odklonil povabilo

Šarec Janši: "Bili ste na zabavi, zdaj pa sami pomijte posodo"

B.K./STA
4. 2. 2021, 21.21
Posodobljeno: 4. 2. 2021, 22.02
Deli članek:

Opozicijske stranke so se negativno odzvale na vabilo premierja k sodelovanju.

Bobo
Šarec in Janša po seji sveta za nacionalno varnost marca lani. Svet je sklical takratni premier v odstopu Šarec in nanj povabil tudi svojega naslednika.

Današnje povabilo predsednika vlade Janeza Janše opozicijskim strankam na sestanek, je naletelo na negativne odzive. Vodja Levice Luka Mesec je dejal, da na vladi že "deset mesecev sejejo razdor, nato pa tik pred nezaupnico v enem tednu dobimo dve vabili k 'pogovoru'. Ne pustite se preslepiti, ta vabila prihajajo samo zato, ker vedo, da jih bomo zavrnili, in da bodo lahko rekli: poglejte, opozicija je tista, ki razdvaja in polarizira," je zapisal na Twitterju. Vabilo je pesek v oči tudi po oceni poslanca SD Matjaža Nemca, Alenka Bratušek pa meni, da je najbolje, da se vlada poslovi.

Prvak LMŠ in Janšev predhodnik Marjan Šarec pa je v pisnem odzivu za javnost navedel, da so bili v LMŠ konstruktivni že ob začetku epidemije, ko je vlado še vodil sam. Spomnil je, da so Janšo gostili na novinarski konferenci, povabili so ga tudi na Svet za nacionalno varnost, tedaj prihajajoči vladi pa da so teden dni pred prisego "korektno po področjih predali informacije o stanju epidemije".

Spomladi je nato nova vlada za izbruh prvega vala krivila Šarčevo vlado, a imamo zdaj vsak dan toliko mrtvih, kot je bilo takrat okuženih, je dejal. "Po vsem tem, ko so Janši stvari povsem ušle iz rok, čeprav je še marca 2020 vse vedel, bi zdaj, tudi s pomočjo predsednika republike in 'kvazi' uglednih strokovnjakov (...) podpisoval sporazum o sodelovanju," je še dodal Šarec.

Zato ocenjuje, da je več kot očitno, čemu je namenjeno povabilo k sodelovanju: da bo Janez Janša soodgovornost za slabo stanje v državi lahko prevalil na vse. Spomnil je, da bodo v KUL prihodnjo sredo vložili konstruktivno nezaupnico, ker verjamejo, "da mora ta škodljiva vlada oditi". "Podpisovati sporazum o sodelovanju z nekom, ki je sinonim za nesodelovanje in ki za vse svoje napake vedno krivi druge, bi bilo milo rečeno nenavadno, smešno. Zato v LMŠ tega ne bomo storili," je še navedel Šarec.