Seja vlade še traja

Rektorji še niso dobili zagotovila o vpisu na študij

B.K.
4. 2. 2021, 22.20
Posodobljeno: 4. 2. 2021, 22.35
Deli članek:

Danes se je premier srečal s predstavniki gospodarstva in univerz.

STA
Kdaj se bodo dijaki lahko vpisali na fakultete?

Predstavniki univerz so na srečanju s premierjem Janezom Janšo in predstavniki gospodarstva pozvali, naj vlada čim prej poda soglasje k vpisnim mestom na visokošolske zavode. Ob tem so se strinjali, da je strateški razmislek o razpisnih mestih potreben, pri njem pa so pripravljeni tudi aktivno sodelovati.

Premier zagotovila o tem, da se bo vpis na fakultete začel ni dal, je na nocojšnjih Odmevih na RTV Slovenija povedal rektor Univerze v Ljubljani Igor Papič. "Direktnega zagotovila nimamo, mogoče posrednega," je dejal. Ob tem je opozoril, da smo "s to zakasnitvijo podaje soglasja primarno ogrozili naše dijake". Dodatnemu pritisku smo jih izpostavili v času, "ko se šolajo od doma, od doma pripravljajo na maturo. To resničlno ni bilo potrebno."

Rektor Univerze v Mariboru Zdravko Kačič pa je na sestanku opozoril, da je bil predlog soglasja k vpisnim mestom že usklajen z vlado. Dva meseca so ga namreč usklajevali s pristojnimi ministrstvi, podatki o razpisnih mestih pa so tudi del pogodbe o financiranju, ki jih imajo univerze z državo, je pojasnil.

Janša je rektorjem odgovoril, da je vlada predlog soglasja v obravnavo dobila pozno, oseba, ki je za to kriva, pa je bila danes razrešena, je dejal. Zagotovil je, da je vlada predlog do zdaj obravnavala po najhitrejši možni poslovniški formalni proti.

Janša je spomnil, da je vlada pred leti enkrat soglasje k razpisu za vpis že zavrnila, zaradi česar je moralo ministrstvo z univerzami v enem tednu uskladiti nov predlog, ki je bil za 20 odstotkov drugačen. Tokrat vlada ne bo ravnala na tak način, a je treba nekatere stvari popraviti, je dejal.

Beseda je sicer največ tekla o kadrih v zdravstvu in medicini, ki jih najbolj primanjkuje. Tako premier kot rektorji so se strinjali, da je tu treba nekaj storiti, a rektorji so opozorili, da bo potrebnega veliko vložka, če želimo izobraziti več zdravnikov. "Mi lahko gremo iz 150 vpisanih na 300, ampak moramo zgraditi novo medicinsko fakulteto," je še komentiral Papič.