priključitev v omrežje

Zvečer načrtujejo ponovni zagon krške nuklearke

A.S./STA
30. 12. 2020, 15.40
Posodobljeno: 30. 12. 2020, 15.40
Deli članek:

Sistematičen pregled in testiranje Nuklearne elektrarne Krško (Nek) je pokazal, da v torkovem potresu ni bila poškodovana, vsi preverjeni sistemi pa so funkcionalni. Zvečer načrtujejo ponovni zagon elektrarne in priključitev v omrežje, do takrat pa bodo potekali postopki zagona in testiranja reaktorja ter ostalih sistemov, so sporočili iz družbe.

STA
V Neku ponovni zagon načrtujejo danes ob 22. uri.

V Neku ponovni zagon načrtujejo danes ob 22. uri. Po zagonu naj bi ponoči elektrarna dosegla 50-odstotno zmogljivost, v četrtek pa polno obremenitev. "Med ponovnim zagonom elektrarne se bo lahko občasno pojavljal hrup ob sproščanju pare iz sekundarnega - nejedrskega dela elektrarne," so opozorili. Prebivalce v okolici elektrarne prosijo za razumevanje.

Jedrska elektrarna se je samodejno zaustavila po torkovem potresu. Po zagotovilih pristojnih potresna odpornost Neka presega obremenitve, ki izhajajo iz dosedanjih potresov v regiji, in bistveno presegajo zahteve, ki veljajo za klasične zgradbe. Potresno varnost neprestano preverjajo in dokazujejo, hkrati pa skrbijo za protipotresne izboljšave na objektu, kar je že sicer dobro osnovo še dodatno izboljšalo.

"Tako je bilo že na prelomu stoletja z analizami v mednarodnem okolju pokazano, da elektrarna zdrži bistveno višje seizmične obremenitve od že sicer visokih, ki so bile upoštevane pri projektiranju. Stresni testi po dogodku v Fukušimi, ki so bili uvedeni na evropski ravni, so te ugotovitve še dodatno podprli ter pokazali, da je verjetnost potresov, ki bi povzročili izpust radioaktivnih snovi iz Neka, zelo nizka," so v torek zagotovili na upravi za jedrsko varnost.