Slovenija

Po zdravstvenih domovih začenjajo zbirati prijave za cepljenje

G.G./STA
30. 12. 2020, 16.25
Posodobljeno: 30. 12. 2020, 16.29
Deli članek:

V zdravstvenih domovih že zbirajo prijave za cepljenje proti covidu-19, ki jim bodo v prihodnjih tednih pomagale pri organizaciji cepljenja najranljivejših skupin.

Aleš Cipot
Cepljenje se je že začelo.

Najstarejše, ki ne živijo v domovih za starejše, bi proti covidu-19 po napovedih pristojnih lahko začeli cepiti sredi januarja. Ministrstvo za zdravje je zdravstvene domove zato pozvalo k zbiranju prijav za cepljenje oseb, ki sodijo med prednostne skupine. Skladno z nacionalno strategijo cepljenja bodo postopoma glede na dostopnost cepiva najprej cepili starejše od 80, 70 in 60 let, nato pa kronične bolnike.

Interes kar velik

V nekaterih zdravstvenih domovih in ambulantah družinske medicine že nabirajo interes za cepljenje. Osnovno zdravstvo Gorenjske (OZG) bo prijave začelo zbirati prihodnji teden preko spletnega obrazca in telefona, so pojasnili za STA. Ko bo znan datum prihoda in količina cepiva, ki bo na voljo, bodo prijavljeni obveščeni o datumu in uri cepljenja.

"Pri vrstnem redu cepljenja bodo upoštevani prednostni kriteriji, v prvi vrsti starost in morebitne pridružene bolezni. Če bo čas dopuščal, bomo tudi aktivno iz ambulant klicali ljudi, naj pridejo na cepljenje," so zapisali. Cepilna mesta bodo organizirali v vseh večjih enota OZG, in sicer v zdravstvenih domovih (ZD) Kranj, Jesenice, Bled, Tržič, Radovljica in Škofja Loka.

Opažajo, da je pri posameznikih, ki že kličejo v ambulante, interes kar velik. "Upamo, da čim več in da bi lahko do aprila precepili večino tistih, ki so bodo za cepljenje odločili. Bo pa veliko odvisno tudi od tega, koliko cepiva bo na voljo in kdaj," so ob tem še opomnili.

Tudi v ZD Ljubljana pacienti interes za cepljenje že sporočajo v svojo ambulanto družinske medicine tako po telefonu kot po elektronski pošti ali pa se interes zabeleži ob pregledu v ambulanti, so pojasnili. Nadaljnja navodila glede cepljenja bodo prijavljeni prejeli s strani osebnega zdravnika, ko bo cepljenje glede na prednostne skupine izvedljivo. Cepiti bodo začeli takoj, ko bodo v ZD Ljubljana prejeli cepivo. Številke zainteresiranih za cepljenje so po posameznih ambulantah različne, saj imajo nekatere številčnejšo starejšo starostno populacijo opredeljenih pacientov. V ljubljanskem ZD upajo, da se bo interes za cepljenje tudi v prihodnje povečeval. 

V Zdravstvenem domu dr. A. Drolca Maribor pa bodo s sprejemanjem prijav za cepljenje proti covidu-19 začeli v četrtek, so sporočili. Občani se lahko za cepljenje prijavijo od 7. do 15. ure na telefonski številki 02 22 86 200, kjer nato izberejo številko 1, ali na elektronskem naslovu cepljenje.covid@zd-mb.si. Ob prijavi morajo navesti ime, priimek, datum rojstva in kontaktno telefonsko številko. Nepopolnih prijav žal ne bodo mogli upoštevati, so opozorili. O terminih cepljenja bodo občane obveščali preko medijev in spletne strani zdravstvenega dom. Časovni potek cepljenja je odvisen od števila prejetih odmerkov cepiva.

Po poročanju Radia Slovenija so prijave že začeli zbirati v Zdravstvenem domu Slovenska Bistrica, prijaviti se je treba pri osebnem zdravniku. Zdravniki ptujskega zdravstvenega doma pa bodo prijave začeli zbirati 5. januarja.