v zadnjih mesecih povezovalo kot možnega podpornika padca vlade Janeza Janše. Po nekaterih informacijah naj bi SDS Zorčiču v zameno za nadaljnjo podporo ponudila podporo njegovi kandidaturi za župana Brežic na lokalnih volitvah prihodnje leto.

Bobo
Igor Zorčič je bil v preteklosti kritičen do delovanja SDS.

STA
Koalicija Ustavnega loka za izvolitev Karla Erjavca za mandatarja potrebuje 46 glasov.

Predstavniki ljudstva bodo danes pozno zvečer odločali o usodi tretje vlade Janeza Janše, ki je lanskega decembra, devet mesecev po prevzemu mandata, postala manjšinska.

Vlada ima po odhodu Desusa v državnem zboru uradno 41 poslancev. Koalicija ustavnega loka (KUL), ki za mandatarja predlaga predsednika Desusa Karla Erjavca in jo sestavljajo LMŠ, SD, Levica, SAB in Desus, pa ima v parlamentu 43 glasov. Da bi konstruktivna nezaupnica uspela, KUL na tajnem glasovanju potrebuje podporo 46 poslancev.

Ključ v rokah poslancev SMC

V vladnem manjšinskem trojčku SDS, SMC in NSi je največji zaveznik premierja predsednik SMC Zdravko Počivalšek, ki o premierju govori samo v presežnikih, medtem ko podpora poslancem SMC ni tako brezpogojna. Vodja poslanske skupine Janja Sluga in predsednik državnega zbora Igor Zorčič sta bila na primer izjemno kritična do zaustavitve financiranja Slovenske tiskovne agencije.

Njuni imeni sta se v javnosti tudi najpogosteje pojavljali kot možna podpornika KUL na tajnem glasovanju. Zorčič na političnem parketu velja sicer za pragmatičnega politika. 

Zorčič je bil kot poslanec in kasneje kot vodja poslanske skupine SMC goreč nasprotnik politike Janeza Janše. V letu 2018, ko so potekale parlamentarne volitve in je SMC zatrjevala, da ne bo sodelovala z SDS, Zorčič ni našel prav lepih besed o današnjih koalicijskih partnerjih. »Grims nam lepo ponazarja Slovenijo v primeru zmage SDS. Tablete & halucinacije«, »Če bi se naši EPP SDS poslanci v Bruslju pol toliko borili za Slovenijo, kot se za Orbana, Junker ne bi skrival pravnih mnenj in tudi ne bi bilo treba spuščati megle na lastno ne-/delo s fotošopiranimi fotografijami«, »Mimogrede, a Riedl še sedi v Avstriji zaradi podkupovanja Zagožna in SDS?« je na twitterju pisal Zorčič.

Manj kot mesec dni pred vstopom SMC v koalicijo z SDS je Janša Zorčiča označil »piškotarja«, ki je »odkrito v režimskem taboru«. Zorčič je februarja lani ob pogovorih za vstop v koalicijo z SDS najprej dejal, da je vstop SMC v koalicijo odvisen od izkupička pogajanj. V začetku marca je kot vodja poslanske skupine pozval državni zbor in izrazil željo, da bi novoustanovljena koalicija SDS, SMC, NSi in Desus čim prej predlagala novega predsednika državnega zbora. Naslednji dan je Zorčič postal kandidat, še dan kasneje pa je bil izvoljen za predsednika državnega zbora.

Po tem, ko se je Zorčičevo ime povezovalo z možnimi podporniki padca Janševe vlade, je v javnost prišla informacija, da naj bi mu SDS v zameno za podporo vladi ponudila, da ga bo podprla kot županskega kandidata na naslednjih lokalnih volitvah leta 2022 v Brežicah.

Poslanci niso vezani na kakršnakoli navodila

Predsednik državnega zbora je prvi med enakimi, med 90 enakovrednimi predstavniki celotnega ljudstva. Bo na današnjem tajnem glasovanju v državnem zboru odločal v skladu z 82. členom ustave? »Poslanci so predstavniki vsega ljudstva in niso vezani na kakršnakoli navodila,« pravi najvišji slovenski pravni akt.