Kaj hitro se lahko vse spremeni

Kacin posvaril, da bi se za odprtje šol in vrtcev lahko obrisali pod nosom

L.K.
21. 12. 2020, 11.47
Posodobljeno: 21. 12. 2020, 12.13
Deli članek:

Vse je odvisno od epidemioloških razmer.

STA
Jelko Kacin

Vladni govorec Jelko Kacin je na današnji novinarski konferenci o aktualnem stanju glede covida-19 ponovil odločitve, »vezane na ureditev in veljavnost ukrepov med božično-novoletnimi prazniki«, ki jih je sprejela vlada.

Praznične izjeme

Kot ključne poudarke teh odločitev je med drugim navrgel, da omejitev gibanja na občine »za božič in, v kolikor bo epidemiološka slika dobra, tudi čez novo leto«. V veljavi pa bo ostala enaka omejitev gibanja v nočnem času, ne glede na praznike. Druženja oziroma zbiranja na javnih površinah na prostem ne bodo dovoljena, bodo pa dovoljena zasebna druženja, in sicer največ šest odraslih oseb iz največ dveh gospodinjstev. V število niso zajeti otroci, je pripomnil Kacin.

Posebej je izpostavil prepoved prodaje in uporabe pirotehničnih sredstev.

V času od 23. decembra do predvidoma 4. januarja bodo zaprte tudi nekatere storitvene dejavnosti. »V končni pripravi je nov odlok, ki bo natančneje opredelil, kaj vse bo lahko odprto,« je pojasnil Kacin in dodal, da se bodo šole in vrtci predvidoma odprli po praznikih, »to je 4. januarja, a le če bodo takrat epidemiološke razmere to dopuščale«. Več o tem bo znanega po božičnih praznikih.

Ob tem je dejal, da razmere ostajajo resne: »Še vedno se virus širi, bolnišnice ostajajo dokaj polne.« 

Dejal je še, da je cepivo že na poti, dobili naj bi ga že konec tedna, a ga ne bo dovolj za vse, zato se velja držati priporočenih ukrepov za preprečevanje okužbe.